Savdski milijoni želijo zavladati boksu

SK Fight 14. Jun 20249:01 0 komentarjev
boks
Foto: AP Photo/Francisco Seco

Savdska Arabija je v zadnjem času nedvomno postala nova prestolnica težko-kategornih boksarskih dvobojev, a se zdi, da je to samo začetek nečesa velikega, kar nastaja ob veliki pomoči kraljeve družine.

Turki Alalshikh, glavna oseba zadložena za razvoj športa in zabave v Savdski Arabiji, je v zadnjih letih ljubiteljem boksa postregel s številnimi spektakli, ki so pred tem kot po pravilu svoje mesto našli v Las Vegasu ali New Yorku.

Vsekakor je na prvem mestu potrebno izpostaviti nedavni obračun za naslov absolutnega kralja težke kategorije, v katerem je Oleksandr Usyk premagal Tysona Furyja, ne smemo pa pozabiti niti na Anthonyja Joshuo, Deontayja Wilderja, Dmitrija Bivola, Francisa Ngannouja in številne druge zvezdnike, ki so nastopili v naftni kraljevini. Čeprav je nemogoče napovedati, kaj prinaša prihodnost, se zdi, da je v tem primeru še kako svetla in spektakularna.

Sodeč po zadnjih govoricah Savdijci razmišljajo visokopotezno, saj naj bi bil Savdski državni investicijski sklad (PIF) v pogovorih z nekaterimi boksarskimi promocijami o ustanovitvi nove lige.

“PIF želi pripraviti pogodbo z nekaterimi promocijami glede skupnega vlaganja v šport in organizirati ligo, ki bi združevala več boksarskih dvobojev,” je za Reuters dejal neimenovan vir in se dopolnil: “Nekaj vodilnih promotorjev, vključno z Matchroom Boxing in Golden Boy Promotions, sodelujejo v razpravi. Posel, če bo zaključen, bi lahko bil vreden od štiri do pet milijard dolarjev. PIF želi zbrati glavne organizatorje športa, v katerem bi sam želel imeti manjši delež.”

Z ustanovitvijo boksarske lige bi tekmovanje potekalo na podoben način kot UFC deluje v MMA-ju, kjer se vsi najboljši borci med seboj merijo pod okriljem ene organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!