Se bo Tadej Pogačar vrnil domov?

Kolesarstvo 12. Apr 202311:04 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Organizatorji so razkrili traso letošnje dirke po Sloveniji. 29. izvedba kolesarske pentlje bo potekala od 14. do 18. junija. Začela se bo v Celju, končala pa tradicionalno v Novem mestu. Vmes pa tekmovalce čaka 833,3 kilometra dolga pot, ki sta jo na novinarski konferenci pokomentirala slovenska kolesarja svetovne serije Domen Novak (UAE Emirates) in Luka Mezgec (Jayco AlUla). Čeprav ima dirko v svojem programu tudi dobitnik zadnjih dveh zelenih majic, pa še vedno ni jasno, če bo Tadej Pogačar v začetku poletja tekmoval na domačih cestah.

Do začetka kolesarskega vrhunca leta na slovenskih tleh sta ostala še manj kot dva meseca. Tekmovalci se bodo na pot podali 14. junija v Celju, končni zmagovalec in dobitnik zelene majice pa bo znan pet dni pozneje – po tradicionalnem zaključku v Novem mestu, domovanju glavnega organizatorja dirke KK Adria Mobil.

Če so bili kraji startov in ciljev znani že približno mesec dni, ko jih je Bogdan Fink, organizacijski direktor dirke, razkril ob 30. obletnici prve dirke po Sloveniji, pa je zdaj javnosti na voljo tudi točen profil vseh petih etap s skupno 833,3 kilometra dolžine in 9134 višinskimi metri. Kraljevska etapa bo pričakovano na sporedu predzadnji dan, ko tekmovalce čaka dvojni vzpon na Kolovrat in ciljni spust v Kobarid. Za podroben kolesarski vpogled sta poskrbela dva od osmih Slovencev, ki kolesarita na najvišjem nivoju: Domen Novak (UAE Emirates) in Luka Mezgec (Jayco AlUla).

Luka Mezgec Domen Novak
Foto: Aleš Fevžer

1. etapa: Celje – Rogaška Slatina (188,6 km)

Začetek 14. junija ob 11. uri na Golovcu. Prvi del etape zavit preko Vojnika, tehnično zahteven. Enako velja za celo etapo, saj ima ogromno manjših vzponov. Skupno skoraj dva tisoč metrov višinske razlike. Po nekajletnem premoru znova v Slovenske Konjice, zaključni krog pa v Rogaški Slatini. Zelo podoben zaključek kot leta 2019. Ne gre pričakovati, da bo prišlo do cilja glavnine, ampak manjše skupine.

“Prva etapa je zelo razgibana, ne bo tipična sprinterska. Dva tisoč metrov višinske razlike je kar dober zalogaj. Ozke ceste, strmi vzponi, treba bo voziti spredaj. Pričakujem podobno veliko skupino v sprintu za zmago kot lani v Rogaški Slatini. To bo zagotovo etapa za našo ekipo, to bo naš prvi cilj na dirki,” je dejal Mezgec.

dirka po Sloveniji 2023, 1. etapa
Foto: organizator

2. etapa: Žalec – Ormož (163,1 km)

Start v prestolnici pivovarstva, cilj v Ormožu, ki bo takrat obeležil 750. obletnico prve omembe v zgodovini. Krog v Žalcu, skozi Šmarje pri Jelšah, mimo Rogaške Slatine. Prvič v zgodovini dirke skozi Kidričevo do Haloz, obisk cilja v Ormožu. Vzpon na Jeruzalem, nato pa cilj. Čeprav je na koncu vzpon, bo verjetno prišlo do sprinta večje skupine, lahko tudi glavnine.

“Ključni bo zadnji vzpon 4. kategorije. Ne poznam ga, poznam pa vino Jeruzalem. Šel bom pogledat to traso, da bom lahko ekipi dal informacije. Zadnji vzpon bo povedal, kako velika skupina se bo potegovala za zmago,” je dejal Mezgec, Novak pa je dodal: “Pričakujem sprint manjše skupine, saj bodo nekatere ekipe skušale izločiti najboljše sprinterje. Favorit za to etapno zmago bo Luka, saj se dobro vzpenja na klanec in odlično sprinta.”

dirka po Sloveniji 2023, 2. etapa
Foto: organizator

3. etapa: Grosuplje – Postojna (173,4 km)

Po dolgem času Grosuplje spet partner dirke. Prvi del povsem ravninski, nato vzpon na Rakitno. Etapa ima nekaj težkih in tehnično zahtevnih delov, verjetno bo že dala obrise o kandidatih za končno zmago. Po prihodu v Postojno pot proti Ilirski Bistrici, še enkrat v Postojno čez ciljno črto. Profil in razrez nista pokazatelj, kako zahtevno bo tam. Zadnji krog okrog Postojne je tehnično zahteven, cilj na enakem mestu kot lani. Priložnost za ubežnike in tiste, ki želijo pred vikendom narediti razliko v seštevku.

