Selektor zaprl poglavje “Nika Barič” in se ozrl naprej

Košarka 8. Maj 202317:41 1 komentar
Selektor Slovenije Georgios Dikaioulakos. Foto: Aleš Fevžer

Selektor slovenske ženske košarkarske reprezentance Georgios Dikaioulakos je prvič po začetku priprav na domači EuroBasket, ki bo na sporedu od 15. do 25. junija, stopil pred medije. Spregovoril je o načrtu dela, vzdušju v ekipi po aferi, ki je iz garderobe odnesla prvo zvezdnico Niko Barič in manjkajoči okrepitvi iz tujine.

Slovenke so se v okrnjeni zasedbi zbrale že sredi prejšnjega tedna v Ljubljani. V polni postavi bodo trenirale od petka dalje, ko se bosta preostalim 13 igralkam pridružili še Teja Oblak in Eva Lisec. Dva dneva prej bo na sporedu že prvi test. Uvodni teden priprav bodo slovenske košarkarice zaključile z obračunom proti reprezentanci Turčije, a bo sredina tekma po dogovoru obeh strokovnih štabov zaprta za javnost.

“Navdušen sem, kakšno vzdušje je. Vse so srečne in se smejijo. Zelo pomembno je, da je tako v izbrani vrsti in so vse lačne uspeha ter pripravljene igrati za reprezentanco. Zelo smo zadovoljni. To je nova generacija, mlada kri, ki je okostje ekipe za dobre izide te države v prihodnosti. To je lepa priložnost za njih,” je uvodoma na druženju s sedmo silo dejal Georgios Dikaioulakos.

Grk na klopi izbrane vrste je bil že pred začetkom priprav primoran povleči prvo potezo. Maruša Seničar si je na polfinalni tekmi pokalnega tekmovanja poškodovala koleno in potrebuje približno šest tednov mirovanja. Namesto nje je vpoklic prejela najboljša skakalka kranjskega Triglava Lara Kozina Bubnič, ki je ob Hani Ivanuša druga novinka v reprezentanci.

Slovenska reprezentanca: Tina Cvijanovič, Blaža Čeh, Lea Debeljak, Zala Friškovec, Hana Ivanuša, Tina Jakovina, Mojca Jelenc, Gala Kramžar, Aleksandra Krošelj, Eva Lisec, Teja Oblak, Eva Rupnik, Lara Kozina Bubnič, Ajša Sivka in Zala Šrot.

Foto: Aleš Fevžer

Naturalizacija še mogoča

Največje presenečenje na seznamu, ki ga je selektor predstavil 28. aprila, je pomanjkanje napovedane okrepitve iz tujine. S Košarkarske zveze Slovenije so večkrat zatrdili, da je proces iskanja v teku, a jim je vsaj do objave petnajsterice naturalizacija spodletela. Kot je zatrdil selektor, lov na kvalitetno tujko še ni končan.

“To je zelo zapleteno. Imeli smo obljubo njenega zastopnika, da bo igrala na EuroBasketu. Na koncu se je odločila, da bo dala priložnost ligi WNBA in ni prepričana, če nam bo lahko pomagala,” je z razočaranjem razkril selektor, medtem ko ni želel deliti tudi imena Američanke, ki je bila tik pred prihodom v slovensko reprezentanco.

Zgodi se sicer še lahko preobrat, dokončno bo znano v 15 dneh, je še dodal Dikaioulakos. “Morda, trenutno še ne vemo in niti ni odvisno od nas. Morala bi že biti tukaj z nami, a si je v zadnjem trenutku premislila,” je dodal in priznal, da bo treba sicer igro precej prilagoditi: “Taktično bomo morali storiti veliko stvari. Imeli bomo težave, tudi druge igralke bodo morale drugače pristopiti in vložiti še več energije.”

Poglavje “Nika Barič” ostaja zaprto

Slovenke bodo na domačem evropskem prvenstvu igrale v skupini C skupaj z Nemčijo, Veliko Britanijo in Francijo. Žreb je bil do Slovenije neizprosen, delo pa bo še težje brez morebitne naturalizirane igralke, kakor tudi odlične organizatorke igre Nike Barič, ki je bila s seznama prečrtana zaradi zapisa na družbenem omrežju. Odločitev je s popolno podporo vodstva Košarkarske zveze Slovenije sprejel selektor Dikaioulakos.

“Vsi vedo, kaj se je zgodilo. Obe strani so izrazile mnenje. Rad bi se osredotočil na 15 igralk, ki jih imam na voljo ter se bodo borile na EuroBasketu,” je dejal ter zatrdil, da na vzdušje njena izključitev ni vplivala. “Kot jaz vidim stvari, se to ni zgodilo. Verjamem, da ni lepo govoriti o tej situaciji, bodimo osredotočeni na igralke.”

Nika Barič
Nika Barič velja za najboljšo slovensko košarkarico. Foto: Aleš Fevžer

Cilj ostaja izboljšanje preteklih izidov

Slovenke bodo na evropskem prvenstvu nastopile četrtič v zgodovini in tudi četrtič v nizu. Na prejšnjih treh turnirjih, ko je na klopi sedel še Damir Grgić, so osvojile 14. in dve 10. mesti. Cilj izbrane vrste je, da na domačem parketu doseže novo najboljšo uvrstitev na velikih tekmovanjih, čeprav Dikaioulakos konkretno o izidih ni želel govoriti.

“Nikoli ne razmišljam tako. Vedno gledam le, da smo na vsakem naslednjem treningu kar se da dobri in enako na naslednji tekmi. Predaleč je govoriti o dosežkih, sploh na evropskem prvenstvu, saj gre za zelo kratek turnir. Ena poškodba te lahko stane uspeha. Enako velja za druge ekipe, zato je to nepredvidljivo.”

Po sredini tekmi se bodo slovenske košarkarice preselile v Zreče, kjer se bosta torej reprezentanci priključili kapetanka Oblak in eno glavnih slovenskih orožij pod košem, Eva Lisec. Ob koncu drugega pripravljalnega cikla bodo Slovenke dočakale tudi prvi dve trening tekmi. Vse informacije glede pripravljalnih tekmic bodo dokončno znane v naslednjih dneh, so še sporočili z zveze.

EuroBasket 2023, skupine

Skupina A (Tel Aviv): Črna gora, Latvija, Španija, Grčija

Skupina B (Tel Aviv): Belgija, Italija, Češka, Izrael

Skupina C (Ljubljana): Nemčija, Velika Britanija, Slovenija, Francija

Skupina D (Ljubljana): Turčija, Slovaška, Madžarska, Srbija

Prvenstvo v Ljubljani in Tel Avivu poteka od 15. do 25. junija 2023.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje