Jakov Fak brez pojasnila, a z opravičilom (VIDEO)

Biatlon 11. Dec 20239:08 0 komentarjev

Slovenska moška biatlonska reprezentanca je na nedeljski štafetni preizkušnji v postavi Miha Dovžan, Jakov Fak, Lovro Planko in Toni Vidmar osvojila 9. mesto. A cilji in apetiti so bili veliko višji, zelo verjetno pa bi se tudi izšlo po slovenskih željah, če se Faku na prvem streljanju ne bi primerila velika redkost - z osmimi naboji ni podrl niti ene tarče. Brez pojasnila je bil že v izjavi takoj po tekmi, zelo podobne občutke pa je strnil tudi v objavi na Facebooku.

Ko je Miha Dovžan kot prvi član štafete za deset pokritih tarč potreboval zgolj eno popravo in je na predajo prišel kot četrti, verjetno nihče ni pričakoval, da se bo zgodilo, kar se je. Štafetno palico je namreč predal najizkušenejšemu v slovenski zasedbi Jakovu Faku, ki je odlično odtekel prvi krog v družbi zelo hitrega Sebastiana Samuelssona in z visokimi željami pričakoval prvi strelski obračun s Švedom. Tam pa se je zalomilo.

Najprej se je zdelo, kot da je nekaj narobe z grafiko, ki prikazuje podrte tarče. A ni bilo –  realnost je bila, da je Fak najprej po vrsti zgrešil pet strelov, nato pa še tri z dodatnimi naboji. Čakalo ga je pet kazenskih strelov, Slovenija pa je zdrsnila na 17. mesto. Z odličnim nadaljevanjem, ko sta bila brez pravega tekmovalnega pritiska, sta Lovro Planko in Toni Vidmar štafeto na koncu vrnila med deseterico, osvojila je končno 9. mesto. Brez kazenskih krogov Faka, ki je v streljanju stoje za pet strelov potreboval dve popravi, bi se Slovenci lahko borili za peto mesto, ob idealnem scenariju celo za najnižjo stopničko.

Fak, dobitnik štirih kolajn s svetovnih prvenstev in dveh z olimpijskih iger, je bil že v prvi izjavi (celotno si oglejte v zgornjem videu) brez pojasnila, kaj se je zgodilo. Po tekmi pa je svoje občutke zbral tudi na Facebooku, kjer se je med drugim tudi opravičil svojim sotekmovalcem.

“Uvrstitev med deseterico, obenem pa najslabši strelski dan v moji dolgi karieri. Dan, ki ga ne bom nikoli pozabil. Imam najboljši priimek, z njim lahko najbolje opišem svoje današnje streljanje. Zgodilo se je ‘nemogoče’ – v osmih strelih leže nisem zadel niti ene tarče in sem moral v pet kazenskih krogov. Z orožjem je bilo vse v redu, kasneje na drugem streljanju v stoje nisem imel težav, z dvema popravama sem pokril vse tarče. Če sem čisto iskren, prvič v karieri nimam odgovora, ne morem najti razloga, kje je bila sama napaka, to mi se v življenju še ni zgodilo. Nastrelitev pred tekmo sem naredil ob rahlem vetru. Na tekmi sem naredil korekcijo, ker je bil veter malo drugačen, ampak tudi s korekcijo tarče niso padle. Vse sem zgrešil na četrto oziroma peto uro. Rekel bi, da se ti to ne more zgoditi, a v 18 letih kariere je očitno vse mogoče.”

“To resnično ni enostavno, ko se zgodi na ekipni tekmi, saj ne narediš napake samo zase. Fantje, opravičujem se. Hvala vsem za odlične nastope, da ste izvlekli tekmo in smo na koncu osvojili 9. mesto. Merili smo precej višje. V prvem krogu sem tekel s izjemnim Švedom Sebastianom Samuelssonom, nisem imel težav, nisem bil zadihan. Potem pa tisto streljanje leže. Ni mi jasno, streljal sem, kot bi moral, kaj se je zgodilo, pa težko rečem. Seveda pa je vse skupaj videti katastrofalno, tudi občutki so takšni. Če ne bi bilo moje agonije na strelišču, bi končali zelo visoko. To je življenje, ni predaje, jaz bom pozitivno gledal naprej. Hvala vsem za spremljanje in podporo, nove tekme so naslednji vikend v Švici,” je zapisal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!