Veter odnesel moški veleslalom v Söldnu

Alpsko smučanje 29. Okt 202311:45 > 11:56 1 komentar
Foto: PRofimedia

Slabe novice iz Söldna, uvodni moški veleslalom za svetovni pokal je odpovedan. Po dobri polovici nastopajočih v prvi vožnji se je na ledeniku Rettenbach razbesnel močan veter, ki organizatorjem ni omogočal varne izvedbe tekme. Slaba novica za alpsko smučanje pa je na nek način celo dobra novica za Slovence, ki danes niso blesteli.

Prvi favorit veleslalomske uverture v sezono Švicar Marco Odermatt je v Söldnu zmagovito odprl zadnji dve sezoni in nato končal na vrhu skupnega in veleslalomskega seštevka svetovnega pokala tako konec sezone 2022/23 kot sezone 2021/22.

Zaradi močnega vetra v zgornjem delu so že pred tekmo skrajšali današnji veleslalom in start prestavili nižje po pobočju. Tekma se je tako lahko začela po urniku in brez zapletov Najboljši smučar zadnjih zim danes ni bil povsem na vrhu, bolje od njega je namreč predvsem spodnji del skrajšane proge v Söldnu odpeljal Avstrijec Marko Schwarz, ki je imel pred Odermattom 29 stotink prednosti. Tretji je bil po prvi vožnji Alexis Pinturault. Od favoritov za visoka mesta sta odstopila Loic Meillard in Alexander Aamodt Kilde.

Foto: Guliverimages

Veter odnesel izpeljavo tekme

Žan Kranjec je bil prvi slovenski favorit ledeniškega uvoda v tekmovalno sezono v alpskem smučanju v Söldnu. A nastop se slovenskemu šampionu danes zares ni posrečil, čeprav ni storil nobene večje napake, je v cilju za vodilnim Avstrijcem zaostal skoraj dve sekundi in bil izven elitne petnajsterice. Finala s slabšo vožnjo ni ujel Štefan Hadalin, a to zdaj niti ni več pomembno.

Žirija je namreč tekmo po startni številki 47 zaradi močnega vetra prekinila, hitro pa je padla odločitev, da je ne bodo nadaljevali. Veter je med drugim dvignil ciljni napihljivi obroč, ki so ga delavci morali odstraniti. Odstranili so tudi vse reklamne napise in balone, ki jih je premetaval veter ter bi jih lahko odtrgalo in odneslo, vratca z zastavicami na progi pa so se upogibala do podlage.

Na delitev prvih točk v moškem delu svetovnega pokala bomo tako morali počakati štirinajst dni, ko bo na sporedu prva izvedba smuka med italijansko Cervino in švicarskim Zermattom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje