Skupni imenovalec: To je najpomembnejša tekma generacije

Nogomet 14. Okt 202310:00 0 komentarjev
slovenija švedska v živo prenos sportklub
Foto: Aleš Fevžer

Pred zelo pomembno tekmo kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu v nogometu proti Finski v Stožicah (sobota, 18.00) smo se pogovarjali s tremi upokojenimi legendami slovenskega nogometa. Po šestih odigranih tekmah je zasedba Matjaža Keka na vrhu skupine H z enakim številom točk (13) kot Danska, je pa res, da ima za seboj dve najlažji tekmi proti San Marinu. Trije nekdanji reprezentanti zlate generacije so si edini: tekma s Finsko je najbolj pomembna tekma tega cikla.

Slovenija se bo ob 18.00 v razprodanih Stožicah pomerila s Finsko. Zmaga bi pomenila velik korak proti Euro, ki ga bo prihodnje poletje gostila Nemčija. Za rokav smo pred tem pocukali tri nogometaše, ki so bili v preteklosti pomembni akterji prve slovenske pravljice.

Mladen Dabanović je bil na prvem velikem tekmovanju Slovenije (EURO 2000) vratar udarne enajsterice, Marinko Galić nepogrešljivi del obrambne vrste, Sašo Udovič pa je kot napadalec življenje zagrenil marsikateri obrambi. Le kdo bi pozabil njegov odločilni zadetek proti Latviji v Ljudskem vrtu in trenutek slave na kultnem stadionu St. Denis proti svetovnim prvakom Francozom? A tokrat nismo govorili o preteklosti …

Kakšna so vaša pričakovanja pred tekmo Slovenija – Finska?

Sašo Udovič: “Fince moramo ‘nabiti’, to je to. Fantje morajo razmišljati le o tej tekmi, odmisliti Severno Irsko (torek, op. a.). Nujno potrebujemo tri točke. Bo potem že dovolj časa za razmišljanje o nadaljnjih korakih. Pri vrhu razpredelnice je nepopisna gneča, tako da nam točka kaj dosti ne pomeni.”

Mladen Dabanović: “Pričakujem dve zmagi, kar je seveda skrajno navijaška napoved. Realistično pričakujem borbeno, ambiciozno in agresivno Slovenijo. Najbolj pomembna bo ob tem disciplina, spredaj pa učinkovitost. Ne dvomim o pravem pristopu. Naj se fantje držijo taktičnega načrta.”

Marinko Galić: “Moja pričakovanja so vedno visoka, predvsem zato, ker je reprezentanca na zadnjih tekmah blestela. Imamo dva posameznika, ki sodita v sam svetovni vrh. Jan Oblak že dolga leta, Benjamin Šeško napreduje s svetlobno hitrostjo. Ob njima je selektor postavil zelo solidno ekipo. Dajejo videz, da so povezani tudi zunaj igrišča, kar je na koncu koncev še najbolj pomembno. Finci so včasih sodili v tisto severnjaško kasto ekip, ki je igrala na visoke, dolge podaje, dandanes znajo tudi oni zelo lepo kombinirati po tleh. Sicer nam Skandinavci nikdar niso ležali, a predvsem v Ljubljani naši fantje res zelo težko izgubijo. Težave imamo samo v gosteh, to je bila praksa že v preteklem ciklu. Prepričan sem, da bomo Fince premagali, takšno ugodno skupino je nujno potrebno izkoristiti. Večina reprezentantov, za razliko od naše generacije, v tujini tudi igra, ne pa da grejejo klop.”

Marinko Galič. Foto: Guliverimage

Kaj je posebnost te reprezentance? Kaj bi označili za DNK?

Sašo Udovič: “Po nekaj letih skupnega igranja je ekipa našla neko stabilnost. Ne le v igri, ampak tudi v rezultatih. Ta reprezentanca igra dokaj napadalno, v ‘špici’ sta Andraž Šporar in Benjamin Šeško zelo nevarna, a so se težave pojavile drugje. Probleme imajo takrat, ko je treba igrati proti nasprotnikom, ki so podobne ali pa slabše kakovosti. Finska seveda sodi v to skupino. Igra na protinapade nam je vedno dobro služila, a ko je treba večjo posest žoge nadgraditi z realizacijo, torej priložnostmi in zadetki, nastopi težava. Prekinitve so tu ključne, na tekmi s Finsko bodo odločale malenkosti, ne smemo si privoščiti spodrsljajev.”

Sašo Udovič na tekmi EURA 2000 proti Španiji; FOTO: Guliverimage

Mladen Dabanović: “Ta generacija je že večkrat dokazala, da zmore odigrati zelo dobro tekmo. Nosilci moštva igrajo v vidnih evropskih klubih, imajo potreben odmerek samozavesti. Resda si moraš zmago na veliko tekmah priboriti, a realno včasih potrebuješ tudi nekaj sreče, zlasti kadar gre za neposredne tekmece oziroma kandidate za EURO. Ekipa je homogena, dobro sestavljena, najbolj pomemben pa bo pristop.”

Marinko Galić: “Moštvo je čvrsto, kompaktno, tudi v obrambi so se izboljšali, predvsem pa imajo nekaj, kar je nam nekoč manjkalo. Kaj? Hiter prehod v napad in Šeška, s katerim to veliko lažje izvajajo. Včasih smo morali do priložnosti priti skozi igro po bokih z Amirjem Karićem in Džonijem Novakom, zdaj gre to kar po sredini. No, smo imeli pa tudi takrat v Zlatku (op. a. Zahoviću) ‘ubijalca’, ki ni potreboval pet priložnosti za gol. Potreboval je res malo, kasnejša generacija je imela to v Milivoju Novakoviću. Ta generacija potrebuje le še piko na ‘i’, vedno se nekako zalomi pri koncu kvalifikacij, naj se tokrat vse sestavi!”

Ali lahko ob ugodnem razpletu pričakujemo nogometno mrzlico?

Sašo Udovič: “Evforije ne moreš kar načrtovati, enostavno se zgodi z dobrimi igrami in predvsem rezultati reprezentance. Tako je bilo tudi pri naši generaciji. Sploh ne veš točno, kdaj se pojavi navdušenje. Ne bi preveč razmišljal o tem, ampak se le osredotočal na vsako tekmo zase.”

Mladen Dabanović: “Bolj pomembna kot točka proti Ircem je vsekakor zmaga doma proti Finski. To je odločilna tekma kvalifikacij, zmaga je nujna. OK, vedno rečemo, da so čisto vsa srečanja pomembna, ampak to je pa res ključno, tri točke bi nas močno približala EP. Finci so neposredni tekmec, Severna Irska pač ne.”

Dabanović na tekmi EURA 2000 proti ZR Jugoslaviji; FOTO: Guliverimage

Marinko Galić: “Žal se mi zdi, da trenutno stanje ni rožnato, zanimanje javnosti za šport upada. Olimpija se uvrsti v skupinski del konferenčne lige, pa nastopa pred na pol praznimi tribunami. Hvala bogu je vsaj reprezentanca gonilna sila navijaštva, ko ljudje kupijo vstopnico in gredo na tekmo. Smo namreč tako majhen narod, da takoj, ko ljudje samo za trenutek zavohajo možnost nekega uspeha, se zberemo in gremo podpirat reprezentance. S pomočjo občinstva verjamem v zmago nad Finsko, kar bo navdušenje dvignilo za eno stopnjo višje. No, če premagamo Finsko in potem izgubimo v Belfastu, nismo naredili nič. V primeru dveh oktobrskih zmag reprezentanci prvenstvo ne uide.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!