Prvoligaški rentgen je prinesel zanimive ugotovitve

Nogomet 15. Dec 20219:00 > 19:02 8 komentarjev

Za nami je prvi del slovenske nogometne Prve lige Telemach 2021/22. Po koncu jesenskega dela smo analizirali statistiko in prečesali dogajanje pri vseh desetih klubih, ki nastopajo v najboljši slovenski nogometni ligi. Kaj smo ugotovili?

Prvi del slovenske nogometne prvoligaške sezone ni bil odigran v celoti. Zaradi izbruha okužb s koronavirusom sta odpadli dve tekmi Olimpije, ki je tako namesto 20 odigrala 18 tekem, posledično sta tekmo v zaostanku tudi Mura in Domžale.

Jesenski naslov je osvojil Maribor, ki je zbral 39 točk in ima le točko naskoka nad Koprom. Na dnu so z 19 točkami skupaj sežanski Tabor, Aluminij in Radomlje, tako da si lahko v boju za obstanek obetamo pravcato srhljivko.

Najboljši napad: Koper 1,75 gola na tekmo
Najboljša obramba: Bravo 0,8 gola na tekmo

Z naskokom najučinkovitejša ekipa je sicer Koper, ki je v povprečju zabil 1,75 gola na tekmo. Sledita Maribor (1,5) in Mura (1,37).

Najmanj učinkoviti so, zanimivo, nogometaši četrtouvrščenega Brava, ki so na tekmo v povprečju dosegli vsega 0,9 gola, ob Aluminiju in Taboru (0,95) so tudi edini, ki so dosegali manj kot gol na tekmo.

Zanimivo pa je, da ima Bravo na drugi strani najboljšo obrambo, prejemal je vsega 0,8 zadetka na tekmo. Ob njem je manj kot gol na tekmo v ligi prejemala le še njegova mestna tekmica Olimpija, in sicer 0,94. Na tretjem mestu sta Tabor in Maribor (1,05).

Z naskokom najslabšo obrambo v ligi imajo Radomlje, ki so na tekmo v povprečju prejemale 1,65 zadetka. Sledijo Domžale (1,42), Aluminij (1,4) …

Najdaljši zmagoviti nizi: Koper 6 zmag
Najdaljši nizi neporaženosti: Maribor in Mura 8 tekem
Najdaljši nizi brez zmage: Tabor 10 tekem

Najdaljši zmagoviti niz v tej sezoni je uspel Kopru, ki je v prvenstvu zmagal šestkrat zapored. Na drugem mestu je Maribor, ki je zbral pet zmag v nizu.

Maribor je pri vrhu oziroma na njem tudi pri številu tekem, ki jih v nizu ni izgubil. To je vijoličastim, podobno kot Muri, uspelo osemkrat. Koper je tu s sedmimi tekmami brez poraza na tretjem mestu.

Daleč najdlje so na zmago čakali nogometaši sežanskega Tabora, ki so bili brez zmage na kar desetih tekmah v nizu. Na drugem mestu sta preostala kluba z dna lestvice, Kalcer in Radomlje, katerih suša je trajala sedem tekem.

Najboljši strelec: Maks Barišić, Koper (11 golov)
Najboljši asistent: Mitja Lotrič, Mura (6 asistenc)
Najboljši v seštevku golov in asistenc: Maks Barišić (15; 11 golov in 4 asistence)

Pa posamezniki? Jesen je zagotovo zaznamoval napadalec Kopra Maks Barišić, ki je bil z enajstimi goli z naskokom najboljši strelec. Napadalca Maribora Ognjena Mudrinskega in Olimpije Mustafo Nukića je prehitel za štiri zadetke.

Tudi v seštevku golov in asistenc je Barišić na prvem mestu, štirikrat je bil namreč asistent, tako da ga njegov seštevek udeležbe pri 15 zadetkih Kopra prav tako postavlja na vrh.

Na drugem mestu je hrvaški napadalec Celja Ivan Božić, ki je pri številki 10 (pet golov in pet asistenc), na tretjem mestu pa najdemo po dva nogometaša Olimpije in Mure. Mitja Lotrič je zbral tri gole in šest asistenc, pri Amadeju Maroši je obratno, Nukič je pri sedmih golih in dveh asistencah, Almedin Ziljkić pa pri šestih golih in treh asistencah.

