Nov sistem ji je načel živce. “Prinesel je zmedo in tudi kuhinjo”

Atletika 22. Maj 202412:00 0 komentarjev
Nika Glojnarič. FOTO: Peter Kastelic/AZS.

Niko Glojranič muči glava, zaradi katere na sprintu na 100 metrov z ovirami letos še ni pokazala vsega, kar zmore, je prepričana ena najboljših slovenskih atletinj. Verjame, da je tako tudi zaradi zapletenega kvalifikacijskega sistema za velika tekmovanja.

Potem ko je lani tekla 12,92 in postala druga najhitrejša Slovenka v sprintu na 100 metrov z ovirami za legendarno Brigito Bukovec, letos tako hitrega teka še ni ponovila.

V prvem nastopu sezone je v Mariboru tekla 12,97, a ob premočni pomoči vetra v hrbet. Potem je v Kranju ob vetru, ki ji je pihal v prsi, tekla 13,13, nakar sta sledila dva ponesrečena nastopa v tujini. V Grčiji je tekla 13,26, na Cipru pa ji je šlo odlično, a je potem naredila napako na eni od ovir in odstopila.

Včeraj je na Ptuju v kvalifikacijah v deževnem vremenu tekla 13,12, v finalu pa prepričljivo zmagala s 13,14. Kaj je po nastopu povedala?

Ko se bo odprlo, bo zlahka tekla pod 13 sekundami

“Glede na to, da sem imela lani slabše rezultate, sem zadovoljna. Zdaj tečem desetinko hitreje, je pa dejstvo, da 13,12 ni ravno dovolj za polfinale evropskega prvenstva. Treba se bo potruditi. Vsa dekleta so zelo dobro pripravljena, to je olimpijska sezona. V kvalifikacijah sem s precej rezerve tekla 13,12. Na vsaki oviri sem naredila napako in potem popravljala. Skušala sem dodajati, a se mi zdi, da sem imela v glavi blokado zaradi prejšnje tekme, na kateri sem skoraj padla. Nisem prišla do konca, kot sem si želela. Vem, da bi tam lahko tekla zelo dobro. Odlično sem startala in bila pred vsemi, ampak se ni izšlo. Skušam gledati pozitivno na vse skupaj. Ena dobra tekma pa bo steklo. Ko se mi bo odprlo, bom zlahka tekla pod 13 sekundami, kar je moj cilj,” se je razgovorila Nika Glojnarič, ki ima normo za junijsko evropsko prvenstvo že izpolnjeno in bo v Rimu zagotovo nastopila.

Verjame, da je precej hitrejša, kot je bila

“Konec tedna me čaka balkansko prvenstvo, potem pa bom imela slabih deset dni, da se pripravim na Rim. V tem času ne bom tekmovala, saj je pomembno, da spravim glavo na pravo mesto. Psihično trenutno nisem najboljša. To se vidi na vsaki tekmi. Imam težave med ovirami. Z očetom sva opazila, da sem pridobila na hitrosti, ampak med ovirami ne ujamem pravega ritma. Sprint čez ovire je zahteven. Narediš eno napako in je konec. To se mi je zgodilo na Cipru. Po evropskem prvenstvu bom 19. junija tekla v Belgiji, potem pa še na državnem prvenstvu. Vmes ne bom nastopala. Skušala se bom spočiti in na polno trenirati za julij. Potem pa bomo videli, ali bom prišla v Pariz ali ne,” je dodala gostobesedna brežiška atletinja, ki je prepričana, da je letos bolje pripravljena, kot je bila lani.

Med nastopom na Ptuju. FOTO: Peter Kastelic/AZS

“Na 100 metrov sem naredila velik napredek. Pridobila sem na hitrosti, ampak tega med ovirami še ne morem pokazati. Glava mi ne da. Hočem, pa ne gre. Malce me muči psiha zaradi vseh tekem. Preveč se obremenjujem. Doma me podpirajo, ampak vedo, da sem pod pritiskom. Vsi smo. Želimo si na olimpijske igre. Tudi med ovirami sem napredovala. Vem, da lahko tečem rezultat, ki si ga želim, ampak se mi preprosto ne sestavi. Upam, da bom na balkanskem prvenstvu odtekla dobro. Tam je na voljo tudi veliko točk. Grem po rezultat pod 13 sekundami,” je povedala 23-letnica, ki trenira pod vodstvom svojega očeta Iztoka Glojnariča.

Preveč je obremenjena z rankingom

V zadnjem letu je naredila velik preskok in lani poleti na svetovnem prvenstvu v Budimpešti debitirala na velikih članskih tekmovanjih. Letos marca je tekla tudi na dvoranskem svetovnem prvenstvu v Glasgowu, kjer se je na 60 metrov z ovirami uvrstila v polfinale. Letos upa, da dočaka še debi na olimpijskih igrah.

Medtem ko je za evropsko prvenstvo normo (12,98) izpolnila in se v Rim uvrstila neposredno, je s Parizom (norma je precej zahtevnejša, 12,77) drugače. Na olimpijske igre, na katerih bo na 100 metrov z ovirami teklo 40 najboljših, se bo poskusila uvrstiti prek rankinga Svetovne atletike, kar pa prinaša precej naporov. Predvsem psihičnih. Trenutno je na 42. mestu.

“Preprosto smo vsi preobremenjeni z rankingom. Zdi se mi, da to precej vpliva name in tudi na preostale tekmovalke. Iz tekme v tekmo grem na polno, ampak se mi zdi, da vse delam na silo. Ne izteče se tako, kot bi si želela. Poskusila se bom čim manj obremenjevati z rankingom, saj se mi zdi, da to precej vpliva name. Vem, da sem si evropsko prvenstvo že zagotovila, ampak olimpijske igre so zelo pomembne. Trenutno mi najbolj nagaja glava. Mislim, da se da priti čez to blokado,”  je o tem povedala Glojnarič, ki je do novega sistema uvrščanja na velika tekmovanja precej kritična.

Nika Glojnarič
FOTO: Peter Kastelic/AZS

Sistem, ki je v atletiko prinesel veliko zmedo

“Moram biti iskrena in priznati, da mi ta sistem ne ustreza. Pravzaprav ne ustreza nikomur, saj ni pošten. Veliko je odvisnega od tega, kdo ima boljšega menedžerja. Seveda je pomembno tudi to, kako dober si, ampak na določene mitinge, ki prinašajo več točk, prihajajo tisti, ki imajo boljšega menedžerja. Veliko je Američank, Evropejke pa izpademo. Lahko bi rekla, da je v ozadju veliko kuhinje,” je bila nejevoljna naša hitronoga atletinja.

“Imaš dekleta, ki tečejo pod 14, a imajo dobrega menedžerja, pa pridejo na diamantno ligo. Enostavno ni neke jasne meje, koliko mora biti kdo hiter, da pride na najboljše mitinge. Mislim, da se bo veliko atletov in atletinj strinjalo z mano, da je ta ranking v atletiko prinesel veliko zmede,” je še povedala o tem.

“Vem, da bi morala biti bolj sproščena, ampak vemo, da to ne gre kar tako. Ne da se prebiti v enem dnevu. Mislim pa, da bom ob vsej podpori, ki jo imam, to prebrodila in se bo sestavilo tako, kot si želim,” je Glojnarič pogovor sklenila v nekoliko bolj vedrem tonu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!