Lia Apostolovski na Kitajskem samo za svetovno prvakinjo

Atletika 2. Sep 202314:31 0 komentarjev
Lia Apostolovski
Foto: Profimedia

Lia Apostolovski je na atletski diamantni ligi v Xiamenu na Kitajskem, kjer je bila edina slovenska predstavnica, v skoku v višino z 1,92 metra zasedla drugo mesto in zaostala le za svetovno prvakinjo Ukrajinko Jaroslavo Mahučik. Ta je z 2,02 m izenačila najboljši izid sezone na svetu.

Tretja je bila Avstralka Eleanor Patterson, svetovna podprvakinja, z isto višino kot Lia Apostolovski vendar z več poskusi.

“To je bil moj drugi nastop na diamanti ligi in sem ga odlično opravila. Zelo vesela sem drugega mesta in preskočene višine, dosegla sem super izid. To je dobra popotnica za naslednji diamantni nastop naslednji teden v Bruslju. Dobro sem skakala, sem v življenjski formi in res uživam na tekmovanjih,” je bila zadovoljna Apostolovski.

Deveta je bila v finalu nedavnega svetovnega prvenstva v Budimpešti. Tokrat je v prvih poskusih preskočila 1,82 in 1,85 metra, 1,89 in 1,92 metra pa v drugih. Na 1,95 m, s tem bi izenačila svoj osebni rekord, pa je bila trikrat neuspešna.

Triindvajsetletna Slovenka je po današnji tekmi na osmem mestu v seštevku discipline v diamantni ligi.

Doseženi so bili še trije najboljši izidi sezone na svetu. Kenijka Beatrice Chebet je zmagala na 3000 m s časom 8:24,05, njen rojak Emmanuel Wanyonyi pa na 800 m (1:43,20), kjer je bil drugi s štirimi stotinkami zaostanka svetovni prvak, Kanadčan Marco Arop (1:43,24). Na 100 m je izid leta z 9,83 izenačil Američan Christian Coleman, le dve stotinki je bil počasnejši Jamajčan Kishane Thompson (9,85).

Na 110 m ovire je med četverico, ki so bili na prvih štirih mestih na SP v madžarski prestolnici, edini pod 13 sekundami tekel Jamajčan Hansle Parchment (12,96), olimpijski zmagovalec in svetovni podprvak.

Kitajka Bin Feng je v svojem zadnjem metu disk vrgla 67,41 m in preprečila, da bi do sedeminštiridesete zmage v diamantni ligi prišla nekdanja dvakratna olimpijska in svetovna prvakinja Sandra Perković. Hrvatica je bila druga s 67,32 m, tretja pa presenetljiva svetovna prvakinja Laulauga Tausaga iz ZDA (64,31 m).

Srbkinja Ivana Vuleta je petnajstič zmagala v diamantni seriji, svetovna prvakinja je v skoku v daljino skočila 6,88 m v peti, predzadnji seriji. Eno zmago več od Vulete pa ima Maročan Soufiane El Bakali, dvakratni zaporedni svetovni prvak je na 3000 m zapreke tekel 8:10,31.

Tudi v teku na stadionski krog je zmagala svetovna prvakinja, Marileidy Paulino iz Dominikanske republike (49,36). Na 400 m z ovirami je bila med tremi Jamajčankami na prvih treh mestih najboljša Rushell Clayton (53,56), tretja na SP. Na 1500 m je bila najboljša Etiopijka Freweyni Hailu (3:56,56), v troskoku pa Kubanec Andy Diaz Hernandez, ki od letos nastopa za Italijo (17,43 m).

Pred finalom diamantne lige 16. in 17. septembra v Eugenu v ZDA, kjer bo Kristjan Čeh branil lansko zmago v metu diska, Tina Šutej pa tretje mesto, bo predzadnji miting najbolj prestižne enodnevne atletske serije tekmovanj 9. septembra v Bruslju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!