Analiza vseh prvoligašev:

Maribor:

Položaj na lestvici: 1. mesto
Točke: 39 točk (20 tekem: 12 zmag, 3 remiji, 5 porazov)
Goli: 30, kar znese 1,5 na tekmo (2. mesto)
Prejeti goli: 21, kar znese 1,05 na tekmo (3. mesto)
Igralci z največ minutami: Ažbe Jug in Robert Voloder (1800), Nemanja Mitrović (1487) …
Število igralcev, ki so nastopili: 25
Najboljši strelci: Ognjen Mudrinski (7), Blaž Vrhovec in Nino Žugelj (3) …
Najboljši asistenti: Gregor Sikošek (5), Blaž Vrhovec (3), Rok Sirk in Martin Milec (2) …
Število trenerjev: 2 (Simon Rožman 9 tekem, Radovan Karanović 11 tekem)
Najdaljši zmagoviti niz: 5 tekem
Najdaljši niz neporaženosti: 8 tekem
Najdaljši niz brez zmage: 4 tekme

Maribor je poleti izgubil dva najboljša napadalca, odšla sta Jan Mlakar in Aljoša Matko, poslovil se je še Žan Kolmanič, Ljudski vrt pa so zapustili tudi staroselci Amir Dervišević, Alexandru Cretu, Denis Klinar

Športni direktor Marko Šuler je v svojem prvem prestopnem roku moral pošteno pljuniti v roke in pripeljati zamenjave. Ognjen Mudrinski, robustni napadalec, ki je s sedmimi goli najboljši strelec moštva, se je zagotovo izkazal za zadetek v polno. Podobno lahko trdimo tudi za bočnega in osrednjega branilca, Gregorja Sikoška in Nemca Roberta Voloderja. Prišli so še Nino Žugelj, Danijel Šturm

Sezono je kot trener začel Simon Rožman, ki pa se je moral po vsega točki na štirih tekmah po devetem krogu posloviti. Nasledil ga je Radovan Karanović, ki je bil sprva le začasna rešitev, potem je bil trener “do nadaljnjega”, le dva ni za tem, ko je Maribor v zadnjem krogu prišel do jesenskega naslova, pa so iz kluba sporočili, da trener ostaja vsaj do konca sezone.

Pričakovano, razen izpada iz pokala, si Karanović ni privoščil nobenega resnega spodrsljaja in moštvo po prvenstveni razpredelnici dvignil vse do vrha.

Trener, ki se do zdaj na najvišji ravni ni dokazoval, je pa že vrsto let klubski uslužbenec Maribora, ima pri 53 letih sanjsko priložnost, da pride do lovorike. Maribor, ki na nov prvenstveni naslov čaka od leta 2019, je prav gotovo med glavnimi favoriti za končno zmago.

Koper:

Položaj na lestvici: 2. mesto
Točke: 38 (20 tekem: 11 zmag, 5 remijev, 4 porazi)
Goli: 35, kar znese 1,75 na tekmo (1. mesto)
Prejeti goli: 24, kar znese 1,2 na tekmo (5. mesto)
Igralci z največ minutami: Matej Palčič (1696), Žan Žužek (1686), Karlo Bručić (1521) …
Število igralcev, ki so nastopili: 26
Najboljši strelci: Maks Barišić (11), Kaheem Parris, Lamin Colley in Bede Amarachi Osuji (5) …
Najboljši asistenti: Maks Barišić (4), Kaheem Parris in Matej Palčič (3) …
Število trenerjev: 1
Najdaljši zmagoviti niz: 6 tekem
Najdaljši niz neporaženosti: 7 tekem
Najdaljši niz brez zmage: 3 tekme

Koper je presenečenje sezone. Po odhodih najboljšega strelca Nardina Mulahusejnoviću, Dareta Vršiča, prvega vratarja Ivana Vargića, koncu kariere Mitje Vilerja so na Bonifiko prišli povečini drugoligaški igralci, iz druge lige pa je pripotoval tudi trener. Toda Zoran Zeljković, trenerski debitant v prvi ligi, se je izkazal za zadetek v polno in bil s Koprčani vsega deset minut oddaljen od jesenskega naslova.

