Mikaela Shiffrin do rekorda simbolično v Stenmarkovi deželi

Alpsko smučanje 10. Mar 202313:01 > 13:11 0 komentarjev
FOTO: Guliverimage

Alpsko-smučarska karavana se je preselila v švedski Are, kjer so dekleta danes vozila veleslalom. Pozornost je bila usmerjena v Mikaelo Shiffrin, ki je s suvereno zmago ulovila rekord Ingemarja Stenmarka po številu zmag v svetovnem pokalu. Simbolično je smučarki iz Kolorada uspelo do 86. triumfa priti prav v Stenmarkovi domovini, na Švedskem. Jutri je v Areju na sporedu še slalom.

Američanka je prav v Areju dobrih deset let nazaj začela s štetjem zmag. Decembra 2012 je kot sedemnajstletni deklič tam zmagala v slalomu.

Konkurenco je Shiffrin v prvem teku gladko premagala, progo izpeljala brez napak in si nastavila pogoje za izenačitev dolgo trajajočega rekorda švedske smučarske legende. Na štartu sta bili tudi dve slovenski dekleti, Ana Bucik se je na progo pognala kot deseta in za aktualno svetovno prvakinjo v veleslalomu zaostala slabi dve sekundi. Neja Dvornik je za Shiffrin zaostala preveč in se druge vožnje ni udeležila.

Fotogalerija:

FOTO: Guliverimage
FOTO: Guliverimage
FOTO: Guliverimage
FOTO: Guliverimage
Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin
FOTO: Guliverimage
Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin
FOTO: Guliverimage
Mikaela Shiffrin Mikaela Shiffrin
FOTO: Guliverimage

Prvi tek je spremljal mraz, temperature so se na severu spustile do -12 stopinj celzija.

Bucik je na drugi progi v srednjem delu storila manjšo napako, izgubila dragoceni čas in se morala zadovoljiti s 17. mestom. Kljub ne prav posrečeni tekmi bo imela na zaključku sezone v andorskem Soldeuu priložnost za nastop v obeh tehničnih disciplinah. Jutri jo v Areju čaka še nastop v njeni paradni disciplini, slalomu.

Novozelandsko prebujenje

“Po napaki na prvi progi je bilo težko ujeti ritem in nisem bila hitra, v drugem teku pa sem samo spodaj vozila dobro. Jutri bom skušala sestaviti dve celotni, napadla bom! Mikaelin rekord smo pričakovali, verjetno bo v tem slogu tudi nadaljevala,” je po veleslalomu povedala Ana Bucik.

Na drugi progi se je sicer odlično znašla Novozelandka Alice Robinson, z 18. pozicije je močno napredovala in prišla na 7. mesto.

Mikaela Shiffrin na drugi progi ni odsmučala idealno, postavila je šele šesti čas drugega teka, a na koncu najbližjo zasledovalko vseeno prehitela za 64 stotink sekunde, slavje se je lahko začelo. Na zmagovalnem odru Američanki ob častitljivem mejniku družbo delata Italijanka Federica Brignone in Švedinja Sara Hector.

Shiffrin si je z zmago zagotovila tudi mali kristalni globus v veleslalomu, saj ima pred drugouvrščeno Vlhovo neulovljivih 214 točk prednosti.

Rekord ni bil prioriteta

“Noro! Priznam pa, da sem danes nekoliko bolj razmišljala o malem globusu. Imel je prednost pred rekordom. Za oboje pa sem potrebovala odlično smučanje. Sicer pa je zame neverjetna čast, da se me omenja v istem stavku z Ingemarjem Stenmarkom. Ujela sem ga. Morda ga bom presegla. A vse, kar je storil v smučarskem svetu, je zame nedosegljivo. Srečna sem,” je po zgodovinski zmagi dejala ameriška zvezdnica.

Ob izjemnem rezultatu velja omeniti še naslednje: Stenmark je svojo zadnjo (86.) zmago v svetovnem pokalu dosegel, ko je bil star 33 let … Mikael Shiffrin šteje le 27 pomladi, kar pomeni, da bo v primeru zdravja lahko gladko presegla magični mejnik stotih zmag na najvišji ravni.

Po koncu tekme so številna ugledna imena pohitela s čestitkami na račun fantastične smučarke iz Vaila. Med prvimi je bila njena rojakinja, nekdanja zvezdnica alpskega smučanja, Lindsey Vonn.

Vrstni red:

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 1:54.64
2. Federica Brignone +0,64
3. Sara Hector (ŠVE) +0,92
4. Petra Vlhova (SVK) +1,42
5. Tesa Worley (FRA) +1,78

17. Ana Bucik (SLO) +2,72
35. Neja Dvornik (Slo) 58,49

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!