Timi Zajc si ne želi začaranega kroga

Smučarski skoki 23. Nov 202314:10 0 komentarjev
Timi Zajc Peter Prevc
Foto: Aleš Fevžer

Eden glavnih slovenskih športnih junakov minule zime je bil zagotovo Timi Zajc. Smučarski skakalec iz Hraš je na domačem svetovnem prvenstvu postal dvakratni svetovni prvak, zbirko odličij pa je dopolnil še z bronom na mešani ekipni tekmi. A 23-letnik opozarja, da stare lovorike ob začetku nove sezone ne pomenijo prav nič.

S petkovimi kvalifikacijami (ob 16.00) za sobotno posamično tekmo (ob 16.15) se začenja nova sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih. Vanje z visokimi cilji vstopa tudi slovenska zasedba, ki največ upov poleg lani tretjeuvrščenega v skupnem seštevku Anžeta Laniška največ upov polaga na Timija Zajca.

Za 23-letnikom je namreč najuspešnejša sezona v karieri, saj je spomladi dopolnil komplet svojih odličij z velikih tekmovanj, ko je blestel v Planici. Na domačem šampionatu je na veliki naprav postal posamični in ekipni svetovni prvak, že prej pa je na srednji skakalnici na mešani ekipni tekmi v žep pospravil še bron.

“Zelo sem zadovoljen s tem, kjer sem trenutno. Po koncu poletne velike nagrade sem zelo uskladil opremo, nivo skakanja je precej višji. Trenutno sem lahko zelo miren, veselim se, da poskusim to pokazati na prvih tekmah,” ki bi bil na uvodu zime v Ruki glede na formo zadovoljen s stopničkami. “Če si 25., razmišljaš, kaj ni prav in zakaj ne gre. Upam, da se marsikaj poklopi in da bom po Kuusamu zelo vesel.”

Timi Zajc Planica 2023
Lansko sezono je končal na vrhu. Foto: Aleš Fevžer

Korak za korakom

Lansko sezono je končal na najboljši možen način – na zadnji tekmi na letalnici v Planici je zmagal. “Od takrat je minilo že toliko časa, da sem na to že malo pozabil. Zdaj gremo vsi iz ničle. Nihče ne bo imel nobene prednosti,” se zaveda mladenič iz Hraš. V začetku aprila pod Poncami je zatrjeval, da je njegov zadnji velik cilj še zlati orel za zmagovalca novoletne turneje, medtem ko ga veliki kristalni globus ne zanima preveč. Tokrat o tem ni želel preveč razpredati.

“Seveda si želim imeti orla enkrat doma, vsak dan delam za to. Ampak vemo, da se mora poklopiti veliko stvari. Letos sem zelo dobro pripravljen. Glavnih ciljev je v življenju veliko že na splošno. Sezona se začenja, vsi si želimo čim bolje nastopiti že v Kuusamu. Gremo postopoma,” želi umiriti pričakovanja.

Timi Zajc
Foto: Aleš Fevžer

Oprema bo vplivala tudi na polete

Drugi vrhunec bo na sporedu konec januarja, ko bo na SP v poletih na Kulmu branil ekipno zlato in posamično srebrno kolajno izpred dveh let. Kako mu je všeč naprava v Avstriji? “Zelo. Ni me največjimi, a je zelo lepa. Lani sem bil tam drugi, letalnico dobro poznam. Veselim se dolgih poletov,” še pravi član skakalnega kluba Ljubno. Tudi pri skokih prek 200 metrov bodo pomembno vplivala nova pravila glede dresov. “Zagotovo se bo poznalo, saj so dresi precej drugačni. Oprema vsako leto napreduje. Bomo pa videli hitrosti v zraku in tudi v smučini, koliko bo drugače.”

Po lanski naporni sezoni se je Zajc fizično in tudi psihično spočil na oddihu na Sejšelih, kjer je dva tedna preživel brez telefona in brez stika z zunanjim svetom. “To mi je zelo ustrezalo, napolnil sem se z energijo,” dodaja. Nato pa se je začelo trdo delo. In kako narediti še korak naprej? “Če ves čas iščeš, kaj izboljšati, je to začaran krog. Treba se je držati načrta, ki ga trenerji zastavijo. Zaupati vanj in verjeti, da je to recept, da si najboljši. Vsak dan delamo za to.”

Timi Zajc
Foto: Aleš Fevžer

Manj tekem pomeni manj priložnosti

Letošnja sezona se začenja pozneje, končala pa se bo prej. Vse skupaj bo bolj stisnjeno, kar mlademu skakalcu ustreza, toda: “Lani smo imeli res veliko tekem. Letos bo krajša, kar pa pomeni manj priložnosti za dobre uspehe. A po drugi strani bo lažje glede počutja. Pa tudi glavno, kar šteje v sezoni, bo na sporedu od začetka do konca januarja. Zagotovo lažje, kot če bi odločali prva in zadnja tekma v sezoni,” še zaključuje Zajc. Poleg njega bo Robert Hrgota od jutri dalje na Finskem spremljal še Anžeta Laniška, Žigo Jelarja, Petra Prevca in Domna Prevca.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!