Zakaj je Kamil Stoch zaljubljen v Planico?

Smučarski skoki 2. Feb 202316:00 0 komentarjev
Kamil Stoch po skupni zmagi v sezoni 2017/18. Foto. Guliverimage

Poljska reprezentanca bo na svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah, ki bo od 22. februarja do 5. marca v Planici, po zaslugi enega najboljših skakalcev te zime Dawida Kubackega prišla z visokimi cilji. Posebno mesto pa ima slovensko prizorišče za Kamila Stocha, ki ob omembi doline pod Poncami hitro postane čustven.

Dawid Kubacki je točno polovico skakalne sezone za moške nosil rumeno majico vodilnega, ki jo je prvič oblekel po zmagi na uvodni tekmi v Wisli. Minuli konec tedna jo je po nekoliko slabših predstavah na letalnici na Kulmu (10. in 17. mesto) predal dvakratnemu zmagovalcu Norvežanu Halvorju Egnerju Granerudu, za katerim zdaj v skupnem seštevku zaostaja 108 točk. Kljub temu bo svetovni prvak s srednje skakalnice v Seefeldu 2019 vroče poljsko orožje na prihajajočem nordijskem prvenstvu v Planici (do takrat sicer skakalno karavano čakajo še trije konci tedni v svetovnem pokalu).

Tako osebni …

Toda Kubacki pod Poncami ne bo edini Poljak, ki bo ciljal visoko. Čeprav je posamične stopničke nazadnje osvojil pred več kot letom dni (decembra 2021 v Klingenthalu je bil drugi), izkušnje govorijo v prid 35-letnega Kamila Stocha. A zanj je Planica nekaj posebnega.

“Na ta kraj imam številne bogate spomine. Planico obožujem iz osebnih razlogov. Tukaj sem spoznal svojo ženo in jo v Kranjski Gori tudi zasnubil. Vedno se z veseljem vračam. Res sem vesel, da bo prvenstvo na takem mestu. Noro všeč mi je celotna okolica. Dolina, obkrožena z visokimi gorami, skakalnice pa so lepo integrirane v hrib. Na več naprav je možno gledati iz enega trenerskega stolpa, zato s klubom iz Zakopan velikokrat pridemo sem na trening,” je za poljski skijumping.pl dejal svetovni prvak iz leta 2013.

Zanj bo prvenstvo pod Poncami že jubilejno deseto, do zdaj je zbral že šest kolajn. Poleg posamičnega naslova iz Predazza je bil s poljsko ekipo zlat še v Lahtiju 2017, ob tem pa ima še eno srebrno (posamična, Seefeld 2019) in tri bronasta (ekipna, Predazzo 2013; ekipna, Falun 2015; ekipna, Oberstdorf 2021) odličja.

Kamil Stoch po skupni zmagi leta 2014, ko je imel kljub slabemu vremenu veliko podporo poljskih navijačev. Foto: Aleš Fevžer

… kot športni razlogi

A v Zgornjesavsko dolino se zvezdnik poljskih skokov rad vrača še iz drugih razlogov. Tu je namreč prejel oba velika kristalna globusa za skupni zmagi v svetovnem pokalu. Leta 2014 ob Bloudkovi velikanki, štiri leta pozneje v izteku letalnice bratov Gorišek. “To je bilo slučajno, saj so velikanko leta 2014 prenavljali. A ta izkušnja je bila odlična, saj sem isto lovoriko prejel na dveh različnih lokacijah, pa čeprav v istem kraju.”

Leta 2017 je na prenovljeni letalnici postavil tudi osebni in poljski rekord, ko je poletel vse do 251,5 metra. Kljub mokremu madežu na zadnjici je bil polet veljaven. Prvenstvo pa bo potekalo na Bloudkovih skakalnicah (velikosti 102 in 138 metrov). “Ta objekta sta precej zahtevna. Zdita se enostavna, saj je zaletna smučina položna, ob letu pa je dosežena velika višina. A vseeno ni lahko, zato nista všeč vsakemu. Meni sta,” je pogovor s poljskimi novinarji zaključil trikratni olimpijski prvak.

Stoch po poletu 251,5 metra. Foto: Guliverimage

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!