Nekaterim tekmecem bi lahko bil dedek

Ricarod Lung Jay
Foto: Sportklub

Na današnji tekmi smučarskih tekačev, na kateri so nastopili tisti, ki za prvenstvo v Planici niso zbrali dovolj točk FIS, je tekmovalo 69 tekmovalcev. Deseterica si je zagotovila nadaljnje nastope na distanci na šampionatu, med njo pa ni bilo Ricarda Jay Lunga. A ta je ob pogledu na startno listo izstopal po dveh podatkih.

Ricardo Jay Lungo je smučarski tekač, ki tekmuje pod zastavo Paname. Ja, prav ste prebrali, Paname. Srednjeameriške države, ki je znana po Panamskem prekopu, deževnem gozdu v prestolnici, kavi … Nikakor pa ne po smučarskem teku ali zimskih športih nasploh.

“Rojen sem bil v Panami, a večino časa sem preživel v ZDA, kjer sem se tudi naučil teči na smučeh. Kljub temu kar 80 odstotkov časa preživim na rolkah, le 20 odstotkov pa na smučeh in snegu. A ta mi ni tuj, saj sem tekmoval na veliko tekmah FIS,” pravi naš sogovornik.

Ko si od najmlajšega starejši kar 36 let

Če v družbi tekmovalcev iz Haitija, Trinidada in Tobaga, Kolumbije, Mehike, Peruja, Libanona, Savdske Arabije … ni izstopal po svoji ’eksotičnosti’ glede narodnosti (zgodbe podobnih športnikov si boste lahko na naši spletni strani prebrali v naslednjih dneh), pa je bil najstarejši med njimi.

Od sedmih tekmovalcev, starejših od 40 let, je Lungo najbolj ’zrel’. Od 16. januarja ima že 53 let, najmlajšim tekmecem na današnji preizkušnji pa bi bil lahko oče, ob idealnem razpletu celo dedek. Najmlajši, Latvijec Jekabs Skolnieks, bo šele 7. julija dopolnil 17 let.

Na podobno pot želi popeljati rojake

“Skušal sem se kvalificirati na zadnje olimpijske igre v Pekingu, a je bilo to zelo težko, saj so zaradi koronavirusa odpovedali veliko tekem. Moj cilj je, da pokažem pot in svojim rojakom predstavim ta šport. In jim omogočim treninge pri tem. Poleti bom odpotoval iz ZDA, kjer trenutno živim, v Panamo s tem namenom,” pravi o nadaljnjih načrtih. Vse skupaj bo začel z ustanovitvijo rolkarskega društva. Ker je v kvalifikacijah končal na predzadnjem mestu – prehitel je le Srba Tarika Aslanija – ga na progah v Planici ne bomo več videli.

Foto: Profimedia

A ob pogledu na gore nad dolino Tamarja je bil vseeno povsem navdušen. “Res je čudovito, prekrasno. Magično. Na tako lepem prizorišču še nisem tekmoval.” Manj všeč pa mu je bilo na progi. “Zelo težko je bilo, verjetno najtežje, odkar se ukvarjam s tem športom. Sneg je bil zelo počasen in mehak, sploh na klancih je bilo noro zahtevno.”

Odločitve o tem, ali je bilo to njegovo zadnje poglavje v karieri športnika, še ni sprejel. “Najprej želim nekaj časa preživeti z družino. Imam dva mlada sinova, oba sta z mano tukaj. Ne vem točno, kaj bo naslednji korak,” je še dodal Panamec.

Bi ga ob predstavljanju smučarskega teka v zgodovini zanimalo tudi delo trenerja? “Za začetek spletnega. Ampak hvala za idejo,” je v smehu zaključil.

Tekaški spored na SP se nadaljuje s četrtkovim sprintom (ob 12.00 kvalifikacije in ob 14.30 izločilni boji). V ženski konkurenci bodo slovenske barve zastopale Eva Urevc, Anja Mandeljc, Klara Mali in Anita Klemenčič, v moški pa Miha Šimenc, Vili Črv, Anže Gros in Boštjan Korošec.

Komentari

Vaš komentar