Kdo želi zaustaviti slovenske skakalke?

Smučarski skoki 1. Dec 20239:58 0 komentarjev

Z večernimi kvalifikacijami (20.00) se v olimpijskem Lillehammerju začenja nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Glavni trener Slovenk Zoran Zupančič je na sever Evrope odpeljal šest tekmovalk, še pred odhodom pa je kljub zadovoljstvu z opravljenim poletnim delom potarnal nad spremembami pravil.

“Poletje je bilo super, smo pa res povsem do zadnjega čakali s testiranjem novih smuči in čevljev. Nekaj še nismo dobili – dresov, čelad … To nas čaka še v kasnejših terminih. Mirno smo trenirali v Kranju na ledeni smučini in v Planici. Nekaj treningov je odpadlo zaradi slabega vremena – dežja in vetra. Načeloma smo lahko mirni, saj so tri tekmovalke na res visokem nivoju,” je medijem pred začetkom sezone razlagal glavni trener slovenskih skakalk Zoran Zupančič in imel v mislih Niko Križnar, Emo Klinec in Niko Prevc. Poleg omenjenih je v Lillehammer odpeljal še Katro Komar, Tajo Bodlaj in Ajdo Košnjek.

“Ajda je imela poleti zelo dobre rezultate, nekaj več pričakujemo od Katre. Taja pa se je ravno pobrala po bolezni in je že na dovolj dobrem nivoju, da potuje z nami na Norveško. To še niso top tekmovalke, ki bi ciljale na deseterico ali šesterico. To so mejniki, potem pa naprej proti stopničkam. Od njih pričakujem čim več prebojev med petnajsterico. Ko imaš štiri med 15, si že močan kot nacija. Takrat bomo zadovoljni,” je dodal Zupančič, za katerega bo to šesta sezona na čelu slovenskih orlic.

slovenska ženska skakalna reprezentanca
Foto: Aleš Fevžer

Najizkušenejša pripravljena vsaj za Ljubno?

Razkril je, da je veteranka reprezentance Maja Vtič trenutno v stanju, ki ne dopušča normalnih treningov. “Poleti je opravila rehabilitacijo kolena, kjer se je zgodila še poškodba hrbtenice. Upali smo, da bo sčasoma izginila, a zdaj kaže, da bo treba nekaj ukreniti. Težava ima že na manjšem treningu. Upam, da jo neha boleti in se bo lahko pripravila vsaj na domačo tekmo na Ljubnem (konec januarja, op. p.).”

Ciljev ne zmanjka

Pod njegovim vodstvom so skakalke s sončne strani Alp osvojile vse možne lovorike, a motivacije kljub temu tudi v sezoni brez velikega tekmovanja ne manjka. “V športu ciljev nikoli ne zmanjka. Punce so izredno motivirane. Glavni cilj je skupni seštevek svetovnega pokala. Prvič nas čaka novoletna tekma z dvema nočnima tekmama v Garmisch-Partenkirchnu in Oberstdorfu, tudi tukaj so seštevki zelo pomembni. Pa seveda norveška Raw Air turneja s poleti v Vikersundu in lovom na svetovni rekord; globusi …”

48-letnik iz Žirov, ki se je s skoki prvič srečal v domačem klubu, bi si želel več primerjave s tujo konkurenco – na treningih v Planici so se njegove varovanke merile bolj kot ne zgolj samo s Kanadčankami, vključno z aktualno svetovno prvakinjo Alexandrio Loutitt. “Je izjemno močna, a je naša najboljša trojica vsaj na njenem nivoju.”

Zoran Zupančič
Foto: Aleš Fevžer

Stvari se premikajo v napačno smer

Tudi vodilni mož stroke v slovenskih ženskih skokih pa se ni mogel izogniti vprašanjem glede novih pravil. Najprej je izpostavil strah zaradi prepovedi fluora v mažah za smuči. “Zaradi uporabe prejšnjih smuči in maž so smučine in podloge kontaminirane. Čakali smo do zadnjega, zato smo nove uporabili šele ta teden. Pa še te bomo morali dobro očistiti, da ne bo prihajalo do nepotrebnih diskvalifikacij. Pri tem punce res nimajo nič zraven. Naredili smo vse, da se fluoru izognemo. Zamenjali smo vso opremo, tudi servisno opremo. Dali vse pod visokotlačno čiščenje. Več kot to ne moremo narediti.”

Še bolj pa se je razgovoril, ko je beseda nanesla na spremembe glede zagozd in dresov. “Vse te spremembe prinašajo način, da bi se bolj skakalo in manj letelo. To pomeni, da imajo tekmovalci večjo zaletno hitrost in slabšo horizontalno hitrost pri preletu. Let postane ’balonček’, kar pomeni večje pritiske pri doskoku. Ocenjujem, da smo bili na najvišjem nivoju dve sezoni nazaj, ta pravila pa so šla v drugo smer. Ne vem, zakaj. Ampak očitno to nekaterim paše,” je skomignil z rameni.

Z vprašanjem, če gre za nemški pritisk – vsaj v moškem delu so Nemčiji te spremembe očitno zelo pomagale – pa Zupančič ni želel podati jasnega odgovora. “Težko ocenim. Vsekakor predlogi prihajajo iz ene strani. To so stvari, ki jih sprejemajo na višjih nivojih, kongresih. Na glasovanju je bilo več nacij za takšne spremembe. Ne za vse, ampak stvari se potem sprejemajo v paketu in rezultat je takšen, kot je. Pri mnogih glasujejo takšni ljudje, ki s skoki nimajo veliko skupnega. Glas Nemčije šteje ravno toliko kot glas Kazahstana,” je zaključil.

Spored v Lillehammerju

petek, 1. december: kvalifikacije/moški (17.00), kvalifikacije/ženske (20.00)
sobota, 2. december: tekma/ženske (12.00), tekma/moški (16.10)
nedelja, 3. december: kvalifikacije/ženske (11.30), tekma/ženske (12.30), kvalifikacije/moški (15.30), tekma/moški (17.00)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!