Kdo si je v Rimu napolnil žepe?

Atletika 13. Jun 202412:45 0 komentarjev
Armand Duplantis
Armand Duplantis. Foto: Profimedia

Kateri atleti in atletinje so dobili denarno nagrado v višini 50 tisoč evrov za najboljše rezultate na evropskem atletskem prvenstvu v Rimu?

Pisali smo že, da je Evropska atletska organizacija za letošnje evropsko prvenstvo uvedla novost. Za najboljše rezultate v petih kategorijah – sprint in ovire, srednje in dolge proge, meti, skoki ter cestni teki, mnogoboje in štafete – med moškimi in ženskami bo najboljšemu po rankingu podelila 50 tisoč evrov.

Kdo so zmagovalci?

V kategoriji sprinta in ovir sta bila najboljša po točkah oba zvezdnika teka na 400 metrov z ovirami, ki sta evropska prvaka postala z rekordoma prvenstev – Norvežan Karsten Warholm in Nizozemka Femke Bol.

V tekih na srednje in dolge proge sta 50 tisoč evrov v žep pospravila še en Norvežan Jakob Ingebrigtsen, ki je z novim rekordom prvenstev zmagal v teku na 1500 metrov, in zmagovalka teka na 5000 metrov Nadia Battocletti.

V metih sta si žepe napolnila zmagovalec moškega meta krogle Fabrizio Fabbri in serijska zmagovalka meta diska, Hrvatica Sandra Perković.

Femke Bol
Femke Bol. Foto: Profimedia

Skoki? Najboljša sta bila Armand Duplantis v skoku s palico, ki je na prvenstvu nastopil kot zadnji in za 50 tisoč evrov potreboval 610 centimetrov. Ravno toliko, kolikor je preskočil, preden je neuspešno naskakoval nov svetovni rekord (625). Pri ženskah je bila najboljša nemška skakalka v daljino Malaika Mihambo.

Pri mnogobojih in štafetah sta si bančni račun napolnila zmagovalec deseteroboja, Estonec Johannes Erm in zmagovalka sedmeroboja Naffisatou Thiam.

Čigav rezultat od vseh, ki so jih atleti in atletinje dosegli v Rimu, je bil točkovno najboljši? Duplantisovih 610 centimetrov v skoku s palico, ki je vreden 1294 točk.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!