Nepredstavljivo, je Ronaldu odklenkalo tudi pri Portugalcih?

Katar 2022 5. Dec 202217:191 komentar
Cristiano Ronaldo ne preživlja najlepšega obdobja. FOTO: Guliverimages.

Cristiano Ronaldo se je po slabih igrah na svetovnem prvenstvu v Katarju in odzivu ob menjavi na zadnji tekmi proti Južni Koreji znašel na udaru selektorja Portugalske in tamkajšnje nogometne javnosti. Kapetan in rekorder Portugalske utegne izgubiti celo mesto v začetni enajsterici na tekmi osmine finala proti Švici.

Cristiano Ronaldo je na prvi tekmi letošnjega svetovnega prvenstva pri zmagi nad Gano uspešno realiziral enajstmetrovko in postal prvi nogometaš, ki je zadel na petih svetovnih prvenstvih, čeprav proti Afričanom ni blestel. Med slabšimi na igrišču je bil tudi na tekmah proti Urugvaju in Južni Koreji, kar potrjuje tudi dejstvo, da je po oceni Sofascora šele na 24. mestu v portugalski reprezentanci.

Na tekmi proti Južni Koreji ga je selektor z igrišča na klop poklical predčasno, 37-letni superzvezdnik svetovnega nogometa, ki naj bi kmalu z odhodom v Savdsko Arabijo postal najbolje plačan igralec v zgodovini nogometa, pa je bil ob tem precej nejevoljen. Pozneje je sicer dejal, da je bil prst, ki si ga je položil na usta, namenjen enemu od Južnokorejcev, a je njegova gesta zmotila tudi portugalskega selektorja.

Fernando Santos. FOTO: Guliverimages.

Bo igral od prve minute? Selektor ne ve.

“Videl sem, kaj se je zgodilo. Ni mi bilo všeč, sploh ne. Ampak zdaj je to za nami. Zadeve smo rešili za zaprtimi vrati. Ta dogodek je zame pozabljen,” je pred tekmo s Švico povedal Fernando Santos, ki tega, ali bo Ronaldo v osmini finala igral od prve minute, ni želel potrditi. “Ne, ker tega ne počnem nikoli. Postavo določim šele, ko pridem na stadion. Ne vem še, s kakšno enajsterico bomo igrali,” je povedal 68-letni Portugalec.

Odkar je Santos leta 2014 postal selektor Portugalske, jo je na velikih tekmovanjih vodil 18-krat, a Ronalda do tekme z Južno Korejo predčasno z igrišča ni poslal nikoli, razen v finalu evropskega prvenstva 2016, a takrat zaradi poškodbe. Brez Ronalda v začetni postavi ni začel nobene tekme. Zdi se, da se to zdaj prvič lahko zgodi.

Navijači ga nočejo v začetni enajsterici

Ronaldov reprezentančni status je pod vprašaj postavljen tudi zaradi tega, ker ima Portugalska v napadu voljo morda celo najboljšega rezervista na celotnem prvenstvu. Rafael Leao v tej sezoni blesti v majici Milana in je eden bolj zaželenih napadalcev v svetovnem nogometu, na tem prvenstvu pa ga v začetni enajsterici Portugalske ni bilo še niti enkrat. Na treh tekmah je skupaj zbral vsega 59 minut igre, a se vseeno vpisal med strelce. Zadel je pri zmagi nad Gano.

Tudi pri navijačih ni več nedotakljiv. FOTO: Guliverimages.

Ronaldo, ki se je pred prvenstvom zameril navijačem Manchester Uniteda in ga po prekinitvi pogodbe tudi zapustil, pa je vse manj priljubljen tudi v portugalski javnosti. Medtem ko Lionel Messi v Argentini še nikoli ni bil tako priljubljen, kot je zdaj, se zdi, da so njegovemu portugalskemu rivalu v zadnjem času hrbet obrnili tudi rojaki.

Pri največjem portugalskem športnem dnevniku A Bola so opravili anketo in v njej svoje bralce vprašali, ali bi moral Ronaldo tekmo proti Švici začeti na klopi. Presenetljivo, kar 70 odstotkov jih je pritrdilo. Vsega 30 odstotkov jih meni, da bi moral igrati od prve minute.

Ronaldo je s 118 goli daleč najboljši strelec Portugalske v njeni zgodovini (drugi na lestvici Pedro Pauleta jih ima 47) in s 194 nastopi rekorder tudi po številu nastopov (na drugem mestu je Joao Moutinho s 147 tekmami).

Komentari

Vaš komentar