Guberac: Takšen sodniški ‘masaker’ ne more biti naključje

Nogomet 23. Maj 20247:45 1 komentar
Ante Guberac
Ante Guberac. Foto: SPS

Predsednik Kopra Ante Guberac je v pogovoru za Sportklub potegnil črto pod letošnjo sezono in izpostavil kar nekaj stvari, ki se mu ob končnem razpletu zdijo sumljive.

Za Koprom je še ena sezona brez presežka.

Kanarčki so tekmovalno obdobje dobro začeli, a se hitro ujeli v vrtinec trenerskih in kadrovski rošad, ko nikakor niso ujel pravega ritma. Koper je utonil v povprečje, nato pa ob težavah z licenco Rogaške dobil nov zagon in se pognal v boj za 4. mesto. To se mu je naposled za las izmuznilo iz rok.

“Sezona je pod črto neuspešna. Na začetku sezone smo ciljali na prva tri mesta, a se nam je nato zgodil odhod Zorana Zeljkovića, ko je prišlo do padca, ki ga še danes ne znam pojasniti. Safet Hadžić je bil izbran, ker je izkušen trener in ker je bil že vpet v delovanje kluba. Čez noč ne moreš najti novega dobrega trenerja. Nato smo se odločili za Aleksandra Radosavljevića, kar se ni izkazalo za uspešno,” se na sezono ozira prvi mož Kopra Ante Guberac.

In ob analizi dodaja.

“Stvari so se stabilizirale šele po prihodu Oliverja Bogatinova. Žal so nas ob koncu sezone presekale poškodbe, a na zadnjih štirih tekmah smo bili znova zelo dobri. Poleg tega, da je zmanjkalo športne sreče, je meni zelo žal, ampak največji dejavnik, da nismo četrti, so sodniki. Glede na to, kaj vse imajo na voljo, da sprejmejo pravo odločitev, se nikakor ne morem sprijazniti, da je to možno. Zadnje štiri tekme so bile ključne, na njih pa je bil Koper ne pokraden, ampak ‘masakriran’. To zame ni nogometno,” poudarja prvi mož Kopra.

Ante Gubera ne beži od dejstva, da sezona ni uspešna. Foto: Uroš Skaza

Skrbi ga, da so sodniki dirigirani

Koprčani so bili v zadnjem obdobju izrazito nezadovoljni ob sodniških odločitvah, še posebej po tekmi s Celjem, ko so javno opozarjali na sodniške napake, v svoji analizi v oddaji Pod prečko pa jim je pritrdil tudi Damir Skomina. Slednji je v tem tednu poskrbel za odmeven medijski nastop, ko je javno opozoril na napake, ki se dogajajo v sodniški organizaciji, zadeve pa se zdijo sumljive tudi Anteju Gubercu.

“Zakaj sem kritičen? Sodnik na igrišču sprejme odločitev, kakršno sprejme. Kar me skrbi, je to, da se VAR v podobnih situacijah enkrat vključi in enkrat ne. Zato me iskreno skrbi, da je to od nekje dirigirano. Recimo enajstmetrovka na tekmi med Koprom in Bravom, vsi smo videli, da je bila neupravičeno dosojena, a je obveljala. Čez štirinajst dni pa se mi sodnik, ki je sodil, opravičuje, da je kriv. Ampak ni on kriv, ker ima VAR, ki ga lahko popravi, a ga ni. Bilo je še nekaj drugih tekem, ko je VAR ravno tako molčal ob spornih odločitvah. V Celju se dvakrat VAR ni javil. Nam pa se na tekmi z Mariborom oglasi. Tu se vame naseli dvom, da se nekaj dogaja zadaj,” opozarja predsednik Kopra.

Ante Guberac. Foto: Uroš Skaza

Bogatinov ostaja trener

Kot smo poudarili že včeraj, je v teh dneh padla tudi odločitev, kdo bo Koprčane vodil v naslednji sezoni. To ne bo Zoran Zeljković, kot so namigovali nekateri mediji, ampak …

“Absolutno ni nikakršnega dvoma. Ekipo bo v naslednji sezoni vodil Oliver Bogatinov. Njegova naloga je bila stabilizacija ekipe in to mu je uspelo. Ekipa je pod njegovim vodstvom izgledala precej, precej bolje. Če ne bi bilo sodniškega ‘masakra’, bi bili na koncu četrti, to pa je glede na vložke Celja, Maribora in Olimpije uspeh. Dokler ti klubi vlagajo takšne vsote denarja, je četrto mesto uspeh. To nam žal ni uspelo, peto mesto seveda za nas ni dovolj, naslednjo sezono želimo biti boljši. Zakaj bi menjal trenerja, ki bi bil brez sodniškega ‘masakra’ končal na četrtem mestu?” v svojem slogu odgovarja prvi mož primorskega prvoligaša.

Oliver Bogatinov
Oliver Bogatinov. Foto: Aleš Fevžer

Nekateri fantje so dokazali, da se lahko kosajo tudi z Mariborom

Poletje v Kopru pa bo pestro, kar se tiče sestave kadra. Kar nekaj je namreč nogometašev, ki na Bonifiki niso upravičili pričakovanj vodstva, Ante Guberac pa je izpostavil predvsem tiste, ki so si zaslužili, da dres kanarčkov nosijo tudi v naslednji sezoni.

“Večina kadra, ki je bila na tekmi z Mariborom, bo ostala. Koper ima kvaliteto, z Mariborom smo odigrali odlično tekmo. Če bi bila Olimpija prava, bi bili četrti. Smo edina ekipa, ki je v nekaterih delih tekme ‘razbila’ Maribor. Govorimo pa o moštvu, ki je to pomlad razred zase. Visoko, visoko nad nivojem Celja in Olimpije. Maribor je bil dva kakovostna razreda boljši od vseh nas. Ampak fantje so dokazali, da se lahko kosajo s tem. Z nekaj osvežitvami bo Koper naslednje leto spet pravi,” je prepričan Guberac.

Koper
Foto: Aleš Fevžer

Dokler sem jaz tu, se bo Koper boril za vrh

V luči številnih sprememb v slovenskem nogometu, v katerega bodo očitno serijsko vstopili tuji investitorji, pri predsedniku Kopra preverimo, ali tudi sam razmišlja o tem, da bi poiskal nove vlagatelje v primorskega prvoligaša. Oziroma povedano drugače, ali si še želi klub voditi tudi v prihodnosti.

“Nimam ravno hude želje, ampak dokler ne pride nekdo resen … Sramota za mesto je, da bi klub padel na nivo, na kakršnem sem ga nazadnje prevzel. A tu ni ne gospodarskega ne občinskega posluha, vse je na mojih ramenih. Upam, da bo prišel nekdo, ki je resen in zadevo še nadgraditi. V Sloveniji so bili povsod takšni in drugačni vlagatelji, pa vemo, kaj so za sabo pustili. Jaz sem tu že 20 let, a se je Koper pod mojim vodstvom vedno boril za vrh. Najdite še kakšnega človeka, ki mu je v Sloveniji to uspelo. Dokler sem jaz tu, bo tako ostalo, tudi drugo leto se bo Koper boril za najvišja mesta,” zaključuje prvi mož obalnega prvoligaša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje