Maribor se zaveda, da bo težko, a ne beži od odgovornosti

Odbojka 29. Sep 202121:24 > 21:25
Naslov najboljših v Sloveniji branijo Mariborčani. Foto: Bojan Javornik

V lanski sezoni smo v okviru Sportklub prve odbojkarske lige spremljali izjemno izenačeno prvenstvo, v katerem so se na koncu naslova slovenskih prvakov veselili odbojkarji Merkur Maribora. V najboljših slovenskih moštvih pred začetkom tekmovanja obljubljajo še eno zanimivo sezono.

Že v prvem krogu se nam v Kamniku obeta derbi med Calcit Volleyjem in Merkur Mariborom, ki sta v lanski sezoni osvojila vsak po eno lovoriko, srečanje pa bo štelo tudi za medsebojni obračun v srednjeevropski ligi. V mariborski vrsti, v kateri kot ključ do uspeha znova stavijo na trdo delo skozi celotno sezono, so po besedah trenerja Sebastijana Škorca dobro pripravljeni: “Lani nam je s praktično domačo ekipo uspel velik rezultat. Ekipa se je zdaj zelo spremenila. Ostali smo brez petih igralcev, med njimi tudi brez Roka Možiča, ki je bil motor ekipe in ga je praktično nemogoče nadomestiti. V okvirih naših možnosti smo v klubu sestavili ekipo, za katero menim, da je za slovenski prostor konkurenčna. Vsi se zavedamo, zakaj smo skupaj, in sicer, da delamo, da napredujemo in da na vsakem treningu damo vse od sebe. Branimo lovoriko in vemo, da jo je težje ubraniti kot pa loviti, a od odgovornosti ne bežimo. Vemo, da bo težko, ekipe so zelo kakovostne. Morda za odtenek res izstopamo ekipe, ki smo bile lani v vrhu, ostale pa bodo mešale štrene in skušale priti do skalpov. Želimo si čim boljši uvod v sezono.”

Zelo se je spremenila zasedba ACH Volleyja Ljubljana, ki je v lanski sezoni po dolgih letih ostala brez obeh domačih lovorik in tudi nastopa v ligi prvakov. Za Ljubljančane je bilo pripravljalno obdobje drugačno kot pri konkurentih, saj je na prve treninge prišlo le pet odbojkarjev, kapetan Jan Pokeršnik in reprezentanti so se moštvu, ki ga po novem vodi Mladen Kašić, priključili šele pred dnevi. “Res je, da so bile naše priprave zaradi pomanjkanja igralcev zelo težke in da so nam na treningih pomagale Črnuče. Tudi zato smo trenutno še v iskanju tiste prave sedmerice na igrišču. Imamo veliko širine in tudi dolgo klop. Čaka nas preko petdeset tekem in vsi igralci nam bodo prišli prav. Dobrodošla je tudi zamenjava trenerja, ki prinaša nekaj svežine in novosti. Cilji seveda ostajajo enaki kot vsa leta. Želimo osvojiti obe domači lovoriki in srednjeevropski naslov, ob tem pa narediti tudi presežek v Evropi. V pokalu CEV Challenger upamo na uvrstitev med najboljše štiri ekipe,” je povedal Pokeršnik.

Foto: SK

Kapetan Calcit Volleyja Mitja Gasparini pa je potrdil, da na visoko uvrstitev oziroma na naslov slovenskih prvakov ciljajo tudi v Kamniku, kjer ekipa ni veliko drugačna kot v lanski sezoni: “Za nas je to, da se ekipa ni veliko spremenila prednost. Reprezentanta Klobučar in Siirila sta se nam resda priključila zelo pozno, ampak mislim, da se bosta hitro navadila na nov način dela, tako kot se je privadil tudi že preostali del ekipe. Delamo, da bomo konkurenčni. Težko je reči, kaj se mora poklopiti, da bi bil Calcit Volleyja na koncu prvak. Vsekakor spet ciljamo na prvo mesto. Že lani je o naslovu odločalo le nekaj točk, razlike res niso bile velike, ne v polfinalu, ne v nadaljevanju. Veselim se še enega takega prvenstva in menim, da se spet do zadnjega ne bo vedelo, kdo se bo na koncu veselil lovorike. Čaka nas veliko tekem, a letos imamo širok kader, več bomo lahko menjali, določeni igralci bodo lahko počivali, a bili še vedno vsako tekmo pripravljeni pomagati. Menim, da bomo tudi zato lahko zmagovali na vseh štirih frontah.”

Mitja Gasparini, Calcit, Jan Klobučar
Calcit Volley

V Salonitu Anhovo vlogo favoritov prepuščajo ACH Volleyju, Calcit Volleyju in Merkur Mariboru, sami pa po besedah športnega direktorja Miloša Grilanca s podobno zasedbo kot v lanski sezoni ciljajo na četrto mesto in tudi na kakšno presenečenje. “V primerjavi s preteklimi leti smo zelo malo menjali igralski kader. Poiskati smo morali le dve alternativi za igralca, ki sta odšla in za zdaj smo zelo zadovoljni. Priključili smo tudi nekaj perspektivnih domačih igralcev iz kadetske vrste. Radi bi pozitivno začeli prvenstvo, a nas že za začetek čaka pregovorno težko gostovanje v Novem mestu. A razpored je za nas kar ugoden. Naš cilj je prvenstvo začeti z maksimalnim izkupičkom treh zmag, nato pa si želimo biti trn v peti najboljšim trem ekipam lanskega prvenstva.” Trener Rade Dačović dodaja: “Kot je že dejal Miloš je ekipa praktično nespremenjena, trije novinci pa so nas spodbudili k temu, da smo veliko delali na domači bazi igralcev. Pripravljamo se dva meseca in mislim, da smo prišli do optimuma. Zares sem vesel, da smo v pripravljalnem obdobju igrali bolje in bolje, zrastli kot ekipa, tudi taktično. Menim, da dobro pripravljeni začenjamo prvenstvo. Naš osnovni cilj je uvrstitev med najboljše štiri ekipe, a se bomo tudi proti najboljši trojki z veseljem borili za kakšno zmago. Glede ostalih ekip pa pričakujem zelo izenačeno prvenstvo.”

Foto: Facebook Salonit Anhovo

Ekipa Hiša na kolesih Triglav je v zadnjih letih veljala za valilnico odbojkarskih talentov, v klubu so vselej poskrbeli tudi za pravo kombinacijo izkušenih in mladih, perspektivnih igralcev. Da je tako tudi tokrat, je potrdil kapetan ekipe Janko Bregant: “Vsako leto nam najboljše ekipe v ligi vzamejo katerega od perspektivnih igralcev, ki se je pri nas dokazal in verjetno je to tudi razlog, da smo s strani ACH Volleyja in Calcit Volleyja na posojo dobili dva perspektivna igralca. Upam, da bosta znala izkoristiti okolje, v kakršnega prihajata in da bomo tudi z njuno pomočjo presenetili katero od boljših ekip in da tudi mi pridemo do kakšnega skalpa. Priprave so potekale dobro in prav proti vsem ekipam, s katerimi se bomo srečevali v ligi, smo odigrali vsaj eno pripravljalno tekmo. Ne morem reči, da bomo prvenstvo s tekmo proti Črnučam začeli v stoodstotni formi, saj upam, da smo sposobni več in da bomo formo stopnjevali skozi celotno sezono. Težko tudi rečem, s kakšno začetno postavo bomo začeli sezono, saj smo na pripravljalnih tekmah preizkušali različne zasedbe, pripravljalno obdobje pa so nam žel nekoliko krojile tudi poškodbe. Upam pa seveda na uspešen uvod.”

Foto: Facebook/Hiša na kolesih Triglav

V Prekmurju so z minulima dvema mesecema priprav zelo zadovoljni, trener Dejan Fujs ima na voljo mlado moštvo, v katerem vlada zelo dobro vzdušje, fantje kažejo tudi veliko želje po delu in so zelo motivirani. “Priprave smo začeli 5. avgusta in odigrali 14 pripravljalnih tekem ter imeli priložnost, da preizkusimo vse igralce in vidimo, kam kdo sodi. Imamo mlado ekipo, ki je željna dokazovanja. Na fantih je, da bodo dobro trenirali in napredovali in želim si, da bi bilo tako celo leto. Nekaterim še manjka nekaj tehničnega in taktičnega znanja, medtem ko smo telesno dobro pripravljeni. Čaka nas veliko dela, pred nami je težka sezona in tudi sam menim, da bodo štiri ekipe igrale na višjem nivoju kot pa preostala štiri moštva. Hitro se bo pokazalo, če bo katera od na papirju slabših ekip lahko konkurenčna boljšim. Naša želja je, da prvenstvo začnemo z dobro kemijo in visoko motivacijo po doseganju dobrih rezultatov. Na kakšni poti smo, bo pokazala že prva tekma proti ACH Volleyju Ljubljana.”

Foto: Facebook/Pomurje DESET

Odbojkarji Krke so s pripravami začeli 9. avgusta, z nekoliko spremenjeno ekipo, a še vedno s trdnim jedrom lanske. “Zelo sem zadovoljen z delom, ki smo ga opravili poleti. Menim, da nas čaka precej izenačeno prvenstvo, kar je za slovensko moško odbojko zelo dobro. Mislim, da nihče ne more vnaprej napovedati rezultatov, z izjemo najboljših treh ekip, ki bodo po mojem mnenju izstopale. V pripravljalnem delu smo odigrali 14 tekem. To je bila moja želja, saj sem hotel, da se čim bolj uigramo. Je pa pripravljalno obdobje v primerjavi z lanskim potekalo precej gladko, predvsem zaradi milejših ukrepov. Čakamo na začetek prvenstva in že tekmo proti Salonitu bomo skušali igrati na najvišji možni ravni in mislim, da bosta o zmagovalcu odločali točka ali dve,” razmišlja trener Tomislav Mišin.

Foto: Facebook/MOK Krka

Povratniki med prvoligaško konkurenco, odbojkarji Črnuč, so prvi del priprav opravili skupaj z ACH Volleyjem Ljubljana, kar je ekipi dalo veliko zagona za delo, trener Jurij Žavbi pa razmišlja takole: “Mislim, da bodo v letošnji sezoni tri oziroma štiri ekipe razred zase, v t.i. spodnjem domu pa se lahko enakovredno kosamo z vsemi tekmeci, čeprav imajo vse te ekipe bolj izkušene igralce in menim, da je tu največja razlika. A to ne pomeni, da tudi mi nimamo svojih ambicij in želja. S treningi smo začeli 9. avgusta in večino pripravljalnih tekem odigrali proti boljšim ekipam. Najbolj sem zadovoljen s pristopom igralcev na treningih in to je tudi edina pot, da se nadarjeni odbojkarji, ki rezultatsko doslej še niso veliko dosegli, lahko razvijejo v igralce, ki bodo čez nekaj let tvorili reprezentanco.”

1. DOL, moški, 1. krog:

Sobota, 2. februar:
18.00 Panvita Pomgard – ACH Volley
18.00 Hiša na kolesih – Črnuče
19.00 Krka – Salonit Anhovo
20.00 Calcit Volley – Merkur Maribor