Rumeno majico težko osvojiti, še težje ubraniti

Kolesarstvo 14. Apr 202413:00 0 komentarjev
Tadej Pogačar Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

Po padcu na dirki po Baskiji je pred Jonasom Vingegaardom ogromno vprašanj. Glavno je, če bo sploh branil rumeno majico na letošnjem Touru.

Jonas Vingegaard je na dirki po Franciji 2023 z izjemnim kolesarjenjem povsem uničil Tadeja Pogačarja, ga premagal za skoraj sedem minut in pol ter tako ubranil rumeno majico iz Toura 2022. A njegov nastop na letošnjem ni samoumeven. Po padcu na četrti etapi dirke po Baskiji, v katerega je bil udeležen tudi Primož Roglič, je danski zvezdnik na prisilnem počitku. Pregledi so razkrili, da ima zlomljeno ključnico in več polomljenih reber.

V primeru, da ne bi nastopil na dirki po Franciji, bi bil prvi aktualni zmagovalec po Bradleyju Wigginsu leta 2012, ki ne bi branil rumene majice na francoski pentlji.

V zadnjih dvajsetih letih so trije kolesarji uspeli ubraniti zmago na dirki po Franciji. Chrisu Froomu je to uspelo dvakrat zapored, Tadeju Pogačarju in Jonasu Vingegaardu pa po enkrat.

Zmage ni branil tudi Contador

Dolgo prevlado Lanca Armstronga na dirki po Franciji (najboljši je bil med letoma 1999 in 2005, vseh sedem zmag pa so mu odvzeli zaradi uporabe dopinga) je leta 2006 prekinil Oscar Pereiro in začel španski niz zmag na Touru. Pereiru sta sledila Alberto Contador in Carlos Sastre, ki sta osvojila naslednje tri izvedbe dirke.

Contador je bil v tem obdobju na vrhu kolesarskega sveta, v dobrem in slabem smislu. Leta 2008 pa vseeno ni niti nastopil na dirki po Franciji, kjer bi branil rumeno majico. Zakaj? “Nisem imel namena kolesariti na Giru 2008, vse se je zgodilo potem, ko so organizatorji rekli moji ekipi Astani, da morem dirkati,” se spominja Španec, ki je tistega leta poleg Gira osvojil še Vuelto.

Tour je tako osvojil njegov rojak Sastre, ki pa je leta 2009, ko je Contador znova stopil na najvišjo stopničko na Elizejskih poljanah, končal šele 15.

Contador je leta 2010 nato sprva ubranil rumeno majico, ki pa mu je bila kasneje odvzeta, saj je padel na dopinškem testu. Zakasnele zmage se je leto in pol po dirki veselil Luksemburžan Andy Schleck.

Alberto Contador
Alberto Contador. Foto: Profimedia

Ta je bil blizu ubranitvi zmage leta 2011, še preden je sploh vedel, da rumeno majico iz leta pred tem že ima. Po 19. etapi je bil vodilni kolesar na dirki, nato pa je Avstralec Cadel Evans z drugim mestom na kronometru obrnil zaostanek v svoj prid.

Leta 2012 je rumeno majico osvojil Bradley Wiggins, ki je zadnji, ki je naslednje leto ni branil. 2013 je bilo zanj namreč precej turbulentno leto. Nastopil je na Giru, ki ga je predčasno končal zaradi bolezni, zaradi katere do Toura ni pravi čas okreval. Vajeti v ekipi Sky je tako prevzel Chris Froome.

Ta je nadaljeval britansko prevlado na dirki vseh dirk z zmago leta 2013, a naslednje leto že na peti etapi Toura hudo padel in odpotoval domov. Zmago je tako osvojil Vincenzo Nibali (za več kot sedem minut in pol), a Froome se je vrnil maščevalno razpoložen. Dobil je naslednje tri dirke po Franciji, leta 2018 pa ga je nasledil moštveni kolega Geraint Thomas. Takrat je Froome že kolesaril na Giru, kjer je osvojil rožnato majico, v boju za skupno tretje mesto na Touru pa je na kronometru na predzadnji dan ugnal Primoža Rogliča.

Thomas Froome
Foto: Profimedia

Podobno kot Froomu leto pred tem se je zgodilo Thomasu na Touru 2019. “Izrinil” ga je mlajši ekipni kolega. Egan Bernal je slavil presenetljivo zmago, ki je od takrat ni uspel ponoviti.

Naslednje leto, ko je branil rumeno, je naletel na slovenski zid. Primož Roglič in kasnejši zmagovalec Tadej Pogačar sta bila premočna, Kolumbijec pa je z dirko predčasno končal.

Foto: AP Photo/Christophe Ena via Guliverimage

Pogačar je leta 2021 nato ubranil rumeno majico na Elizejskih poljanah, njegov glavni tekmec pa je bil po padcu in odstopu Primoža Rogliča prav Jonas Vingegaard, zmagovalec zadnjih dveh izvedb Toura.

Pravijo, da je rumeno majico težko osvojiti, še težje pa jo je ubraniti. Kolesarstvo je nepredvidljiv šport, kjer so padci stalnica. Kolesarju se more za osvojitev Toura poklopiti veliko stvari, za osvojitev dveh zaporednih pa še bistveno več. Videli bomo, če se bo Vingegaard sploh lahko zoperstavil slovenskima šampionoma. Le upamo lahko, da bomo na francoskih cestah vseeno znova spremljali dvoboj izjemnih (in tudi zdravih) kolesarjev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!