Luka Dončić po Luki Dončiću (VIDEO)

Košarka 26. Feb 20245:00 1 komentar
Prepelič, Sekulić
Foto: Aleš Fevžer

Slovenija je uspešno zaprla prvo letošnje reprezentančno poglavje. Naši košarkarji so dobili uvodni dve tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025, čeprav je obakrat sprva kazalo slabo. Selektor Aleksander Sekulić je po drugi zmagi izpostavil predvsem odpornost svojih varovancev, medtem ko ni dvoma, kdo je bil v odsotnosti kapetana Luke Dončića MVP tokratne akcije.

Slovenska košarkarska reprezentanca je v skupini A po dveh krogih še edina neporažena. Ob tekmovalnem sistemu, ki na prvenstvo stare celine pelje kar tri od štirih v posamezni skupini, se zdi, da so Slovenci z nogo in pol že na EuroBasketu 2025.

Čeprav je Ukrajina padla s 14 točkami razlike, medtem ko je bil Izrael poražen za devet, še malce pred koncem pa je bilo plus 16 v korist Slovenije, sta bili obe zmagi težji kot se zdi na prvi pogled. Obakrat je odločila razigranost pred in po odmoru.

“Težko rečem zdaj, moramo še analizirati. Morda je bila nervoza, morda smo si naložili breme, da moramo biti uspešni na obeh tekmah,” je razloge za slabši začetek na obeh dvobojih iskal selektor. “Igrali smo proti dobrima nasprotnikoma. To so tekme, ko ne veš, kaj pričakovati. Najpomembneje je, da fantje znajo držati skupaj, da ne pademo v nervozo in se razpademo kot ekipa. To me zelo veseli,” je dodal.

Sekulić
Selektor Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Slovence v kriznih trenutkih reševal skok

Slovenci so v nedeljo še na začetku druge četrtine zaostajali z 8:22. Do polčasa so bili s 40:37 že v vodstvu. Po le štirih minutah nadaljevanja je semafor v koprski Bonifiki kazal že 55:41 v za domače, ki so v le 13 minutah igre gostom nasuli kar 47 točk.

“Ko ti ne gre v napadu, se moraš bolje braniti. Moram biti iskren, tudi Izraelci niso bili najbolj pri metu. Nekatere stvari smo tudi zavestno počeli, kar se je potem obrestovalo. Kolektivna obramba, v kateri so vsi eden drugemu pomagali, je odpravljala napake. Ko ti ne steče v napadu, te lahko rešuje skok. Na obeh tekmah smo bili zelo dobri v napadalnem skoku,” je nadaljeval Sekulić.

Slovenija je imela proti Izraelu kar 18 skokov v napadu, proti devetim nasprotnika. Proti Ukrajini je bilo razmerje 12:7 v korist Slovencev. V tem segmentu igre se je za ključnega izkazal Mike Tobey, ki tudi po nastopu na treh zaporednih velikih tekmovanjih ostaja zvest slovenskemu dresu. Naturalizirani center je na dveh tekmah skupaj pobral 21 odbitih žog, od tega kar 10 v napadu – osem proti Izraelu.

“Videli ste, kako je pomemben. Lahko sem razočaran, ker je imel le osem napadalnih skokov. Šalo na stran, Mike je lačen košarke. V klubu ni v prvem planu. Moj cilj je bil, da njegovo situacijo izkoristimo v prid. Ni pozabil igrati košarke, je v trenažnem procesu in lačen, mi pa smo to vnovčili,” je o članu Crvene zvezde, kjer to sezono v evroligi na parketu preživi le dobrih 11 minut igre, govoril slovenski selektor.

Tobey je brez dvoma dobil boj za prevlado v zraku. Foto: Aleš Fevžer

Dvakrat je sicer Sekulić izbral enako začetno peterko: Žiga Samar, Miha Lapornik, Jaka Blažič, Bine Prepelič in Tobey. Morda je v drugo nekoliko presenetil, saj se je v prvo ta odločitev izkazala za neuspešno. Sicer je pri košarki bolj pomembno, katera peterka zaključuje, a vendarle bi si lahko morda s kakšno spremembo Slovenci nekoliko olajšali delo v uvodnih minutah drugega obračuna.

Klemen Prepelič kot Luka Dončić

Težava je bila tokrat sicer predvsem v organizatorjih igre. Luka Dončić je v ZDA, Aleksej Nikolić pa se je poškodoval v pripravah na prvi krog kvalifikacij. Tako je morda preveliko breme padlo na Samarja, ki se je po več kot dvomesečni odsotnosti zaradi poškodbe vrnil tik pred reprezentančno akcijo.

“Žiga ni najbolje pripravljen in smo bili v malce slabšem položaju. On je sicer eden tistih, ki bo še dolgo v reprezentanci. Včasih pridejo slabe tekme, a treba je najti način, kako ostati koristen. Ne le on, tudi ostali fantje. Če pogledam statistiko Žige, imel je 7 asistenc. Morda ni bil strelsko najbolj razpoložen, a kot pravim, koristen moraš biti tudi takrat, ko ne daješ košev,” je odvrnil glede igre 23-letnega Jeseničana, ki je, ne pozabimo, odigral ključno vlogo novembra 2022, ko si je Slovenija predčasno zagotovila vozovnico za SP 2023.

Za velikega junaka Slovenije se je tokrat izkazal Klemen Prepelič. Dvakrat je bil najboljši na igrišču in glavni katalizator slovenskega napada. Ukrajincem je nasul 30 in Izraelcem 21 točk. V prvo je podelil 9 in v drugo 7 asistenc. Vse kaže, da je Bistričan, ki sicer že vso kariero slovi kot strelec, pri 31 letih uprizoril evolucijo v izjemnega organizatorja igre. Da lahko na trenutke prevzame žogo, smo že vedeli, a v kreaciji za slovensko izbrano vrsto dveh takšnih tekem v nizu še ni odigral. Pravi namestnik kapetana in tudi MVP Slovenije v tem kvalifikacijskem oknu.

Oglejte si vrhunce obeh tekem Slovenije v tokratni reprezentančni akciji:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje