Islandijo obiskal le dan po osupljivem rekordu Japonca

Smučarski skoki 28. Maj 20245:00 0 komentarjev
Domen Prevc, Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

Poškodba kolena, ki jo je staknil preteklo sezono, je za Anžeta Laniška že pozabljena. Eden najboljših slovenskih smučarskih skakalcev je zdaj osredotočen izključno na priprave, ki so vselej ključnega pomena za uspešne nastope pozimi.

Anže Lanišek je bil v minuli zimi na dobri poti, da ponovi dosežek iz predlanske sezone, ko je v skupnem seštevku svetovnega pokala osvojil visoko tretje mesto. A načrte in cilje mu je preprečil januarski padec na treningu v Planici, zaradi česar je izpustil tako svetovno prvenstvo v smučarskih poletih kot številne tekme v svetovnem pokalu.

Čeprav se je marca vrnil na smučarske skakalnice in nastopil tako na norveški turneji kot na finalu v dolini pod Poncami, pa se mu višje kot do 14. mesta v skupni razvrstitvi ni uspelo povzpeti. A Domžalčan kljub temu ostaja optimističen, saj bolečin v kolenu, ki si ga je poškodoval, ne čuti več, zato se lahko povsem osredotoči na priprave za prihajajočo sezono.

“Načrt je bil, da se vrnem zdrav, da nimam težav s kolenom in lahko mirno opravljam priprave na novo sezono. Da sem 100-odstoten in da poleti nimam ‘črva’ v glavi, zaradi katerega bi se obremenjeval in bil v strahu. Vrnitev po poškodbi je bila fizično in psihično naporna, zato je bilo dobro, da sem odpočil tako glavo in telo, da lahko mirno treniram,” je zatrdil Lanišek.

Iz vetrovnika vsi živi in zdravi

Smučarski skakalec ima zdaj za sabo že kar nekaj napornih treningov, zaradi česar se je doma nekoliko težje vzpenjal po stopnicah, pretekli teden pa je z reprezentančnimi kolegi obiskal tudi vetrovnik v Stockholmu.

Anže Lanišek
Foto: Aleš Fevžer

“Bilo mi je zelo všeč. V vetrovniku dobiš kar nekaj ur letenja in opraviš veliko skokov. Poleg tega lahko v njem preživiš tudi celo minuto na smučeh, kar je ogromno, saj na velikanki letimo po sedem, osem sekund. Pride tudi do kakšnega padca, a smo na srečo vsi živi in zdravi,” je dejal Lanišek, ki se bo danes že odpravil proti Planici, kjer se bo z ostalimi slovenskimi orli prvič po zaključku sezone znova preizkusil na smučarski skakalnici.

“Komaj čakam, da vidim, kako bo vse skupaj potekalo, saj smo letos prvič odšli v vetrovnik pred opravljenimi skoki. Bomo videli, ali bo predvsem pri prvih skokih občutek drugačen kot v preteklosti,” je povedal 28-letnik, čeprav skokov med premorom ni pretirano pogrešal.

Rekord presenetil tudi Laniška

Kot je razkril, je dopust z družino preživel na Mavriciusu, pozneje pa se je z ženo Nastjo odpravil še na Islandijo. “Na Islandijo sem prišel dan po rekordu Rjojuja Kobajašija. O njegovem podvigu nihče ni vedel nič. Dan pred mojim odhodom so začeli v javnost prihajati prvi posnetki,” je o neverjetnem podvigu Japonca, ki je aprila prav na Islandiji poletel kar 291 metrov in postavil neuradni svetovni rekord, dejal Lanišek.

Foto: Joerg Mitter/Red Bull Content Pool

“Dokazal je, da je mogoče skočiti tako daleč in da smo skakalci sposobni tega tako fizično kot psihično. Ni storil enega ali dveh korakov naprej za smučarske skoke, ampak kar tri. Škoda le, da ni skočil 300 metrov, saj bi to bila zares impozantna znamka. Je pa to neka brca v rit Mednarodni smučarski zvezi, da se naš šport dvigne na višjo raven, saj je bila meja 250 metrov postavljena že leta 2015,” se je razgovoril Lanišek in še priznal, da bi se takšnega podviga ob ustrezni pripravi z veseljem lotil tudi sam.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!