Šesterica mladeničev, ki nase opozarja nogometno javnost

Nogomet 17. Dec 20217:00 > 7:02 2 komentarja
Foto: Jure Banfi

Dare Vršić, Boban Jović, Martin Milec, Benjamin Verbič, Miha Zajc, Luka Zahović (dvakrat), Jan Mlakar, Dario Vizinger in Timi Max Elšnik. To so najboljši mladi nogometaši zadnjih desetih sezon prve slovenske nogometne lige. Tudi letos se po slovenskih nogometnih zelenicah podi kopica zelo talentiranih mladih nogometašev, mi pa smo izbrali tiste, ki so v prvem delu sezone najbolj opozorili nase.

Robert Voloder (NK Maribor)

Ker začenjamo na vrhu lestvice, začenjamo pri NK Maribor. Novi trener vijolic Radovan Karanović je v drugem delu nogometne jeseni stabiliziral rezultate, predvsem na račun tega, ker je stabiliziral igro v obrambi. “Osnova je obramba, obramba, obramba …” je mariborskega stratega v naši oddaji “Pod prečko” pohvalil tudi Zlatko Zahović. Steber mariborske obrambe pa je v tej sezoni vsega 20-letni Robert Voloder.

Zadetek mariborskega branilca proti Muri

Izposoja nemškega reprezentanta do 20 let je bila z vidika Mariborčanov zadetek v polno. Mladenič navdušuje s svojo mirnostjo, hkrati pa ga odlikuje tudi zavidljivo dobro obvladovanje žoge, nekaj, kar je v sodobnem nogometu še kako iskano in zaželeno. Branilci so namreč tisti, ki so v veliki meri zadolženi za to, da organizacija napada poteka karseda gladko.

Robert Voloder je od vseh 20 tekem v Prvi ligi Telemach odigral od prve do zadnje minute. Dosegel je tudi dva zadetka.

Dobre predstave mladeniča niso ostale neopažene. Ker ima hrvaško poreklo, se za njegove usluge zanimajo tudi v hrvaški reprezentanci. Vsekakor pa so Mariborčani zadovoljni, da lahko nogometaša Kölna po sezoni dokončno odkupijo. Zdi se namreč, da bo Voloder kmalu zrel za naslednji korak v svoji karieri, ki bo zagotovo obogaten tudi z zajetno odškodnino.

Robert Voloder je Mariborov zadetek v polno.

Luka Vešner Tičić (FC Koper)

Pri Koprčanih je v tej sezoni brez dvoma največji preboj uspel Maksu Barišiću, ki je prvo ime jesenskega dela Prve lige Telemach. A ker se tokrat vendarle posvečamo nekoliko mlajšim nogometašem, velja pri kanarčkih izpostaviti Luko Vešner Tičića.

Čeprav je Mariborčan, se je Vešner Tičić nogometno izobraževal v Interblocku.

Kariera Mariborčana je že dolgo povezana z Zoranom Zeljkovićem. Skupaj sta iz Ilirije odšla v Krko, nato sta se preselila na Primorsko in letos svoji karieri zagotovo dvignila na višji nivo. Vešner Tičić je postal mladi slovenski reprezentant, pri Koprčanih pa je motor igre, ki skrbi za to, da se kanarčki čim hitreje z žogo premikajo iz obrambe v napad. To pa je v tej sezoni eno glavnih orožij izjemno razpoloženih Primorcev.

Podaja Vešner Tičića za zadetek Maksa Barišića

Odškodnina, ki so jo pred sezono Koprčani zanj plačali Novomeščanom, je bila simbolična. Naslednji prestop mladeniča bo bržkone vreden precej več. V vsakem primeru imajo na slovenski Obali nogometni dragulj prihodnosti, ki ga velja izbrusiti in pripraviti na svetlo prihodnost. Tehnično odlično podkovanih vezistov z idejo, visoko stopnjo nogometne inteligence in odličnim predvidevanjem ter postavljanjem v obrambi, je v našem nogometnem prostoru zelo malo.

Luka Vešner Tičić je eno od odkritij letošnje sezone.

Svit Sešlar (NK OIimpija)

V novi turbulentni sezoni ljubljanske Olimpije je od mladeničev izstopal nogometaš znanega priimka. Savo Milošević, ki je Olimpijo vodil v prvem delu sezone, je veliko priložnosti ponujal najstnikom, ki so se prebijali iz mladinskega pogona v člansko vrsto Olimpije, nihče pa ni svojih priložnosti izkoristil tako dobro kot Svit Sešlar.

Svit je pred dnevi odigral tekmo proti svojemu očetu Simonu, ki je bil do tega tedna trener Celjanov. Ni manjkalo prav veliko, da bi z golom tudi odločil tekmo, veselje mu je preprečil Matjaž Rozman.

19-letnik je v tej sezoni zbral 17 nastopov v Prvi ligi Telemach, sedemkrat je tekmo začel od prve minute. Odlikuje ga dejstvo, da lahko igra na različnih igralnih položajih v zvezni vrsti in napadu, z žogo je “na ti“, manjka mu še nekaj zanesljivosti v zaključkih akcij, a to je nekaj, kar pridobiš predvsem z izkušnjami.

Izjemen zadetek Sešlarja proti Bravu

Zanimivo bo videti, kako se bo Sešlar znašel pod vodstvom Dina Skendra. Hrvat mu je na zadnjih dveh tekmah zaupal polno minutažo, v 20. krogu je bil Sešlar prvič izbran tudi v idealno enajsterico Prve lige Telemach. Vsekakor mladenič torej že opozarja nase, zdaj pa bo zelo pomembno, kakšno pot bo izbral za svoj nadaljnji nogometni razvoj.

