Bečirović: "Naše misli morajo biti usmerjene v zdravje"

Liga ABA 18. Mar 202010:40 > 10:45
KK Cedevita Olimpija

Športni direktor Cedevite Olimpije Sani Bečirović je ob prekinitvi sezone strnil svoje misli o trenutni situaciji, ki je vse košarkarje povsem oddaljila od košarkarskih dvoran.

Sezona je zaradi širjenja koronavirusa do nadaljnjega prekinjena. Prezgodaj je, da bi lahko kdorkoli sklepal, v kolikor se bo sezona sploh nadaljevala. Če bi se ta trenutek zaključila, kakšen je vaš pogled na zadnjih nekaj mesecev?

Vsi v klubu smo mnenja, da je položaj, v katerega je celoten svet potisnila pandemija koronavirusa, takšen, da bi se moralo tekmovanje zaključiti ta trenutek, ob tem pa končni zmagovalec ni pomemben. Naš predlog o predčasnem zaključku sezone smo že posredovali Košarkarski zvezi Slovenije, Združenju košarkarskih prvoligašev Slovenije in preostalim klubom, ki sodelujejo v 1. slovenski košarkarski ligi. Enakega mnenja pa smo tudi, kar se tiče nadaljevanja sezone v Ligi ABA.

Če kdorkoli pričakuje, da se lahko katerikoli igralec normalno vrne na igrišče po tem, ko vsaj dva tedna praktično ne more trenirati v nekih normalnih razmerah, se močno moti. Težko je v teh trenutkih govoriti o športu. Ta mora biti veselje, druženje in nadgradnja emocij, ko se vse zadeve na svetu odvijajo normalno. V tem trenutku morajo biti vse misli usmerjene v zdravje ljudi, šport pa mora ostati v ozadju.

Zaradi okoliščin so igralci prisiljeni v to, da treninge opravljajo individualno, vprašanje pa je, kdaj se bo lahko celotna ekipa vrnila v dvorano. Kako vemo, da vsak igralec ohranja visoko raven telesne pripravljenosti?

Igralci so vsakodnevno v kontaktu z našim trenerjem za telesno pripravo. Ob vnovičnem začetku sezone, če se bo ta sploh zgodil, bodo vsi igralci opravili enake teste za pripravljenost, kot na začetku sezone. Že takrat bomo tako vedeli, kdo je dejansko delal, in kdo ni. Prepričan pa sem, da je vsak od naših fantov, od prvega do zadnjega, profesionalec, in da vsak od njih skrbi za svoje telo.

Ne glede na vse, vsi imajo pred seboj še dolge kariere, in verjamem, da se tega zavedajo tudi sami. Vsi si srčno želimo, da se bo naslednja sezona začela normalno, ne glede na to, ali bodo vsi igralci v prihodnje ostali z nami, ali ne, pa mora vsak od njih vsakodnevno skrbeti za svoje telo.

Kako na dane okoliščine gledate kot nekdanji profesionalni košarkar?

Moje stališče je povsem enostavno. Krepko smo mimo točke, pri kateri se moramo odločiti, ali je bolj pomemben šport, ali zdravje vseh nas. Pri tem mislim na družine, otroke, in če pogledam iz našega, športnega vidika, zdravje vseh, ki smo vpleteni v delovanje košarkarskega kluba. V mislih moramo imeti zdravje igralcev, navijačev, trenerjev in vseh nas, ki delamo ob parketu. Šport ni stikalo, ki ga lahko prižgeš in ugasneš po mili volji. Šport, in s tem košarka, se igra zaradi navijačev, in ne verjamem, da bomo lahko vsi skupaj kar naenkrat odmislili vse, kar se ta trenutek dogaja po celem svetu. To pa nas pripelje do vprašanja, ali je smiselno igrati košarko brez navijačev v dvorani, saj močno dvomim, da bodo zadeve, ki se trenutno dogajajo povsod, tako zlahka pozabljene.

Počasi se bliža zaključek vaše prve sezone v vlogi športnega direktorja.

Za menoj osebno je zahtevna krstna sezona, tekom katere se je zgodilo marsikaj. Te izkušnje mi bodo zagotovo prišle prav v nadaljevanju kariere in pri odločitvah, ki jih bom sprejemal v prihodnje.

Ali misli slučajno že uhajajo k prihajajoči sezoni?

Misli so usmerjene k ljudem, ki so vpeti v vsakdanje dogajanje, ki je zaradi širjenja koronavirusa vsak dan bolj zahtevno za vse. Predvsem mislim tu na vse zdravstvene delavce in vse, ki zaradi svoje narave dela ne morejo ostati doma v samoizolazciji, ter na ta način svoje lastno zdravje postavljajo na drugo mesto, v dobro vseh nas.

Obenem tu ne morem mimo trenutnega dogajanja v svetovnem gospodarstvu, vemo pa, da je slednje ta trenutek zelo prizadeto. Šport pa je vedno odraz stanja gospodarstva v državi. Zato menim, da je absolutno prezgodaj razmišljati o prihodnji sezoni, naše misli pa morajo biti usmerjene v pomembnejše zadeve, in to je zdravje in dobrobit vseh ljudi.