Prvo ime ekipe najučinkovitejše ekipe v ligi je Maks Barišić, ki je v tej sezoni z enajstimi goli z naskokom najboljši strelec ekipe in tudi lige, s štirimi asistencami pa v Kopru tudi najboljši asistent. Za zadetek v polno so se izkazali tudi napadalci Kaheem Parris z Jamajke ter Afričana Lamine Colley in Bede Osuji, ki so v klub prišli poleti. Vsi so zadeli po petkrat.

Koprčani so bili dolgo časa vodilni, prvi poraz pa doživeli šele v 9. krogu. Pred tem so nanizali kar sedem zmag. Potem je sledil padec v formi, na štirih tekmah so osvojili le dve točki, v zaključku prve polovice sezone pa so spet preklopili v prestavo višje in leto 2021 končali z nizom petih tekem brez poraza. Trikrat so zmagali, dvakrat pa remizirali.

V klubu, v katerem vse niti vleče predsednik Ante Guberac, v prejšnji sezoni pa se je komaj rešil pred izpadom, so se na začetku sezone v središču pozornosti znašli tudi zaradi odmevnega spora z zdaj že nekdanjim športnim direktorjem Boškom Županovićem.

Čeprav je za postoriti še marsikaj, nenazadnje je obisk Bonifike kljub odličnim rezultatom še vedno slab, pa bi Koper, če ne bo hudega padca v formi, v nadaljevanju moral izpolniti osnovni cilj. Uvrstitev v Evropo. Morda pa se zgodi tudi kaj več in se bodo v Kopru po letu 2010 veselili drugega naslova prvaka. V prvem delu sezone so dokazali, da jih je treba jemati resno.

Olimpija:

Položaj na lestvici: 3. mesto
Točke: 31 (18 tekem: 9 zmag, 4 remiji, 5 porazov)
Goli: 22, kar znese 1,22 na tekmo (5. mesto)
Prejeti goli: 17, kar znese 0,94 na tekmo (2. mesto)
Igralci z največ minutami: Nejc Vidmar (1620), Aldair (1554), Tomislav Tomić (1491) …
Število igralcev, ki so nastopili: 27
Najboljši strelci: Mustafa Nukić (7), Almedin Ziljkić (6), Aldair in Antonio Delamea Mlinar (2) …
Najboljši asistenti: Aldair in Tomislav Tomić (4), Almedin Ziljkić in Timi Max Elšnik (3) …
Število trenerjev: 2 (Savo Milošević 12 tekem, Dino Skender 6 tekem)
Najdaljši zmagoviti niz: 2 tekmi
Najdaljši niz neporaženosti: 4 tekme
Najdaljši niz brez zmage: 3 tekme

Pri Olimpiji je bilo, kot smo že vajeni, spet pestro. Najprej afera z domnevnim posilstvom, ki je izbruhnila ob pripravah na Bledu, potem še odhod predsednika Milana Mandarića, ki se je oktobra po šestih letih dokončno poslovil in klub predal v roke skrivnostnega Nemca Adama Deliusa.

Skupaj z Mandarićem je odšel tudi trener Savo Milošević, ki je brez službe ostal kljub temu, da mu še zdaleč ni šlo slabo in je bil med navijači nepriljubljen. Nasledil ga je povratnik, ki ima pri pristaših Olimpije precej drugačen status, Dino Skender, in svoje drugo obdobje v Stožicah začel z dvema zmagama. Potem je na preostalih štirih prvenstvenih tekmah skupaj osvojil le še štiri točke, izpadel tudi iz pokala, zanimivo pa je to, da Olimpija pod njegovim vodstvom na niti eni tekmi ni zabila več kot gola.

Po odhodu najboljših napadalcev Andresa Vombergarja in Djordjeta Ivanovića sta v napadu vajeti prevzela novinca Mustafa Nukić in Almedin Ziljkić, ki sta skupaj dosegla 13 golov. Krepko čez polovico celotne ekipe. Izkazal se je tudi povratnik Tomislav Tomić, prišlo pa je še nekaj novincev. Od mladih se je uveljavil le Svit Sešlar.

Olimpiji, pri kateri je precepljenost najnižja med vsemi slovenskimi prvoligaši, jo je zagodel tudi izbruh okužb s koronavirusom, tako da kar en mesec ni igrala, preden je odigrala zadnji dve tekmi.

Ljubljančani bodo v drugem delu sezone velika uganka, zanimivo pa bo videti, kako se bo naloge lotilo novo vodstvo kluba, ki se v svojih prvih mesecih delovanja ob komuniciranju dogajanja v pisarnah ni najbolj izkazalo. V prihodnosti naj bi se to spremenilo.

Bravo:

Položaj na lestvici: 4. mesto
Točke: 31 (20 tekem: 8 zmag, 6 remijev, 6 porazov)
Goli: 18, kar znese 0,9 na tekmo (10. mesto)
Prejeti goli: 16., kar znese 0,8 na tekmo (1. mesto)
Igralci z največ minutami: Mitja Križan (1800), Vanja Drkušić (1707), Gašper Trdin (1468) …
Število igralcev, ki so nastopili: 22
Najboljši strelci: Sandi Ogrinec in Loren Maružin (4), Martin Kramarič (3) …
Najboljši asistenti: Amar Memić (4), Žan Trontelj (3), Sandi Ogrinec (2) …
Število trenerjev: 1
Najdaljši zmagoviti niz: 3 tekme
Najdaljši niz neporaženosti: 6 tekem
Najdaljši niz brez zmage: 5 tekem

Bravo je poleti izgubil nekaj nosilcev lige, tudi najboljša strelca Mustafo Nukića in Milana Tucića, prvega vratarja Igorja Vekića, stebra obrambe Davida Brekala, Nina Žuglja … Prišli so Nemanja Maksimović, Matija Kavčič, Nsana Simon, Amar Memić, Renato Josipović in še nekateri, kljub številnim igralskim spremembam pa je šlo ekipi z Dejanom Grabićem v vlogi trenerja odlično.

Bravo je bil celo na vrhu lestvice, prvi poraz pa doživel šele v osmem krogu. Potem je v naslednjih devetih krogih zbral samo še enajst točk in nekoliko zdrsnil po lestvici, a je še vedno presegel svoje cilje.

Ljubljančani, ki si želijo predvsem vloge stabilnega prvoligaša, imajo po odhodu najboljših napadalcev težave predvsem v napadu. V obrambi jim gre še naprej odlično. Imajo najmanj učinkovit napad med vsemi desetimi prvoligaši, hkrati pa tudi najboljšo obrambo. Zanimivo, ni kaj.

Spomladi lahko pri Šiškarjih, ki nestrpno čakajo na boljše čase z novo infrastrukturo, pričakujemo podobno zgodbo.

Mura:

Položaj na lestvici: 5. mesto
Točke: 29 (19 tekem: 7 zmag, 8 remijev, 4 porazi)
Goli: 26, kar znese 1,37 na tekmo (3. mesto)
Prejeti goli: 25, kar znese 1,32 (7. mesto)
Igralci z največ minutami: Matko Obradović (1620), Žan Karničnik (1507), Žiga Kous (1306) …
Število igralcev, ki so nastopili: 25
Najboljši strelci: Amadej Maroša (5), Mitja Lotrič, Nardin Mulahusejnović in Kai Cipot (3) …
Najboljši asistenti: Mitja Lotrič (6), Žiga Kous (4), Amadej Maroša (2) …
Število trenerjev: 1
Najdaljši zmagoviti niz: 3 tekme
Najdaljši niz neporaženosti: 8 tekme
Najdaljši niz brez zmage: 4 tekme

Mura, ki brani naslov, ima za sabo zgodovinsko jesen, kot drugi slovenski klub v zgodovini slovenskega nogometa si je zagotovila nastop v skupinskem delu evropske sezone, piko na i pa v Konferenčni ligi postavila z odmevno zmago nad Tottenhamom.

Evropa je trajala davek. Ekipi je poleti izgubila Nina Koutra, dobila pa Mitjo Lotriča, ki je s šestimi goli in tremi asistencami upravičil pričakovanja, in Nardina Mulahusejnovića, ki pa jih s tremi goli ni.

Muri, ki je v prvem delu sezone odigrala kar 34 tekem, v prvenstvu ni šlo najbolje, izpadla pa je tudi iz pokala. Prekmurci so na prvo zmago čakali kar pet krogov, šepalo pa je predvsem v njihovi obrambi. Imajo namreč šele sedmo obrambo v ligi.

