Nov slovenski dragulj, ki je obnorel nogometno Evropo

Nogomet 22. Jul 202316:00 0 komentarjev
David Pejičić
David Pejičić Foto: NZS

Benjamin Šeško je bil lansko poletje ena glavnih zgodb v mednarodni nogometni javnosti. Napadalca Salzburga so pred prestopom v nemški Leipzig lovili največji evropski klubi, kot so Chelsea, Manchester United in Paris Saint Germain. Na vrata njegovega agenta Elvisa Bašanovića so trkali najbolj eminentni športni direktorji evropskega nogometa, letos pa je njegov telefon 'gorel' ob poizvedovanju o naslednjem velikem slovenskem dragulju Davidu Pejičiću.

14. junija 2023 je David Pejičić dopolnil šestnajsti rojstni dan. Kmalu je sledilo še kako lepo darilo v življenju mladega nogometaša. Pred nekaj dnevi je namreč talentirani napadalno usmerjeni vezist podpisal prvo profesionalno pogodbo v karieri.

Da je njegov prvi profesionalni klub Udinese, je že samo po sebi velika novica in potrditev, da gre za izjemno nadarjenega fanta. A čeprav je že od svojega štirinajstega leta član kluba iz Vidma, še zdaleč ni bilo samoumevno, da bo prvo profesionalno pogodbo podpisal ravno s črno-belo ekipo iz italijanske soseščine. Zanj so se namreč zelo resno zanimali tudi nekateri drugi veliki evropski klubi, med drugim so po poročanju slovitega novinarja Fabrizia Romana oko nanj vrgli celo v eni najboljših nogometnih akademij na svetu. Njegovega agenta Elvisa Bašanovića naj bi tako poklicali predstavniki amsterdamskega Ajaxa.

Foto: NZS

“Za Davida je vladalo veliko zanimanja. Je najmlajši igralec, ki je v minuli sezoni igral v primaveri in prvi nogometaš letnik 2007, ki je v njej dosegel zadetek. Že lani je pogosto treniral s prvo ekipo Udineseja in odigral nekaj prijateljskih tekem. Bil je seveda tudi član slovenske reprezentance na minulem evropskem prvenstvu U-17 in tam dosegel zadetek. Vse to so stvari, zaradi katerih je klubom še kako zanimiv. Govoriti o konkretnih imenih teh moštev pa vendarle ne bi bilo korektno,” nam svojo plat pestrega dogajanja v povezavi s svojim varovancem zaupa Elvis Bašanović.

Zadetek Pejičića na evropskem prvenstvu U-17

Udinese jih je prepričal z dejanji

Epilog vroče prestopne zgodbe je bil torej takšen, da je David Pejičić podpisal triletno pogodbo s črno-belimi, to pa je maksimalna dolžina pogodbe nogometaša, ki je mlajši od 18 let. Bašanović pojasnjuje razloge, zakaj so sprejeli odločitev, da bo Videm ostal dom fanta iz Šempetra pri Gorici.

“David je klubski projekt. Tu ima vse, kar potrebuje za svoj razvoj. Dvakrat ali trikrat na teden je že lani treniral s prvo ekipo, tudi to poletje je priključen članskemu moštvu. Pri odločitvi o tem, kje bo podpisal prvo profesionalno pogodbo, nas pri Udineseju niso prepričali le z besedami, ampak predvsem z dejanji. Potem je tu še bližina doma in vse to so dejavniki pri razvoju mladega igralca, ki so botrovali naši odločitvi. Težko bi nas kdo prepričal v to, da bi bil boljša izbira zanj.”

Elvis Bašanović, agent Benjamina Šeška in Davida Pejičića. Foto: Uroš Skaza

Recept za uspeh? Korak za korakom

Le nekaj dni po podpisu prve profesionalne pogodbe je Pejičić dosegel tudi prvi članski zadetek. Prvo moštvo Udineseja se je na Dacia Areni pomerilo z lokalno ‘all-star’ ekipo, sestavljeno iz nogometašev amaterskih moštev, 16-letnik pa je v polno meril z lepo odmerjenim strelom z razdalje. Uvodni koraki v članski nogomet so torej že za talentiranim Primorcem, a vsi, ki so vpleteni v njegovo zgodbo, se dobro zavedajo, da pravo dokazovanje šele prihaja.

“Prehod v članski nogomet ni enostaven, to ga čaka zdaj. Pred njim je pot odrekanja in nadaljnjega razvoja v družbi igralcev, ki igrajo v Serie A in tako lahko hitro napreduje. To je zelo pomembno. Kot agencija smo že večkrat pokazali, da je potrebno iti korak za korakom. To je prava pot, da ti koraki niso preveliki. Če je fant v okolju, ki mu omogoča možnosti za kakovosten razvoj, ni potrebe, da gre pri teh letih predaleč od doma. Ponavljam, najbolj pomembno pa je to, da je David projekt kluba, podobno, kot je bil v Salzburgu Benjamin Šeško,” filozofijo svoje agencije, ki očitno prinaša rezultate, razkriva naš sogovornik.

Foto: NZS

Leipzig je Šešku izkazal izjemno spoštovanje

In ker je beseda nanesla na najbolj slavnega varovanca Elvisa Bašanovića, pri Primorcu preverimo, kako se je trenutno naš največji nogometni dragulj znašel v novem okolju. Benjamin Šeško je namreč v tem poletju Salzburga zamenjal za nemški Leipzig in svojo veliko željo po dokazovanju na višjem nivoju pokazal s tem, da se je predčasno pridružil pripravam rdečih bikov. Nagrada je prišla v obliki treh zadetkov na prvi pripravljalni tekmi proti nižjeligašu FC Grimma.

“Benjamina so v Leipzigu zelo lepo sprejeli. Tudi s tem, ko so mu zaupali številko, ki je bila pred tem vrsto let zamrznjena oziroma upokojena, so pokazali do njega veliko spoštovanje. Je pa ‘Beni’ še zelo mlad in pred njim so zagotovo vzponi in paci. Potrebno bo potrpljenje, tega se zavedajo v klubu, tega se zaveda sam in tega se zavedamo mi. Je pa nedvomno dokazal svoj velik potencial. Veselimo se prihajajoče sezone, Benjamin je srečen, hitro se je vklopil. Bundesliga pa prinaša nov nivo, zato smo se skupaj odločili za to, da se prej priključi pripravam novega moštva. Enostavno želimo minimalizirati možnost neuspeha in prepričan sem, da je pred njim lepa nogometna pot,” pogovor zaključuje Elvis Bašanović.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!