Svit Sešlar opozarja nase, za preskok na še višji nivo pa mu manjka nekaj “kilometrine”. Foto: Uroš Skaza

Tomi Horvat (Mura)

Tomi Horvat je ime, ki ga slovenski ljubitelji nogometa nismo spoznali šele v tej sezoni. Je pa bil prvi del le te za 22-letnika vsekakor prelomen.

Tudi Zlatko Zahović je v oddaji “Pod prečko” priznal, da je bil odhod Horvata v Muro napaka Maribora: “To je zgodba, ki se Mariboru ne bi smela zgoditi, ampak so ga prijatelji Maribora odpeljali.”

Po poškodbi Luke Bobičanca je postalo jasno, da bo moral nekdanji mladinec Maribora vihteti dirigentsko palico zasedbe Mure oziroma skrbeti za potezo več, ki je v lanski sezoni odlikovala izvrstnega vezista iz Čakovca. V prvem delu sezone, ko Prekmurcem ni šlo vse po načrtih, se je tudi Horvat še nekoliko lovil, zablestel pa takrat, ko je bilo to najbolj pomembno.

Zadetek Tomija Horvata proti Mariboru

Izjemen zadetek proti Tottenhamu je za zdaj zagotovo krona njegove mlade kariere, vse skupaj pa je nadgradil še z zelo pomembnim golom na derbiju državnega prvenstva proti Mariboru. Ne moremo se izogniti občutku, da je tudi Horvat na sezamu nogometašev, za katere bo Mura v zimskem prestopnem roku prejela kakšno zanimivo ponudbo. Povsem mogoče je, da tako niti ne bo mogel kandidirati za najboljšega mladega nogometaša sezone, ampak absolutno iz pravega razloga – odhoda v tujino.

Nasmejani Tomi Horvat po tekmi s Tottenhamom. FOTO: Jure Banfi.

Vanja Drkušić (Bravo)

Najboljša obramba Prve lige Telemach ima zelo mladega poveljnika. 22-letni Vanja Drkušić je po odhodu Davida Brekala v norveški Viking odlično prevzel vlogo vodje čvrste in neugodne zasedbe Brava, s svojimi predstavami pa tudi on zbuja zanimanje oglednikov iz tujine.

Vanja Drkušić je tudi navdušen igralec nogometnega Fantasyja.

Drkušić je morda za odtenek bolj robusten branilec kot denimo Voloder, vsekakor pa zelo ustreza načinu igre, ki ga goji Dejan Grabić. V sistemu, v katerem so linije v postavitvi nogometašev na igrišču blizu skupaj, se 22-letnik počuti kot riba v vodi. Odlično “bere igro”, predvideva smer nasprotnikovih podaj, hkrati pa je dovolj hiter, da ujame kakšnega “pobeglega” napadalca. No, zanemarljivo ni niti to, da je v tej sezoni dosegel tudi dva zadetka.

Zadetek Vanje Drkušića za zmago proti Kopru 

Novomeščan, ki se je uveljavil v nogometni šoli Krškega, že ima za seboj nekaj izkušenj iz tujine, kot zelo mlad fant se je preselil k Heerenveenu, nato je eno sezono preživel v Italiji. Glede na odličen prvi del sezone, se ne bi čudili, če bi ga kmalu pot znova zanesla v tujino, nenazadnje je na to namignil tudi ob gostovanju v oddaji “Pod prečko”.

Vanja Drkušić
Vanja Drkušić je v tej sezoni še nadgradil predstave iz lanske. Foto: NK Bravo

Tamar Svetlin (NK Celje)

Tamar Svetlin je bil v prvem delu sezone eden najbolj vročih mladih nogometašev na slovenskih nogometnih zelenicah. Po domžalskem življenju v senci Senijada Ibričića se je v največjem slovenskem nogometnem poslu poletja preselil v NK Celje, kjer je nemudoma prevzel vlogo vodje na igrišču.

Pred odhodom v Domžale se je Svetlin kalil pri ljubljanskem Bravu.

Čeprav letošnja sezona za grofe še zdaleč ni pravljica, je 20-letnik igral na zavidljivem nivoju. Če bi bili njegovi soigralci v napadu nekoliko bolj zbrani, bi imel na svojem računu tudi precej asistenc, tako pa je, neverjetno, a resnično, ta statistični okvirček pri Svetlinu ostal prazen. Kar pri mlademu vezistu še posebej navdušuje, je njegova neusahljiva želja, kako biti še boljši in kako še boljšo narediti ekipo.

Zadetek Tamarja Svetlina proti Olimpiji

Z dobrimi predstavami se je Svetlin popolnoma uveljavil v mladi reprezentanci, počasi pa se že sprašujemo, kdaj bo našel svoje mesto tudi na seznamu Matjaža Keka. Zimskega prestopa v tujino še ne gre pričakovati, če pa bodo Celjani v drugem delu sezone z novim trenerjem začeli nizati boljše rezultate in se bodo izboljševale tudi Tamarjeve številke zadetkov in podaj, je prav mogoče, da bo telefon njegovega zastopnika Amirja Ružnića zelo pogosto zvonil.

Tamar Svelin je svetla prihodnost slovenskega nogometa.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje