To je recept, s katerim bo NK Maribor znova uspešen (VIDEO)

Nogomet 5. Dec 202310:00
Foto: Guliverimages

Ko spregovori Zlatko Zahović, takrat slovenska nogometna javnost utihne in posluša. V tokratni oddaji Pod prečko je najuspešnejši športni direktor v slovenskem nogometu predstavil recept, s katerim se bo NK Maribor vrnil na pota stare slave. Po mnenju 52-letnika morajo v Ljudskem vrtu zgolj slediti tempu, ki ga narekuje Ante Šimundža.

Je zanesljiva zmaga Maribora na večnem derbiju napoved boljših časov vijolic? Večji del slovenske nogometne javnosti je trenutno prepričan, da je odgovor pritrdilen. V tej luči razmišlja tudi nekdanji športni direktor NK Maribor Zlatko Zahović.

“Popolnoma zaslužena zmaga. Maribor je odigral vrhunsko tekmo, držal je koncentracijo. Ekipa trenutno ve, kaj mora početi na igrišču, z Vrhovcem je dobila ravnovesje. Strokovno sporočilo je jasno – Maribor se vrača. Naslednje poteze bodo težke, ampak ko dobiš takšno sporočilo, je vzdušje boljše v klubu in je lažje delati,” dogajanje na derbiju analizira Zlatko Zahović.

Zlatko Zahović je bil po derbiju gost oddaje Pod prečko. Foto: Uroš Skaza

Vrača se taktična disciplina

V resnici se zdi, da Maribor pod vodstvom Anteja Šimundže počasi znova dobiva podobo, kakršne smo bili s strani vijolic vajeni v preteklosti. Ekipa je disciplinirana, motivirana, tekmovalna, organizirana. Kako to preobrazbo vidi Zlatko Zahović?

“Maribor dobiva nazaj taktično disciplino. Skozi tekmo igralci ne izgubljajo pozicij, vedo, kaj delajo, drug drugemu pomagajo in vse je lažje. To, kar je Soudani počel v drugem polčasu, ko se je vračal nazaj v šprintu 30 metrov, to je ta voljni moment, da pomaga ekipi. Hočeš ali nočeš, v Mariboru to pač moraš. To me veseli. Zmagovalna mentaliteta, pragmatičnost, taktična kultura, s tem lahko Maribor marsikaj nadoknadi, ne glede na pomanjkanje kvalitete, kar je realnost,” izpostavlja gost oddaje Pod prečko.

Stroka je prava, na potezi je vodstvo kluba

Kljub zmagi na derbiju je Zahović prepričan, da Maribor ni favorit za državni naslov. V svojem slogu je poudaril, da to ni niti Celje, ampak da ima po njegovem mnenju največ možnosti za končno slavje Olimpija. Kar se tiče vijolic, gost oddaje Pod prečko ocenjuje, da imajo v mestu ob Dravi razloge za zadovoljstvo, ne pa evforijo in da jih zdaj čaka “selekcija selekcije”. Nekdanji športni direktor vijolic je pojasnil, kaj je mislil s tem.

“Maribor zdaj pot pozna. Stroka pozna pot. December bo zelo pomemben. Trener bo zagotovo odigral svojo vlogo, pomembno bo, da jo bo tudi vodstvo kluba. Maribor ima trenutno dvanajst, trinajst igralcev, ki lahko odgovarjajo na zahteve trenerja. To je premalo. Tudi v začetni enajsterici je nekaj igralcev, ki težko odgovarjajo na zahteve tega sistema, ki so velike. Je pa ta sistem zmagovalen. Vprašanje, ali bo za vrnitev Maribora dovolj en prestopni rok, morda dva ali trije, pomembno je, da je pot prava. Stroka je tista, ki odloča in stroka je odlična. Maribor je s prihodom Anteja Šimundže dobil novo dimenzijo in če bo klub spremljal trenerja in njegove zahteve, bo to dobra zgodba,” je prepričan Zlatko Zahović, ki je s Šimundžo pisal nekatere velike uspehe vijolic, v njunem skupnem obdobju je Maribor deloval tudi v ligi prvakov.

Ante Šimundža in Zlatko Zahović. Foto: SPS

Zlatko Zahović torej rokavico meče v kot vodstva kluba. Njihove poteze naj bi bile namreč tiste, ki bodo odločilne pri tem, koliko možnosti za uspeh bo imel Šimundža v svojem drugem mandatu na klopi vijolic.

“Kolikor razumem izjave trenerja, bo do konca decembra ocenil, kdo lahko sledi zahtevam, ki so v vrhunskem nogometu oziroma ki so v Mariboru. Maribor je daleč največja športna institucija v Sloveniji z enormnimi uspehi in dosegati te zahteve je vse prej kot lahko. Stroka je trenutno prava, ve, za kaj gre in pozna pot. Vodstvo kluba pa je tisto, ki mora odreagirati na njene zahteve,” o tej temi še razmišlja tvorec največjih uspehov štajerskega ponosa.

Naslednjo prvenstveno tekmo bodo Mariborčani odigrali že jutri, ko gostujejo v Kopru. Obračun si boste lahko tudi z našim studijskim delom v živo ogledali na Sportklubu.