To, kar ima Slovenija, bi rade imele tudi druge nacije

Odbojka 18. Jun 202415:15 0 komentarjev
Foto: Aleš Fevžer

Slovenska odbojkarska reprezentanca bo nocoj v Stožicah tudi uradno, o tem smo več kot prepričani, potrdila mesto v Parizu in se tudi sama zapisala v zlato knjigo slovenske športne zgodovine. Za ta podvig na nocojšnji tekmi proti Argentini potrebujejo zmago, ki jo obljublja tudi selektor Gheorghe Cretu. Slovenci bodo ob 20.30 na deveti tekmi VNL 2024 lovili še osmo zmago. Neposredni prenos tekme bo na Sportklub 3.

Slovenci bodo nocoj v Stožicah, o tem nima nihče niti najmanjših dvomov, potrdili mesto na olimpijskem turnirju v Parizu in prišli do cilja, ki si ga ta neponovljiva generacija odbojkarjev več kot zasluži. Po informacijah Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) Slovenci za dokončno, uradno potrditev za odhod na olimpijske igre potrebujejo zmago nad Argentino, ki so jo na zadnjih treh obračunih vedno premagali. Tudi, če je ne bi, bi razmišljali le o tem.

“Smo kdaj razmišljali o čem drugem kot samo o zmagi? Nikoli. Kamorkoli ti fantje gredo, razmišljajo le o zmagi in da prikažejo svojo najboljšo predstavo. Stožice so le nagrada in idealen kraj, da se po dveh letih spet pokažejo navijačem. Vsi vemo, kakšno vzdušje nam lahko ti prekrasni navijači pripravijo. Podpirajo vse športe, ne le odbojke, ni jim težko tudi potovati, da jih vidijo in podprejo. Šport ima v Sloveniji posebno težo. To povezanost med navijači in športniki bi radi uživale tudi druge nacije, nikakor to ni samoumevno, zato moramo uživati v vsakem trenutku v Stožicah in igrati tudi za navijače,” je slovenskim navijačem še enkrat več na dušo popihal slovenski selektor Gheorghe Cretu.

Gheorghe Cretu
Foto: Aljaž Močnik

Na prvi tekmi proti Argentini ne bo mogel računati na izkušenega podajalca Dejana Vinčića, ki se je lažje poškodoval, v kadru pa za zdaj ne bo še niti Roka Možiča, ki je sicer nazaj v trenažnem procesu, a turnir v Stožicah je po operaciji gležnja prišel malce prekmalu.

Posvetilo navijačem in povabilo v Stožice

“Navijači Slovenije vedo, da jim imam rad. Da sem čustvena oseba. Tekme v Stožicah so bile nekaj lepšega v moji karieri. Tudi na ulicah čutimo, da fante obožujejo, kažejo nam neizmerno podporo, zato bi bilo prelepo, da se skupaj v Stožicah razveselimo tega zgodovinskega uspeha, ki si ga ti prekrasni fantje zaslužijo. Dogodke, ki smo jih doživljali v tej prekrasni dvorani, še vedno nosim v srcu, vedno, ko slišim slovensko himno, se spomnim, kako lepo je bilo. Prepričan sem, da bomo vse skupaj ponovili tudi tokrat,” je nadaljeval s hvalospevi na račun slovenskih navijačev romunski odbojkarski strokovnjak.

Foto: FIVB
“Tudi svojo mamo bi želel premagati”

Če Slovence čaka le še uradna razglasitev in fotografiranje s čepicami olimpijskih iger in maskoto, si bodo Srbi grizli nohte vse do konca. Ko smo računali, ali so Slovenci že na olimpijskih igrah, je povsem jasno, da bo o zadnjem potniku na OI najverjetneje odločala medsebojna tekma med Srbijo in Kubo, a kaj lahko se zgodi, da bodo srbski odbojkarji, ki so s Slovenci v dobrih odnosih, tudi na nedeljski tekmi potrebovali kakšno točko proti slovenski izbrani vrsti. Selektorja smo v šali vprašali, ali lahko Srbi računajo na pomoč slovenske izbrane vrste?

Foto: Profimedia

“Tega ni v mojem besednjaku, nikoli ni bilo, nikoli ne bo. Ne obstaja. Kar je na igrišču, je na igrišču, kar je zunaj, je zunaj. Kot sem že večkrat rekel, tudi, če bi na nasprotni strani igrala moja mama, bi jo želel premagati. O tem bodite prepričani,” je slabo novico sporočil nekdanji odbojkarski kraljici na Balkanu, ki bo tako morala točke iskati drugje. Kot smo že zapisali, v prvi vrsti na sredini tekmi proti Kubi, ki za Srbijo zaostaja manj kot točko.

Reprezentanca Slovenije, tretji turnir lige narodov:

Podajalca: Gregor Ropret, Uroš Planinšič

Korektorja: Tonček Štern, Nik Mujanović

Sprejemalci: Tine Urnaut, Klemen Čebulj, Žiga Štern, Rok Bračko

Blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Sašo Štalekar, Janž Janez Kržič

Prosta igralca: Jani Kovačič, Urban Toman

Nasprotniki Slovenije na zadnjem turnirju v Stožicah:

Torek, 18. junij:
20.30 Slovenija – Argentina

Četrtek, 20. junij:
20.30 Kuba – Slovenija

Sobota, 22. junij:
20.30 Slovenija – Italija

Nedelja, 23. junij:
20.30 Srbija – Slovenija

Vse tekme si lahko ogledate na Sportklubu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!