Slovenija? Srbe bolj ‘zanimajo’ Albanci in Hrvati

Euro2024 20. Jun 20249:46 1 komentar
Benjamin Šeško: osrednja nevarnost za Srbijo. Foto: Profimedia

Dan za münchensko soočenje slovenske in srbske nogometne reprezentance na Euru. Ob 15.00, tudi s prenosom na SK1. In kakšen je medijski utrip v največji naslednici nekdanje skupne države?

Srbski mediji so se po prvi tekmi ukvarjali predvsem z domnevnimi nesoglasji znotraj reprezentance. ”Ne, to je stvar za vas, novinarje,” je dan pred tekmo na novinarski konferenci dejal selektor Dragan Stojković, tisti legendarni Piksi, ki je nekoč s Srečkom Katancem igral v jugoslovanski reprezentanci in kot član Crvene zvezde gostoval pri ljubljanski Olimpiji.

Da je dogajanje po tekmi z Anglijo, ko je bil Dušan Tadić nezadovoljen s svojim statusom, pometeno pod preprogo, je zdaj jasno. ”Opravičilo za mir v hiši,” so zapisali srbski mediji in se osredotočili na naslednjega tekmeca – Slovenijo.

No, ne povsem. Nekaj jutranjih klikov po osrednjih srbskim portalih kaže, da se mediji v precej večji meri (še) ukvarjajo z Albanijo in Hrvaško. Predvsem z neprimernimi navijaškimi vzkliki in kaznijo, ki jo terjajo od Uefe.

Politika naslovno novico posveča pričakovani kazni za Hrvate in Albance, ki so vzklikali ”Ubij Srba!” Medij Mondo ob tem izpostavlja še ”škandalozno ravnanje” nekdanjega nogometaša Mure in albanskega reprezentanta Mirlinda Dakuja, ki je po tekmi s Hrvaško stopil pred navijače, vzel megafon in psoval Srbe in Makedonce.

Tudi RTS je v središče pozornosti postavil zahtevano kazen, predvsem zaradi dejstva, da je generalni sekretar zveze Jovan Šurbatović izjavo z zagroženim odhodom s prvenstva podal prav za omenjeni medij. Vseeno je RTS kar nekaj prostora namenil tudi Sloveniji. Našel ji je celo vzdevek – ”zmajčki”. Med drugim so se sprehodili skozi zgodovino medsebojnih dvobojev in zapisali, da je bila Slovenija usodna za tri srbske selektorje.

Blic ure do tekme odšteva z zanimivo zgodbo z vlaka do Münchna, na katerem se družijo Srbi in Slovenci. Pri napovedi pa jim je pomagal tudi nekdanji slovenski selektor in kot trener Crvene zvezde izjemno cenjeni Slaviša Stojanović.

Srbi so v sredo š preizkusili zelenico v Münchnu. Foto: Profimedia

B92 izpostavlja, da je za Srbijo to tekma ”biti ali ne biti”, zanimiva sogovornika pa sta bila za omenjeni medij brata Boško in Milko Đurovski. ”Slovenija je v prednosti pred Srbijo iz enega razloga, mentalitete,” je prepričan legendarni Milko.

Kurir je za največjo nevarnost za srbska vrata označil Benjamina Šeška, ob tem pa podčrtal, da je njegova mama Slađana Lazić Srbkinja iz Doboja. Ton članka spominja na EuroBasket 2017, ko so se Srbi pred finalom ukvarjali s koreninami Gorana Dragića in Luke Dončića.

”Srbija bo od prve minute igrala ofenzivno,” napovedujejo pri Telegrafu. ”Srbija to tekmo mora dobiti,” so prepričani pri Mozzart Sportu. ”Prvo lekcijo smo se naučili, zdaj je čas za desetico,” so v naslov postavili pri Sportalu. ”Ni izgovorov, jutri je še daleč: Srbija mora zmagati danes,” pa so zapisali naši kolegi v Sportklubu.

Vse o tekmi Slovenija – Srbija (ob 15.00, prenos na SK1)

Kdo bo sodnik na tekmi?
München, tu smo: čez hribe in doline, v slavo domovine
Sporočilo Sloveniji: Zaupajte Keku, saj ve, kaj dela
Sašo Udović pred poslastico prvenstva

Slovenska veselica v Münchnu se je začela (VIDEO)
Težave Srbije? Mi imamo odgovornost do svojega naroda
“Bilo bi lepo, če bi se nas Slovenci bali”
Stojanović o srbskih provokacijah: Narobe ste razumeli

Kako se bo odločil Kek, s kom na tekmi generacije?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje