Jaka Blažič in najbolj divja zabava

Košarka 30. Jun 202216:15 0 komentarjev
Jaka Blažič. Foto: Aleš Fevžer

Ko košarkar na dan tekme praznuje osebni praznik, ne gre brez puhlic o tem, da si lahko najlepše darilo podari sam. Tokrat je v tej vlogi Jaka Blažič, ki je 32 let dopolnil prav na dan tekme Slovenija-Hrvaška (20.15, prenos SK).

Dopoldanski strelski trening, kosilo, počitek, tekma. Sliši se kot običajen delovni dan v življenju košarkarja. A je vendarle precej drugačen. Zaigrati pred polnimi Stožicami, na tekmi, s katero se v Ljubljano vračata Luka Dončić in Goran Dragić, je pač nekaj posebnega. Če imaš še rojstni dan, še toliko bolj. Nora rojstnodnevna zabava, katere uspešnost bo odvisna od končnega pogleda na semafor. “Potrebujemo zmago. Vse okoliščine je treba odmisliti,” o vrvežu, ki pravzaprav že celoten junij spremlja priprave na nocojšnji spektakel v Stožicah, razmišlja današnji slavljenec Jaka Blažič.

Ali bo, podobno kot v Trstu, tekmo začel kot adut s klopi, ostaja manjša skrivnost. Jasno pa je, da bo v svojih minutah na parketu bolj kot o napadu razmišljal o obrambi. Hrvati resda stavijo na višino in fizično moč, kjer bo lahko ”obrambni minister” pomagal le posredno, predvsem ob uspešnem centrskem zapiranju v obrambnem skoku. Še bolj dejaven pa bo, ko bo treba zaustaviti Maria Hezonjo in Bojana Bogdanovića, prav gotovo najbolj nevarna hrvaška strelca.

“Sprejemam svojo vlogo. Tudi v zadnjih akcijah, ko smo igrali v najmočnejši postavi, sem imel kar nekaj obrambnih zadolžitev. Zaustaviti Bogadonovića in Hezonja ne bo lahka naloga. Tudi sama taktična priprava je vprašljiva, saj nas čaka drugačna Hrvaška. S tisto, ki smo jo novembra premagali v Zagrebu, nima prav veliko skupnih točk. A tudi mi smo okrepljeni. Poleg tega pa nas čaka polna dvorana,” razmišlja dolgoletni reprezentant, eden od skupnih imenovalcev zlatega EuroBasketa 2017 in zgodovinskega nastopa na olimpijskih igrah.

Hrvati so v pripravah za zaprtimi vrati odpravili Poljsko, Slovenci v polni tržaški dvorani Italijo. Tudi s kančkom samokritike. “Nismo bili najbolj prepričljivi. Zato smo se po prosti nedelji nato odkrito pogovorili ter na zadnjih treningih prestavili v višjo prestavo. V zadnjih letih, predvsem v polni zasedbi, napad ni problematičen. Zato je poudarek na obrambi. Pomembna bo želja. Naša borbenost lahko omeji Hrvate. V napadu bomo že našli navdih. In vodjo. Dončića,” razmišlja blejski Ljubljančan, ki se z reprezentančnim poletjem tudi sam za nekaj časa poslavlja od Stožic. Da je namreč po treh sezonah v Olimpiji pragu turškega prvoligaša Bahcesehir Koleji, je znano že kar nekaj časa.

Obletnica reprezentančnega krsta

Blažič je osebni praznik v tekmovalnem duhu zaznamoval tudi lani. Pred natančno enim letom je namreč Slovenija v Kaunasu v prvi tekmi olimpijskega kvalifikacijskega turnirja igraje premagala Angolo (118:68) in si tako začela tlakovati pot do Tokia. Na omenjeni tekmi je svoj prvi uradni nastop v slovenske dresu vknjižil naturalizirani ameriški center Mike Tobey. Ob prvi obletnici ga v boju s hrvaškimi centri čaka zelo težko delo. “Zavedamo se pomembnosti tekme. Če se želimo uvrstiti v drugi krog kvalifikacij za svetovno prvenstvo, moramo zmagati. Hrvaška ima zelo dobro in nadarjeno ekipo. Mi smo lansko poletje pokazali, kje smo najbolj močni in naša naloga je, da nadaljujemo s takšnimi predstavami. Vztrajati moramo pri naši igri. Veliko moramo teči ter pametno igrati na obeh straneh igrišča,” je v napovedi pred tekmo dejal stabilni član Sekulićeve dvanajsterice. Vanjo se tokrat ni uvrstil le Luka Rupnik, ki bo kandidiral za nastop na nedeljski tekmi proti Švedski.

Slovenija SK

Vse o tekmi Slovenija – Hrvaška

Stožice so pripravljene: kako?

Robert Prosinečki: tokrat o košarki

Bi lahko ponudili še več?! Vse kar morate vedeti pred tekmo

Anketa pred tekmo Slovenija-Hrvaška

Iz hrvaškega tabora

Skupaj neporažena? Ne bo povsem držalo

Le še Dončića morajo spraviti – na pravo stran kamere

Dončić in Dragić: O tem ne smeva govoriti

Skupaj neporažena? Ne bo povsem držalo …

Hrvati napovedujejo presenečenje: Tega še niste videli

Zvezdniške skrivalnice pred Hrvati

Edo Murić: Gogija smo že malce omehčali

Video: Kako so Slovenci osvojili Trst 

Luka Dončić je javno dregnil kapetan Dragića 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!