“Etapa glede na razrez ne izgleda tako težka, kot bo. Zelo pomemben je že vzpon na Rakitno. Odvisno bo od načrtov ekip, morda se bodo že tam skušali znebiti sprinterjev. Po prvem prihodu v Postojno bo zadnji vzpon spet odločal o velikosti skupine. Skoraj prepričan sem, da ne bo ubežnikov. Ekipe z velikimi favoriti imajo apetite, da nadzirajo dirke,” se tretje etape veseli Mezgec.

Novak, ki je bil lani na etapi s ciljem v Postojni drugi, pa je dodal: “Zahtevna etapa, vzpon na Rakitno ima skoraj 500 višinskih metrov. Lahko se oblikuje močan beg, ki lahko pride daleč. Razplet bo odvisen od tega, kdo bo v begu.”

dirka po Sloveniji 2023, 3. etapa
Foto: organizator

4. etapa: Ljubljana – Kobarid (165,6 km)

Sobotna etapa se začne v prestolnici. Izredno težka etapa. Start na Kongresnem trgu ob 10.30. Preko Katarine nad Ljubljano do Medvod, sledi ravninski del do Škofje Loke. Vzpon na Kladje mimo Cerknega, priložnost za manjši pobeg. Znova ravninski del po Cerknem do Tolmina, nato pa dvojni vzpon na Kolovrat. Etapa gre v obratni smer kot lanska ‘slovenska’ etapa dirke po Italiji. Skupaj več kot 3000 višinskih metrov. Dolg spust do cilja, ki pa verjetno ne bo odločal o zmagovalcu.

“Vsekakor kraljeva etapa. Zahteven že prvi vzpon. Solo zmagovalec. Vemo, kdo bo zmagovalec, če pride Tadej Pogačar. Zelo slikovita pokrajina, helikopterski posnetki bodo super,” napoveduje Mezgec.

“Zelo težka etapa. Klanec na Kolovrat sem opravil na Giru, zelo je težak. Po dolgem času spet prava kraljevska etapa na dirki po Sloveniji. Tukaj se bo odločalo v boju za zeleno majico,” pa je dodal Novak.

dirka po Sloveniji 2023, 4. etapa
Foto: organizator

5. etapa: Vrhnika – Novo mesto (142,6 km)

Najkrajša etapa na dirki. Tako kot lani spet iz Vrhnike do Novega mesta. Prvi del je drugačen – vzpon na Zaplano. Ravninski del preko Iga in Škofljice, ponovno čez Grosuplje na Dolenjsko. Prvi prihod na Glavni trg v Novo mesto, sledi zaključni krog čez Trško goro. Identičen kot lansko leto. Spet cilj v osrčju dolenjske prestolnice.

“Vsekakor bi si lani želel biti bolj spredaj. Letošnja zadnja etapa bo malce drugačna zaradi starta. Vzpon na Zaplano bo zelo pomemben glede velikosti in kakovosti ubežne skupine. Pomembno bo, kateri kolesar bo v skupnem vodstvu in kakšno razliko bo imel. Če ne bo imel želje po še eni etapni zmagi, lahko ubežna skupina pride vse do cilja. Kratka etapa, ni veliko vzponov. Na klancu na Trško goro bodo odločale noge, ob vrtoglavem spustu se da še kaj nadoknaditi,” je dejal Mezgec.

“Malenkost težja etapa kot lani. Vse bo odvisno od kvalitetnega bega in od pobud ekipa za njegovo lovljenje. Če pride skupina pod Trško goro, se bo Luke težko otresti na ta vzpon. Eden od favoritov, podobno kot Tadej. Ampak letos se bo Luka boril za zmago,” je ob predstavitvi zaključne etape pripomnil Novak.

dirka po Sloveniji 2023, 5. etapa
Foto: organizator

Fink je ob koncu razkril, da bodo na dirki nastopile štiri ekipe iz svetovne serije – UAE Emirates, Bahrain Victorious, Jayco AlUla in Bora-hansgrohe, skupno pa 19 moštev. “Dogovarjamo se še z ostalimi. Za ostale ekipe moramo dobiti dovoljenje z njihove strani zaradi varnostnih pogojev. Radi bi imeli čim bolj raznovrstno karavano na startu. Sestava ekip bo verjetno znana po prvomajskih praznikih.”

“Če ne bo poškodb, bo prvo ime naše ekipe Dylan Groenewegen, pridem pa tudi sam,” je o načrtih Jayco AlUla dejal Mezgec. Bolj skrivnosten pa je bil glede načrtov UAE Emirates Novak: “Zaenkrat pridem jaz, za ostale pa ne morem potrditi.” Ali bo zadnji dve skupni zmagi branil Tadej Pogačar, ob predstavitvi trase še ni jasno.

Spored dirke po Sloveniji 2023:

sreda, 14. junij; 1. etapa: Celje – Rogaška Slatina

četrtek, 15. junij; 2. etapa: Žalec – Ormož

petek, 16. junij; 3. etapa: Grosuplje – Postojna

sobota, 17. junij; 4. etapa: Ljubljana – Kobarid

nedelja, 18. junij; 5. etapa: Vrhnika – Novo mesto

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!