Toda kljub temu in zaostanku desetih točk (s tekmo manj) za Mariborom bi bila Mura eden glavnih favoritov za naslov v drugem delu sezone. Če bi ostala v takšni zasedbi, kot je zdaj, ampak … To se skorajda zagotovo ne bo zgodilo. Nase je opozorilo precejšnje število Murinih igralcev. Najbolj zagotovo bočni branilec Žan Karničnik, ki je v zadnjem času postal standardni reprezentant, vezist Tomi Horvat, vratar Matko Obradović

Kdo bo skorajda zagotovo odšel. Še najbolj pa se navijači Mure bojijo, da bodo izgubili svojega glavnega junaka. Trenerja Anteja Šimundžo, ki je črno bele popeljal od druge lige do pokalnega, potem prvenstvenega naslova in za konec še do evropske jeseni. Trener, ki je v Fazanerijo pripeljal zgodovinski prvi naslov prvaka, pa med vrsticami vse bolj daje vedeti, da bo morda res odšel

Domžale:

Položaj na lestvici: 6. mesto
Točke: 23 (19 tekem: 6 zmag, 5 remijev, 8 porazov)
Goli: 24, kar znese 1,26 na tekmo (4. mesto)
Prejeti goli: 2, kar znese 1,42 na tekmo (9. mesto)
Igralci z največ minutami: Ajdin Mulalić (1655), Zeni Husmani (1586), Enes Alić (1474) …
Število igralcev, ki so nastopili: 25
Najboljši strelci: Dejan Georgijević, Arnel Jakupović in Senijad Ibričić (4) …
Najboljši asistenti: Alen Jurij (4), Senijad Ibričić in Arnel Jakupović (3) …
Število trenerjev: 1
Najdaljši zmagoviti niz: 2 tekmi
Najdaljši niz neporaženosti: 5 tekem
Najdaljši niz brez zmage: 5 tekem

Domžale so na začetku sezone izgubile tri nosilce igre, po enega napadalca, vezista in branilca. Odšli so Dario Kolobarić, Tamar Svetlin in Gregor Sikošek, nadomestili pa so jih Alen Jurij, Enes Alić in Dejan Georgijević.

Pod vodstvom Dejana Djuranovića, ki je bil lani izbran za najboljšega trenerja v ligi, so v Evropi odigrali šest tekem, potem pa je, tako kot je pri Domžalah že v navadi, prišlo do padca. V prvih petih krogih so Domžalčani zmagali le enkrat, krizno obdobje pa je prišlo tudi septembra in oktobra, ko so bili brez zmage pet tekem v nizu. Zaključek jeseni je bil veliko boljši, še boljši pa bi bil, če na zadnji tekmi v Mariboru ne bi izgubili z golom v 94. minuti.

Domžalčani se bodo morali zadovoljiti s tem, da bodo prezimili v spodnjem delu lestvice, a imajo do Evrope, ki si je želijo, še vedno odprta vrata. Nenazadnje so tudi v polfinalu pokalnega tekmovanja.

Pri Domžalah bo zanimivo spremljati predvsem, kaj se bo zgodilo poleti. Dolgoletni športni direktor Matej Oražem je najavil kandidaturo za domžalskega župana, v njegove čevlje pa naj bi stopil dolgoletni nogometaš Senijad Ibričić, ki igra zadnjo sezono na svoji bogati nogometni poti. Kljub temu, da ima že 37 let, pa je kapetan Domžal še vedno najbolj učinkovit igralec v ekipi. S štirimi goli je najboljši strelec, s tremi asistencami pa drugi najboljši asistent ekipe.

Celje:

Položaj na lestvici: 7. mesto
Točke: 22 (20 tekem: 6 zmag, 4 remiji, 10 porazov)
Goli: 21, kar znese 1,05 na tekmo (7. mesto)
Prejeti goli: 25, kar znese 1,25 (6. mesto)
Igralci z največ minutami: Žan Zaletel (1710), Ivan Božić (1481), David Zec (1461) …
Število igralcev, ki so nastopili: 28
Najboljši strelci: Ivan Božić (5), Žan Medved (4), Tamar Svetlin (3) …
Najboljši asistenti: Ivan Božić (4), Jon Šporn (3), Matic Vrbanec (2) …
Število trenerjev: 2 (Agron Šalja 10 tekem, Simon Sešlar 9 tekem)
Najdaljši zmagoviti niz: 3 tekme
Najdaljši niz neporaženosti: 5 tekem
Najdaljši niz brez zmage: 5 tekem

Celjani so pri prihodu tujih investitorjev na čelu z Rusom Valerijem Kolotilom poleti stresli slovenski nogometni prostor. Iz vrst konkurentov so pripeljali dva mlada bisera Tamarja Svetlina in Tjaša Begića, za katera so odšteli mastne odškodnine, odmevna okrepitev je bil zagotovo tudi Žan Medved, iz B ekipe lizbonske Benfice je prišel mladi branilec David Zec.

Celjani so s trenerjem Agronom Šaljo, ki se je v prejšnji sezoni zelo izkazal, napovedali celo boj za naslov, potem pa nizali neuspehe. Celjani so v prvih štirih krogih trikrat izgubili, na prvih šestih prvenstvenih tekmah pa zmagali le enkrat. Šalja se je poslovil po desetih krogih, v katerih je doživel kar šest porazov.

Njegovemu nasledniku Simonu Sešlarju je na začetku steklo, na prvih petih tekmah ni izgubil niti enkrat, po treh zmagah v nizu pa je s Celjem padel v črno luknjo in na zadnjih petih tekmah v letu osvojil vsega točko. Jasno je bilo, da v vlogi trenerja članske ekipe v Celju ne bo ostal, v klubu pa so to včeraj tudi uradno potrdili.

Kdo ga bo nasledil? Prvi izbor je seveda Simon Rožman, ki je bil želja novih lastnikov že dolgo, dolgo časa. Zdaj naj ovir za to, da se bo Rusom želja izpolnila, naj ne bi bilo več …

Če že ne bo naslova prvaka, si Celjani zagotovo želijo vsaj uvrstitve v Evropo, do katere pa bodo v tej sezoni lažje prišli prek pokala. Tam jih do cilja ločita dva koraka. Uvrstili so se namreč v polfinale.

Tabor Sežana:

Položaj na lestvici: 8. mesto
Točke: 19 (20 tekem: 5 zmag, 4 remiji, 11 porazov)
Goli: 19, kar znese 0,95 na tekmo (9. mesto)
Prejeti goli: 21, kar znese 1,05 na tekmo (3. mesto)
Igralci z največ minutami: Jan Koprivec (1771), Dino Stančić (1720), Erik Salkić (1643) …
Število igralcev, ki so nastopili: 27
Najboljši strelci: Dino Stančić (6), Ndzengue Bongongui (4), Marko Krivičić (3) …
Najboljši asistenti: Marko Krivičić (3), Ndzengue Bongongui (2) …
Število trenerjev: 2 (Igor Božić 7 tekem, Dušan Kosič 13 tekem)
Najdaljši zmagoviti niz: 2 tekmi
Najdaljši niz neporaženosti: 5 tekem
Najdaljši niz brez zmage: 10 tekem

Tabor, ki je v prejšnji sezoni s šestim mestom poskrbel za najvišjo uvrstitev v zgodovini kluba, je z novo sezono pod vodstvom Igorja Božića začel sijajno. S spektakularno zmago s 3:0 nad prvakom Muro v Fazaneriji. Potem je sledil strm padec. Sežančani so na naslednjih šestih tekmah zmagali le še enkrat. Pri novincu iz Radomelj.

Sledila je trenerska sprememba, v Sežano je prišel Dušan Kosić, ki je bil pred letom in pol s Celjem prvak in za nekaj časa osrednja trenerska osebnost slovenskega nogometa. Z delom je začel dobro. Z dvema zmagama in tremi remiji. Potem je poskrbel za rekordno negativen niz. Tabor je izgubil sedem tekem v nizu, kar se mu v prvi ligi ni zgodilo še nikoli, nato pa za nekaj miru pred odhodom na zimski premor poskrbel v zadnjem krogu, ko je z 2:1 premagal Celje.

Taboru ima po odhodih Aldairja in Christosa Rovasa težave predvsem z učinkovitostjo v napadu in na tekmo zabija manj kot en gol v povprečju, pozna pa se seveda tudi odsotnost vezista Antoineja Makoumbouja. Od novincev velja omeniti povratnika Ndzengueja Bongonguija in Tila Mavretiča.

Aluminij:

Položaj na lestvici: 9. mesto
Točke: 19 (20 tekem: 4 zmage, 7 remijev, 9 porazov)
Goli: 19, kar znese 0,95 na tekmo (8. mesto)
Prejeti goli: 28, kar znese 1,4 na tekmo (8. mesto)
Igralci z največ minutami: Luka Janžekovič (1710), Emir Azemović (1635), Nik Marinšek (1552) …
Število igralcev, ki so nastopili: 26
Najboljši strelci: Armin Djerlek (4), Aljaž Krefl (3), Gašper Pečnik, Roko Prša, Rok Kidrič, Haris Kadrić in Jaka Bizjak (2) …
Najboljši asistenti: Haris Kadrić in Marko Brest (2) …
Število trenerjev: 1
Najdaljši zmagoviti niz: 1 tekma
Najdaljši niz neporaženosti: 2 tekmi
Najdaljši niz brez zmage: 7 tekem

Aluminij, ki je poleti ostal brez Davida Flakusa Bosilja, Nemanje Jakšića in Alena Krajnca, pripeljal pa Roka Kidriča in Chinwenduja Johana Nkamo, je s sezono začel zelo slabo. Na prvo zmago je čakal kar osem tekem, potem pa s 3:0 šokiral Maribor.

Pod vodstvom Oskarja Drobneta so Kidričani deveti. Mesto nižje od tistega, ki so ga zasedali ob koncu prejšnje sezone. Zanimivo, tako pri obrambi kot napadu so na osmem mestu po uspešnosti med desetimi slovenskimi prvoligaši.

Pričakujemo lahko, da se bodo tudi v drugem delu sezone potegovali za obstanek med slovensko nogometno elito, v kateri neprekinjeno nastopajo že sedmo sezono.

Kalcer Radomlje:

Položaj na lestvici: 10. mesto
Točke: 19 (20 tekem: 5 zmag, 4 remiji, 11 porazov)
Goli: 23, kar znese 1,15 na tekmo (6. mesto)
Prejeti goli: 33, kar znese 1,65 na tekmo (10. mesto)
Igralci z največ minutami: Luka Guček (1735), Mateo Mužek (1509), Gal Primc (1498) …
Število igralcev, ki so nastopili: 27
Najboljši strelci: Gedeon Guzina (5), Ivan Šarić (4), Marko Božić in Sacha Varga (3) …
Najboljši asistenti: Gedeon Guzina, Ivan Šarić, Marko Božić, Sacha Varga, Luka Guček, Gal Primc, Andrej Pogačar (2) …
Število trenerjev: 1
Najdaljši zmagoviti niz: 2 tekmi
Najdaljši niz neporaženosti: 3 tekme
Najdaljši niz brez zmage: 7 tekem

Radomljani so se vrnili v prvo ligo in ob tem sporočili, da so tokrat na prvoligaško dogajanje pripravljeni precej bolje, kot so bili v sezonah 2014/15 in 2016/17, ko so obakrat ekspresno izpadli. Govorili so resnico. V prejšnjih prvoligaških sezonah so Radomljani v 36 tekmah osvojili 13 in 16 točk, zdaj so po 20 krogih že pri 19 točkah. Že jeseni so popravili svoj prvoligaški rekord.

Radomlje, ki jih vodi še en prvoligaški trenerski debitant Rok Hanžič, so sezono začeli odlično. Na prvih treh tekmah niso izgubili, zmagali so in dvakrat remizirali. Potem so bili brez samcate točke kar sedem krogov zapored, a se potem vrnili s šokantno zmago s 3:2 nad Olimpijo v Stožicah, kjer so do preobrata prišli v zaključku tekme.

Radomlje so napovedale resno kandidaturo za obstanek, pohvaliti pa gre novince v njenih vrstah Marka Božića, Ivana Šarića in predvsem Gedeona Guzino, ki je s petimi goli najboljši strelec ekipe, z redko videno mojstrovino, ki mu je uspela, pa je nase opozoril tudi zunaj slovenskih meja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje