16-letni dvojnik Usaina Bolta, o katerem govori ves atletski svet (VIDEO)

Atletika 29. Maj 202418:30 1 komentar
Gout Gout. Naslednji superzvezdnik svetovne atletike? FOTO: Instagram.

Gout Gout je komaj 16-letni avstralski sprinter, ki tako z rezultati kot tudi slogom teka oziroma postavo močno spominja na nepozabnega Usaina Bolta.

Gout Gout je naslednji veliki zvezdnik svetovne atletike, so prepričani mnogi. Pogled na rezultate, ki jih je do zdaj dosegel, pritrjuje tezi, da bi res lahko bilo tako.

V Brisbanu rojeni sprinter afriških korenin, ki je star komaj 16 let, že nekaj časa navdušuje atletski svet z nenormalno hitrimi rezultati v sprintu na 100 in 200 metrov.

Sto metrov je že predlani, ko je bil star vsega 14 let, pretekel v času 10,57, lani dosegel najboljši izid sezone 10,43, marca letos pa se spustil vse do 10,29, kar je tako avstralski kot tudi oceanski rekord v tej kategoriji.

Takole je Gout Gout na 100 metrov tekel 10,29:

Odličen je tudi njegov osebni rekord, ki ga je že januarja letos tekel na 200 metrov (20,69).

To je vsega tri desetinke slabši rezultat od tistega, ki ga je v tej starostni dobi dosegel svetovni rekorder v tekih na 100 in 200 metrov Usain Bolt.

Gout Gout seveda ni prvi, ki so ga označili za novega Bolta, a za razliko od številnih drugih dolgonogi in temnopolti Avstralec na legendarnega Jamajčana zelo spominja tudi po videzu in tehniki teka.

Nanj so že lani opozorili tudi na krovni svetovni atletski organizaciji:

Kot da bi čas zavrteli 20 let nazaj

“Ko ga gledam, se mi zdi, kot da bi čas zavrteli 20 let nazaj. Vrnil se je Usain Bolt,” je o njem zapisal eden izmed avstralskih novinarjev, z osemkratnim olimpijskim prvakom pa ga primerjajo praktično vsi.

Gout je sicer eden od sedmih bratov v družini, ki je na svet prišel dve leti za tem, ko so njegovi starši v Avstralijo zbežali pred vojno v Južnem Sudanu.

Zanimivo je tudi to, da trenira pod vodstvom ženske, njegova trenerka je Di Sheppard.

“Obožujem jo. Je najboljša trenerka na svetu. Zelo sem hvaležen tudi super ekipi atletov v naši skupini, ki me spodbujajo na vsakem koraku. Brez njih ne bi mogel biti tako hiter, kot sem,” je Gout povedal po sijajnem nastopu na letošnjem avstralskem mladinskem prvenstvu, na katerem je seveda brez težav zmagal.

Kako hiter je, ko gre za največja tekmovanja, pa bo lahko Gout Gout pokazal konec avgusta letos, ko bo v Limi v Peruju na sporedu svetovno mladinsko prvenstvo, na katerem ga lahko pričakujemo v obeh sprinterskih disciplinah.

To bo njegov prvi nastop na velikem mednarodnem tekmovanju v katerikoli starostni kategoriji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje