Šuler Zahovića vabi na debato z argumenti, ne govoricami

Nogomet 20. Okt 202219:092 komentarja
Grafika: Uroš Kokol, N1

Besede Zlatka Zahovića v ponedeljkovi nogometni oddaji Pod prečko odmevajo v nogometni javnosti. Za Sportklub jih je pokomentiral tudi športni direktor NK Maribor Marko Šuler, s katerim smo se v pogovoru dotaknili tudi minulega neuspešnega večnega derbija, načrtov za obrat rezultatske krivulje in tudi teme, s katero se v slovenskem nogometu te dni znova ogromno ukvarjamo - sodnikov.

Za NK Maribor je še en precej nemiren teden. Porazu proti Kopru je sledil poraz na večnem derbiju, v ponedeljkovem tretjem polčasu oddaje Pod prečko je olja na ogenj mariborskih težav z javno debato o tem, kaj vse je v Ljudskem vrtu narobe, prilil še nekdanji športni direktor vijolic Zlatko Zahović.

Po eni ali dveh tekmah ni čas za delanje zaključkov

Zaradi vsega dogajanja je Mariborčanom še kako prav prišla torkova pokalna tekma z nižjeligašem Limbušem, na kateri je četa Damirja Krznarja vpisala visoko zmago (9:0), ki je bila prepotrebna za vsaj rahel dvig načete samozavesti aktualnih državnih prvakov. Tudi športni direktor Marko Šuler priznava, da je bila zaradi specifičnosti situacije ta tekma bolj pomembna, kot bi bila v “normalnih” razmerah.

“Mučno je po porazu dolgo čakati na naslednjo tekmo, zato je bil pokalni obračun več kot dobrodošel, da smo malce presekali nastalo situacijo. Je pa res, da so derbiji zato, da se zmagujejo. Pripravili smo načrt, strategijo, ki se nam je zaradi spremenjenih okoliščin porušila, zdaj pa moramo gledati naprej. Prvenstvo je maraton, po eni ali dveh tekmah nikoli v karieri nisem delal zaključkov,” poudarja športni direktor Maribora.

Marku Šulerju v teh dneh ni lahko, a opozarja, da je do konca sezone še zelo daleč. Foto: Jure Banfi

Kje se je zalomilo v načrtu vijolic?

V pot, ki jo je izbral Maribor, še vedno verjame. Zaveda se, da je težka, a zaradi svojih bogatih izkušenj v mestu ob Dravi Marko Šuler ve, da lahke poti v NK Maribor nikoli ni. Ambicije so namreč vselej najvišje.

“Ekipa je v nastajanju, vedeli smo, da nam bo po naslovu težko. Na Evropo še nismo bili pripravljeni. Moramo verjeti v to, kar delamo in vztrajati. Vsaka tekma je vredna tri točke, nič več in nič manj. Derbiji so pomembni za medije in navijače, za matematiko pa ne. Stvari smo analizirali, zdaj pa smo popolnoma osredotočeni na Domžale.”

Po derbiju se je Damir Krznar moral ukvarjati predvsem z vprašanji glede sramežljivosti svoje ekipe v napadu. Maribor si proti Olimpiji, tudi ko je imel na igrišču še enajsterico, ni pripravil niti ene omembe vredne priložnosti. Je to dejstvo, ki skrbi športnega direktorja Maribora?

“Pred tekmo smo imeli jasen načrt. Olimpija ima določeno kvaliteto in odprt napad na glavo bi bil napačna strategija. Tega nikoli nismo počeli. So pa bile stvari načrtovane tako, da stopnjujemo tekmo do izteka 90. minute. To je rdeči karton porušil. Gredo pa določene stvari v čudno smer, tudi v medijih vemo, o čem se govori. Nekatere stvari se ponavljajo. Zakaj? Ne vem. Je pa dejstvo, da te stvari vplivajo na ekipo. Kriterij po mojem mnenju ni enak za vse, a na to nimamo vpliva in ne želim izgubljati energije.”

Trenutek, ki je odločil zadnji večni derbi

Derbi je žal izgubljen, a prihodnost bo bolj svetla

Tudi naš sogovornik opaža, da je v prvem polčasu derbija Mariboru manjkalo poguma v napadu. Deloma je bil takšen taktičen načrt, deloma pa so bili v preslabi dnevni formi tisti, na katere so v strokovnem štabu vijolic najresneje računali.

“Načrt je bil, da bomo bolj konkretni, tu nam je zmanjkalo. Predvsem pri igralcih, od katerih pričakuješ, da voz potegnejo naprej. A vsako tekmo spremlja ogromno dejavnikov, dnevna priprava, forma, počutje. Tu nismo bili pravi, to ni bil Maribor, je pa dejstvo, da Olimpija v prvem polčasu ni pokazala presežkov. Držali smo jo tam, kjer smo jo želeli, verjamem, da bi bil drugi polčas drugačen,” izpostavlja Marko Šuler.

Viljolice so na zadnjem večnem derbiju Ljubljano zapustile praznih rok.

Čeprav je Maribor po lanskoletnem naslovu v precejšnji krizi, je Marko Šuler zaradi tega samo še bolj odločen, da stvari postavi na svoje mesto. Kmalu po začetku sezone je moral povleči določene spremembe, novih pa za zdaj ne načrtuje. Oziroma zgolj pozitivne.

Veliko dejavnikov je vplivalo na to, da smo trenutno v tej situaciji. Zdaj se k sreči po poškodbah vračajo nekateri igralci, ki so bili v zadnjem obdobju poškodovani in so za ekipo zelo pomembni, ne samo na igrišču, ampak tudi v slačilnici. Sistem igre je zdaj prilagojen lovu na rezultat, prepričan sem, da imamo fantastičnega trenerja, ki točno ve, kam je prišel in kaj želi narediti. Tudi navijači stojijo za našo zgodbo. Seveda bi si želeli manj nihanj, ampak čez noč in na silo v nogometu ne gre. Čarobne palice nima nihče, apetiti pa so v Mariboru vedno postavljeni visoko. Sredi sezone lestvica ni pomembna, pomembno bo, kje bomo na koncu.

Zakaj sem dobil kazen? Razlog je smešen

Sodniki in NK Maribor. Pravzaprav edina tema, ki je vsako sezono stalnica v slovenskem nogometu. Marko Šuler vsaj v novem poglavju svoje kariere ni bil znan kot nekdo, ki bi se pretirano ukvarjal s sodniki, a zdaj je tudi njega doletela kazen disciplinskega sodnika NZS, zaradi katere se bo “hladil” na naslednjih dveh tekmah.

“Če bi vam odkrito povedal, zakaj sem dobil to kazen, bi se vsi v Sloveniji smejali. Ne bom o tem. Dvomim, da me kdo pozna po tem, da sem žaljiv ali kaj podobnega. Sem pa temperamenten in direkten. Na tekmi s Koprom je bilo preveč konfuzij in zmede, kdo vse je lahko v tunelu in kdo ne. Moja želja je bila, da se tunel izprazni. Tam so lahko samo igralci in trenerji, ne pa da so po tunelu in igrišču hodili vsi mogoči ljudje iz nasprotnega tabora. Sodniki in igralci morajo biti po mojem mnenju enakovredni, z enakimi pravicami in privilegiji, zato me čudi, da se v zadnjem času v njihovi obravnavi dela razlika,” meni športni direktor aktualnih državnih prvakov.

O sojenju Mateja Juga na tekmi med Mariborom in Koprom je bilo znova prelito veliko črnila. Foto: Jure Banfi

Morda je čas, da še kdo drug razmisli, kaj počne narobe

Stvari na tribunah, ki so se žal po lanski sezoni znova ponovile, Šuler ne odobrava, a poudarja, da razume reakcijo navijačev, ki v določenih trenutkih tekme in sodniških odločitvah težko ohranijo mirne živce.

“To je šport, to je nogomet. Varnost je seveda najpomembnejša, v klubu smo naredili ogromno v tej smeri. Je pa res, da v Mariboru te stvari bolj pridejo do izraza, ker smo edini, ki imamo na stadionu veliko navijačev. Delamo na tem, da se te frustracije navijačev kažejo na drugačne načine. A to je nogomet. Če bi nekje drugje po Evropi vselej reagirali na naš način, bi bili stadioni ves čas zaprti. V nogometu pa slučajev ni, mi veliko razmišljamo o tem, kaj delamo narobe, morda mora še nekdo drug,” odločno poudarja Marko Šuler.

Ljudski vrt bo zaradi razgrajanja navijačev na tekmi s Koprom proti Domžalam sameval. Foto: Jure Banfi

Šuler ne beži od besed Zlatka Zahovića

In derbiju je sledil še tretji polčas, oddaja Pod prečko, v kateri je Zlatko Zahović razmišljal o razlogih, ki so pripeljali do trenutne krize štajerskega ponosa.

“Marku (Šulerju, športnemu direktorju Maribora op. a.) ni lahko. V vsaki pisarni dobi drugačno sporočilo. Ni on vsega kriv. Najprej mora biti postavljena hierarhija v klubu. Na prvem mestu je športni del, potem vse ostalo, kar je podpora ekipi. To je edini način, sicer bo težava celo z uvrstitvijo v Evropo,” je izpostavil Zahović.

Zlatko Zahović je v ponedeljkovi oddaji Pod prečko odprl pandorino skrinjico. Foto: Uroš Skaza

V aktualnem vodstvu državnih prvakov mimo njegovih besed ne morejo. Nenazadnje imajo po vseh uspehih Zahovićeve besede povsod v nogometni Sloveniji, še posebej pa v Mariboru, posebno težo. In od tega, da bi se nanje odzval, Marko Šuler ne beži. Prej nasprotno.

“To potenciranje govoric je zame smešno. V Mariboru so isti ljudje, kot so bili takrat, ko je klub pisal največje uspehe in zadolženi so za iste stvari. Verjetno sem ravno jaz največji prišepetovalec, saj redno komuniciram s trenerjem. Na nivoju organizacije, na kakršnem je Maribor, ni noben klub v Sloveniji. In vsak dela svoj posel. Meni nihče ne narekuje, koga pripeljati v klub oziroma koga odpeljati. Enako velja za trenerja, ki ljudi v pisarni niti ne pozna. To so zgodbice, ki so zame smešne. Malce je žalostno, morda celo nespoštljivo, da se te zgodbe pojavljajo v takšnih trenutkih, ampak ljudje v klubu se ukvarjamo samo s tem, kako biti boljši in znova tam, kjer moramo biti,” komentira športni direktor Maribora.

Marko Šuler je Zlatka Zahovića povabil na debato. FOTO: Uroš Skaza.

In v zaključku pogovora doda še misel, ki morda odpira celo eno najbolj zanimivih soočenj v trenutni eri slovenskega nogometa.

“Ko kritiziram, to rad delam z argumenti. Z veseljem se udeležim studia, ali z Zlatkom ali s komerkoli drugim, v katerem se pogovarjamo o konkretnih stvareh. Da vidimo, koliko je resnice v določenih trditvah. Govorice v NK Maribor niso način komunikacije,” pogovor zaključuje Marko Šuler.

Komentari

Vaš komentar