Možič: Takšnega ritma, kot ga imamo mi, nima nihče

Rok Možič
Foto: Volleyball World

Slovensko odbojkarska reprezentanca je v soboto v Ljubljani zaključila krajše priprave in se danes podala na pot proti Japonski, kjer jo prihodnji konec tedna čakajo kvalifikacije za olimpijske igre.

Še preteklo soboto so slovenski odbojkarji proslavljali osvojitev bronastega odličja na evropskem prvenstvu, a se nato že v sredo vrnili na priprave in misli obrnili proti novemu izzivu, ki jih konec meseca čaka v Tokiu. Po nastopih v ligi narodov in na evropskem prvenstvu si bodo od konca tega meseca dalje skušali prvič izboriti še pot na olimpijske igre.

“Zdaj ni veliko prostega časa, a vemo, kaj je glavni cilj poletja – da se uvrstimo na olimpijske igre. Ne bo nam lahko, a mislim, da je ostalo še dovolj energije in motivacije za zadnji, ključni cilj te generacije. Vsak si želi biti na olimpijskih igrah in dali bomo vse od sebe, da nam uspe. Bo pa zagotovo zelo težko,“ pravi eden najboljših in hkrati tudi najmlajših posameznikov slovenske vrste Rok Možič.

Foto: SK

Časa, da se privadijo na Japonsko, bo dovolj

Čeprav bodo Slovenci prvo tekmo v japonski prestolnici odigrali 30. septembra, so se na pot odpravili že danes zjutraj, saj je želja, da tekme pričakajo čim bolj spočiti. “Dobro je, da se na pot odpravljamo nekoliko prej, saj let traja 12 ur. Če se ne motim, bomo nato v ponedeljek prosti, nato pa bodo sledili treningi in v soboto prva tekma. Mislim, da bo dovolj časa, da se privadimo na novo dvorano, časovno razliko, hotel in hrano,“ poudarja Mariborčan.

Ne le zaradi dolge poti, Slovenci bodo morali energijo prihraniti tudi zaradi napornega tekmovalnega ritma, ki bo še zahtevnejši kot na nedavnem evropskem prvenstvu. V devetih dneh bodo namreč odigrali kar sedem tekem.

Rok Možič
Foto: Volleyball World

“Mislim, da nihče ni pripravljen na to, to je treba priznati. A za vse bo enako, vsi bodo igrali toliko tekem v tako kratkem času. Vseeno pa nas na začetku čakajo na papirju nekoliko lažji tekmeci. A tudi njih bo treba premagati. Za nami je dolgo, dolgo poletje in takšnega ritma kot ga imamo mi, nima nihče. Toliko tekem kot smo jih odigrali poleti, jih nekateri med celotno sezono,“ priznava odbojkar italijanskega prvoligaša iz Verone.

Uvrstitev v Pariz bi jim pomenila ogromno

Nastope bo slovenska vrsta sicer začela s tekmo proti Tuniziji, že naslednji dan jo čaka dvoboj s Turčijo, po dnevu premora pa še tekmi s Finsko in Egiptom. Po novem dnevu premora bo nato med 6. in 8. oktobrom na sporedu še zadnji sklop tekem proti odbojkarskim velesilam ZDA, Japonski in Srbiji. Dodatno oteževalno okoliščino za nameček predstavlja tudi dejstvo, da bo Slovenija kar nekaj tekem igrala ob 10. uri po lokalnem času oziroma ob tretji uri po slovenskem.

“Tudi to ni enostavno, saj nismo vajeni igrati tako zgodaj. Mislim, da so nekatere tekme na sporedu ob 10. uri zjutraj oziroma ob 3. uri zjutraj po našem času. A tudi na to smo se začeli takoj pripravljati z jutranjimi treningi in fitnesom popoldne,“ trdi Možič, ki sicer podobno kot soigralci ne skriva ogromne želje po premirerni uvrstitvi na olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.

Rok Možič
Foto: volleyballworld

“Uvrstitev bi nam pomenila največ od vsega. Vemo, kako veliko tekmovanje so olimpijske igra. A najprej je cilj uvrstitev nanje. Ko si enkrat tam, si seveda vsi želijo osvojiti medaljo. A do tega je še daleč. Je pa uvrstitev na olimpijske igre največ, kar lahko posamezni športnik doseže in si želi. V prejšnjih letih je bilo to za našo reprezentanco zelo težko, čeprav smo v Berlinu že bili blizu, celo z 2:1 vodili proti Francozom, a nato izgubili,“ se spominja Možič, prepričan, da ima ekipa kljub dolgemu in napornemu poletju še vedno dovolj rezerv.

“Nismo dobili vseh tekem, zato rezerve gotovo so. Dobra stvar je, da smo na evropskem prvenstvu kljub težkim trenutkom držali skupaj. Še posebej proti Turčiji in Ukrajini. V nas je še dovolj naboja za izpolnitev našega cilja,” še dodaja 21-letni Možič.