Kaj slovenskemu hokeju prinašata selektor in selektor iz ozadja?

Hokej 18. Okt 202311:25 0 komentarjev
Mitja Šivic
Mitja Šivic v novi vlogi. Foto: Uroš Skaza

Z imenovanjem novega trenerskega štaba slovenska hokejska reprezentanca vstopa v novo obdobje. Obdobje pomladitve. Pri tem je po besedah predsednika Hokejske zveze Slovenije Matjaža Rakovca in njenega generalnega sekretarja Dejana Kontreca ključna povezava med člansko ekipo in zasedbo do 20 let. Prav zato je imenovanje Mitje Šivica za selektorja dvajsetice, ki bo obenem še pomočnik Eda Terglava pri članih, za oba izjemno pomembno.

Kar smo na Sportklubu konec septembra razkrili kot prvi, je v torek postalo tudi uradno. Na seji predsedstva Hokejske zveze Slovenije (HZS) so ustoličili novega trenerja članske reprezentance. To je postal Edo Terglav, v vlogah pomočnika pa bosta Mitja Robar in Mitja Šivic, ki bo obenem prevzel tudi vodenje reprezentance do 20 let.

Prav vloga Šivica, nekdanjega trenerja Olimpije, bo pri napovedanem pomlajevanju ključnega pomena. Kot je dejal generalni sekretar in športni direktor HZS Dejan Kontrec, bo trener ekipe U20 prvič profesionalno zaposlen, torej brez klubskih obveznosti. “Ukvarjal se bo samo s tem. Za delo smo imeli kar nekaj kandidatov, odločili smo se za tiste, ki so pripravljeni zagristi v delo z mladimi. Igralcev do 18 ali 20 let imamo vse več v tujini, moramo pa se angažirati in stopiti v stik z njihovimi trenerji. Moramo tudi več biti v stiku z domačimi klubi in sodelovati z njimi. Prav zato je bil zame Mitja bolj ključnega pomena kot Edo, ki ob tem vodi še klub v Franciji,” je razkril.

In kako bo ta povezava delovala v praksi? “Mitja bo hodil po klubih, seveda bo šel tudi kaj v tujino, igralce pa bo spremljal na posebnem programu, z njimi in njihovimi trenerji pa bo v stiku prek videoklicev. Imel bo precej časa, da pripravi teren Edu, ta pa bo ob dobrih informacijah vodil turnirje,” je še pojasnil Kontrec.

Dejan Kontrec
Dejan Kontrec Foto: Denis Sadiković

Vsi trije imajo avtoriteto

Šivica pravzaprav čaka vloga koordinatorja, v kateri bo moral varovance iz mladinske reprezentance istočasno pripravljati za velik preskok na člansko raven. Po besedah Kontreca je pred njim zelo zahtevna naloga. A dejstvo, je da potencial med mladimi obstaja. “Imamo mlado generacijo hokejistov, ki so uspešni v svojih kategorijah, tako v Sloveniji kot v tujini, kar pa je še vedno daleč od članske ekipe. Najtežji del je ta preskok. Seveda pa jih ključni del vseeno čaka v klubih, saj v reprezentanci preživijo le okrog 40 dni na leto,” se je generalni sekretar zveze še dotaknil narave dela novega štaba.

V njem bo še naprej kot trener vratarjev sodeloval Klemen Mohorič, drugi Terglavov pomočnik pa bo postal Mitja Robar. Glede Mariborčana so na zvezi imeli nekaj pomislekov, saj se je po koncu igralske kariere usmeril tudi v agentske vode, toda na koncu so uslišali Šivičevo željo. “Vsi štabi so oblikovani tako, da je en pomočnik nekdanji napadalec, drugi pa branilec. Ob tem pa ima trojica tudi avtoriteto, ki jo mladim v tem trenutku morda manjka. Nekateri, ki igrajo v tujini, mislijo, da so že s tem veliko dosegli. Nekdanjemu udeležencu olimpijskih iger pa ne bodo kar tako ugovarjali,” je dodal Kontrec.

Mitja Robar
Mitja Robar. Foto: Aleš Fevžer

Realnost je drugačna od želja

Prva reprezentančna akcija bo na sporedu že v sredini novembra na Madžarskem. To bo le uvodno dejanje pestre sezone, ki bo vrhunec dosegla konec aprila in v začetku maja, ko bodo risi tekmovali na SP divizije I v Bolzanu. Avgusta pa bodo na sporedu še kvalifikacije za olimpijske igre. Kljub napovedani pomladitvi, v kateri si Kontrec želi preizkusiti kar okrog 60 hokejistov iz slovenskih in tujih klubov, pa cilji oziroma želje ostajajo enake.

“Vem, da v športu vsi takoj hočejo rezultate. A se zavedam, da je tak preskok dolgotrajen. Želimo zadržati nivo hokeja, a generacije pred njimi so dosegale vrhunske rezultate. Ne morem pa reči, da bodo olimpijske kvalifikacije samo za nabiranje izkušenj, saj tja lahko pride Anže Kopitar in bo ekipa drugačna,” je še dejal sogovornik. Kljub temu ostaja realen in se zaveda, da bo ob spreminjanju zasedbe težko obdržati nivo hokeja in rezultatov iz zadnjih let.

“Zame bo prvi premor zelo pomemben, saj bom spoznal ljudi, s katerimi bom delal. Veliko igralcev bo novih, ki jih še ne poznam. Ki še nikoli niso bili v reprezentanci. Zraven bodo tudi takšni, ki imajo nekaj izkušenj. Pomembno je, da vsem damo priložnost, saj bodo nekateri od njih že na naslednjem svetovnem prvenstvu zraven. Prve tekme bodo test, da vidimo, česa so sposobni. Istočasno bodo tudi turnirji mlajših kategorij. Tudi tam želim spoznati trenerje, da skupaj postavimo močne temelje in vrednote. Da se v vseh reprezentancah dela isto, da gremo v skupno smer,” pa je v izjavi za HZS dejal Edo Terglav.

Edo Terglav
Edo Terglav. Foto: HZS

Nihče ni izločen, a odpovedi bodo

Dejstvo je, da se bo podoba reprezentance že v prvem zboru čez slabe tri tedne povsem spremenila v primerjavi z majskim prvenstvom elite v Latviji, pa čeprav nihče od starejših ni prečrtan s seznama. A se bodo morali sprijazniti z drugačnimi vlogami.

“Starejši imajo v teh letih veliko težav že sami s seboj. Zdaj pa se bodo morali pogovoriti, ali so pripravljeni vztrajati zraven kot mentorji mlajšim. Vlagati energijo in čas v mlade soigralce, ne da bi kaj dobili v zameno … tudi za naše nosilce igre bo to poseben izziv. A enostavno ne moremo čakati na odpovedi, saj leta tečejo. Mi pa moramo najti nove obraze in jih pripraviti za ta nivo,” je še dodal Kontrec.

“Mitja (Šivic, op.p.) bo koordinator, hodil bo po vseh klubih. Želimo si večjega sodelovanja med vsemi. Zastavili smo novo prihodnost za slovenski hokej. Vemo, da smo imeli na letošnjem SP najstarejšo reprezentanco, zato je pred nami naloga, da jo pomladimo. Verjamem v dobro ekipo, da bomo nadaljevali z uspehi, ki smo jih dosegli. Poleg SP divizije I so v tej sezoni velik mejnik kvalifikacije za olimpijske igre, kjer računamo na sodelovanje našega najboljšega hokejista,” pa je novo trenersko zasedbo, zaradi katere zveza ne bo krčila ali povečevala stroškov, dejal predsednik HZS Matjaž Rakovec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!