Na Norveško brez Matjaža Keka, a z razčiščenimi odnosi

Liga narodov 8. Jun 202210:30 > 11:10 4 komentarji
Prizor z novinarske konference po tekmi s Srbijo, za katero je marsikdo (morda celo on sam) mislil, da je zadnja Kekova na klopi Slovenije). Foto: Uroš Skaza

Pred tretjo tekmo Lige narodov v Oslu iz tabora Nogometne zveze Slovenije (NZS) sporočajo, da na obračun na Norveško potujejo brez Matjaža Keka. Selektor je bil namreč pozitiven na koronavirus, kar pomeni, da ga ne bo na klopi Slovenije niti na obračunu proti Srbiji v Stožicah. Na klopi ga bo tako zamenjal Boštjan Cesar, pred predstavnike sedme sile pa je stopil tudi kapetan Jan Oblak.

Po slabem začetku Lige narodov in dveh porazih proti Švedski in Srbiji so se pred odhodom v Oslo v slovenski tabor prikradle nove težave. Selektorja Matjaža Keka je ujel covid-19 in preprečil, da bi s svojo četo odpotoval na obračun z Norveško. Selektor ima blažje simptome. Kek Slovenije ob robu igrišča ne bo vodil niti na tekmi s Srbijo, ki bo v nedeljo (20.45) v Stožicah, ker ga čaka sedemdnevna izolacija. Na klopi ga bo tako zamenjal Boštjan Cesar, pred predstavnike sedme sile pa je stopil tudi kapetan Jan Oblak.

Dovolj govorjenja, čas je, da govorimo na igrišču

“Čaka nas težka tekma. Pričakujemo, da bomo na igrišču pokazali to, kar je treba. V prvi vrsti disciplino, red in borbenost. Da bomo taktično stali tako, kot je treba. V teh dneh smo imeli kar nekaj sestankov, veliko smo se pogovarjali. Glasu nismo povzdigovali, v določenem trenutku niti to ne pomaga. Vsak povedal svoje mnenje, kaj ga moti in kaj bi spremenil. Do zdaj smo bili večinoma tiho in stvari držali v sebi. Zdaj mora vsak povedati, kaj ga moti in to dati iz sebe. Kot ekipa se na poti in v hotelu vsi razumemo, na igrišču pa to ne deluje,” uvodoma razmišlja slovenski kapetan Jan Oblak.

Foto: Uroš Skaza

“Želja ni dovolj, to željo je potrebno dokazati na igrišču. Preveč besed in govorjenja ima na koncu ravno nasprotni učinek. Vsako tekmo odigrati, kot da je naša zadnja,” pred potjo na Norveško sporoča prvi zvezdnik reprezentance.

“Slovenija potrebuje celotno ekipo, nihče z enim posameznikom ne more narediti nič. Še posebej v nogometu. V drugih športih lahko morda en ali dva posameznika naredita razliko, v nogometu težko. Vsi moramo biti na najvišjem nivoju, če želimo izvleči pozitiven rezultat,” o napovedanem boju Oblak-Haaland razmišlja Škofjeločan.

Cesar: Zadovoljen sem z reakcijo po tekmi s Srbijo

Trenutek ni najboljši, a trenutka v nogometu nikoli ne moreš izbirati. Boštjana Cesarja čaka svojevrsten “debi” v vlogi namestnika selektorja slovenske reprezentance: “Norveška je odigrala dve dobri tekmi in obe dobila. Veliko o njih ni potrebno govoriti, osredotočiti se moramo nase. Imamo dovolj informacij, da se dobro pripravimo. Določene stvari bomo spremenili in upam, da odigramo drugačno tekmo, kot smo jo odigrali v Srbiji.”

Foto: Uroš Skaza

“Ne tekmi s Švedsko smo pokazali precej pozitivnih stvari. Trenerjem je kar nekako težko razumeti, da lahko proti Švedski odigramo tako dobro tekmo, potem pa takšno proti Srbiji. Zadovoljen pa sem z reakcijo fantov na sestankih, tudi na treningu je bila včeraj neka druga podoba na igrišču. Igrišče pa je svetinja in tam se morajo igralci dokazati,” poudarja dolgoletni slovenski reprezentant.

Slovenija bo po treningu na Brdu pri Kranju poletela proti Oslu. Tekma z Norvežani bo na sporedu jutri ob 20.45, tudi z neposrednim prenosom na Sportklubu.