Kapetan ne želi novega svetovnega prvenstva v dnevni sobi

Košarka 25. Nov. 202111:343 komentarji
Delite:
Tekma s Hrvaško bo povsem drugačna kot junijska v Stožicah: v spremenjenih zasedbah in s tekmovalno težo.

"Z zmagama proti Hrvaški in Švedski ne bi prišli le do nujnih točk, temveč tudi do bolj mirnega nadaljevanja," pred začetkom kvalifikacij za nastop na svetovnem košarkarskem prvenstvu leta 2023 razmišlja kapetan Edo Murić.

“Treba se je dokazovati iz dneva v dan. Ko bodo prišle tekme, bodo tudi blažiči in rupniki pripravljeni,” nam je pred več kot dvema mesecema dejal reprezentančni organizator igre Luka Rupnik, ko smo ga kmalu po vrnitvi iz Tokia spomnili burne reakcije dela reprezentance ob zapisih na socialnih omrežjih o (ne)moči Slovenije brez prvega zvezdnika.

Prav nocoj v Zagrebu (20.45, prenos na SK1) bodo imeli Rupnik in soigralci priložnost, da na zbadljivke odgovorijo tudi na parketu. S tekmo proti Hrvaški se namreč začenjajo kvalifikacije za nastop na svetovnem prvenstvu 2023. Luka Dončić bi bil resda lahko eden od osrednjih zvezd SP, a pot do tja si bodo morali rojaki v glavnini reprezentančnih oken vendarle izboriti brez njega.

Reprezentančni seznam

Jaka Blažič (Cedevita Olimpija), Jakob Čebašek (Leuven), Žiga Dimec (Cedevita Olimpija), Blaž Habot (Ilirija), Alen Hodžić (Cedevita Olimpija), Jan Kosi (Krka), Luka Lapornik (Krka), Miha Lapornik (Debrecen), Jurij Macura (Krka), Edo Murić (Cedevita Olimpija), Aleksej Nikolić (Burgos), Klemen Prepelič (Valencia), Matic Rebec (Lux Chieti Basket) in Luka Rupnik (Cedevita Olimpija).

Dalibor Damjanović in Aleksander Sekulić

Obe tekmi slovenske reprezentance si boste lahko v neposrednem prenosu ogledali na SK1.

Še bolj okrnjena in predvsem spremenjena bo nocoj Hrvaška. “Čaka nas tekma z ekipo, ki je pravzaprav prvič zbrana skupaj v takšni zasedbi. Sestavlja jo veliko mladih igralcev, ki po večini igrajo na tem balkanskem prostoru. Nedvomno bodo zelo motivirani. Pripravljamo se predvsem na njihovo individualno kakovost. V teh dneh smo delali predvsem na naši taktiki. Veliko je stvari, ki smo jih vzeli iz letošnjega poletja,” pravi Jaka Blažič.

Podobno razmišlja tudi selektor Aleksander Sekulić, ki je prav pred letom prevzel reprezentanco in z drugačnimi taktičnimi ter tudi retoričnimi prijemi poskrbel za viden zasuk. Izbrana vrsta je namreč že v drugem delu kvalifikacij za EuroBasket 2022 delovala učinkovito. Poleti je sledila le nadgradnja. Zdi se, da je recept za nadaljevanje zgodbe znan, tudi zaradi tega, ker bo dobršen del jedra vendarle na voljo.

Kapetan Edo Murić in soigralci pred dvojnim programom

“Igralci so zbrani iz različnih klubov, z različnimi idejami in upam, da se nam je v kratkem času uspelo uigrati. V ekipi imamo res dobro vzdušje. Igralci trdo in zelo zavzeto trenirajo in imam dober občutek. Vztrajati moramo na igri, ki si jo želimo. Biti moramo agresivni v obrambi in hkrati gojiti hitro igro, ki nam ustreza, ter tako prihajati do čim več lahkih košev,” pred tekmo v dvorani Dražena Petrovića razmišlja Sekulić, ki prav veliko manevrskega prostora pri sestavi ekipe ni imel.

Vodenje igre bo v prvi vrsti zaupal Alekseju Nikoliću in Luki Rupniku, stavil bo na izkušeno in dobro povezano jedro s Klemnom Prepelićem, Jako Blažičem in Edom Murićem, že tradicionalno največji izziv pa ga čaka pod košem. Tam naj bi v boju z mladimi Hrvati ob olimpijcu Žigi Dimcu prvič vidnejšo vlogo dobil Jurij Macura, na debitantski nastop pa čaka Blaž Habot.

Za razliko od nocojšnjih tekmecev, ki so zbrani z vseh vetrov, so tokratni Sekulićevi izbranci skupaj nastopili že večkrat. “Pri sestavi ekipe smo pazili, da imamo igralce, ki so seznanjeni z željami štaba. Za učenje smo tako porabili manj časa. Od prvega trenutka sem poudarjal, kako pomembna bo osredotočenost. Vsi smo se morali maksimalno podrediti ekipi,” poudarja Sekulić, ki je doslej kot selektor na 14 tekmah vknjižil kar enajst zmag.

Jaka Blažič, foto: FIBA.

Med treningi o ciljih z izbranci ni prav veliko govoril. Niti ni bilo prave potrebe. Jasno je namreč, da Slovenci kot aktualni evropski prvaki in udeleženci olimpijskih iger merijo na zaključni turnir svetovnega prvenstva, ki ga bodo poleti leta 2023 gostile Japonska, Filipini in Indonezija. “Seveda, svetovnega prvenstva ne želimo še enkrat spremljati iz domače dnevne sobe. To je bila dobra šola za nas. Zaradi tega čutimo večje odgovornost. Želimo pokazati, da spadamo med najboljše. Z dobrim začetkom proti Hrvaški in Švedski bi si nedvomno olajšali delo. Vsi živimo za to prvenstvo,” razmišlja kapetan Edo Murić.

Preberite še:

Tivolski Shaq v slovenskem dresu

Če ni Dončića, morajo več storiti drugi

Rađa proti Sloveniji od igralcev zahteva krvava kolena

Obradović mu zaupa, Sekulić (še) ne

Tarča na slovenskem hrbtu: Hrvati navijali za nas, zdaj pa …

SP 2023: evropske kvalifikacije (prvi del)

Skupina A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovaška.

Skupina B: Grčija, Turčija, Velika Britanija, Belorusija.

Skupina C: Slovenija, Hrvaška, Finska, Švedska

Skupina D: Nemčija, Poljska, Izrael, Estonija

Skupina E: Francija, Črna gora, Madžarska, Portugalska

Skupina F: Litva, Češka, BiH, Bolgarija

Skupina G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Severna Makedonija

Skupina H: Italija, Rusija, Nizozemska, Islandija

Drugi del:

Skupina I: po najboljše tri reprezentance iz skupin A in B
Skupina J: po najboljše tri reprezentance iz skupin C in D
Skupina K: po najboljše tri reprezentance iz skupin E in F
Skupina L: po najboljše tri reprezentance iz skupin G in H

Kdaj bodo potekale kvalifikacije?

Mednarodna košarkarska zveza predvideva kvalifikacije v šestih kvalifikacijskih oknih, od tega bosta dve vpeti v obdobje priprav na EuroBasket 2022.

Prvo okno: 22. – 30. 11. 2021

Drugo okno: 21. 2. – 1. 3. 2022

Tretje okno: 27. 6. – 5. 7. 2022

Četrto okno: 22. 8. – 30. 8. 2022

Peto okno: 7. – 15. 11. 2022

Šesto okno: 20. – 28. 2. 2022

Za 12 razpoložljivih evropskih mest se poteguje 32 reprezentanc. Sprva so razdeljene v osem štiričlanskih skupin. Napredovanje v naslednji krog si bodo zagotovile po najboljše tri reprezentance iz vsake skupine. V drugi fazi kvalifikacij bodo oblikovane štiri šestčlanske skupine. Za nastop na SP 2023 bo treba na koncu zasesti eno od prvih treh mest v posamezni skupini.

 

Komentari

Vaš komentar