Uradno: risi z novim selektorjem, v kvalifikacijah za OI morda tudi Kopitar

Hokej 17. Okt 202321:19 > 21:46 0 komentarjev
Edo Terglav
Edo Terglav. Foto: HZS

Kar smo na Sportklubu ekskluzivno napovedali že konec septembra, je danes postalo tudi uradno. Hokejska zveza Slovenije (HZS) je na seji predsedstva potrdila predlog strokovnega sveta, da bo moško člansko reprezentanco v prihodnje vodil Edo Terglav, njegova pomočnika pa bosta Mitja Šivic in Mitja Robar.

Slovenska hokejska reprezentanca ima novega selektorja. Kot smo na Sportklubu prvi napovedali že pred tedni, rise prevzema Edo Terglav.

“Zelo sem vesel vrnitve v člansko reprezentanco in ponosen, da sem postal trener. Pomembno je, da je moj pomočnik Mitja Šivic tudi trener U20 reprezentance, saj je skok od te ravni med člane velik. Zelo pomemben bo prvi premor, da spoznam ljudi, s katerimi bom delal. Povabili bomo nekatere igralce, ki še nikoli niso bili del reprezentance,” je takoj po uradnem imenovanju med drugim povedal Terglav.

Za 43-letnega Kranjčana to ne bo prvi stik s člansko reprezentanco v vlogi trenerja, saj je bil leta 2017 pomočnik takratnega selektorja Nika Zupančiča, ki je bil v kombinacijah za selektorsko mesto tudi tokrat, a naj bi ponudbo zavrnil ter se osredotočil na vodenje poljskega kluba Unia Oswiecim.

Terglav je leta 2018 na svetovnem prvenstvu divizije I in olimpijskih igrah vlogo pomočnika opravljal tudi v družbi selektorja Karija Savolainena. Terglavu bosta kot pomočnika pomagala Mitja Šivic (ta bo prevzel tudi vodenje reprezentance do 20 let) in Mitja Robar. Trener vratarjev bo še naprej Klemen Mohorič.

“Gremo v pomladitev. Z izbiro smo se skušali čim bolj približati temu, imeli smo kar nekaj opcij in pogovorov. Na zadnjem SP smo imeli najstarejšo ekipo, zato ni bilo težko ugotoviti, da nas čaka preobrazba reprezentance,” je po današnji seji predsedstva Hokejske zveze Slovenije povedal generalni sekretar in športni direktor HZS Dejan Kontrec.

Na seji predsedstva Hokejske zveze Slovenije v dvorani Tivoli, kjer so obravnavali predlog novega selektorja moške članske izbrane vrste, so potrdili tudi nekatera nova imena ostalih reprezentanc:

Članska reprezentanca

Selektor: Edo Terglav
Pomočnika: Mitja Šivic in Mitja Robar

Reprezentanca do 20 let

Selektor: Mitja Šivic
Pomočnika: Sabahudin Kovačević in Rok Pajić

Ženska reprezentanca

Selektor: Boštjan Kos
Pomočnika: Žan Zupan in Rene Zernko

“Smo v obdobju pomladitve, zato ta povezava med člansko in reprezentanco do 20 leta starosti. Mitja Šivic bo koordinator, tako da bo hodil po klubih in spremljal igralce. Prvi pomemben trenutek naslednjega ciklusa je SP divizije I v Italiji, še bolj pa kvalifikacije za nastop na OI, kjer računamo tudi na pomoč našega najboljšega igralca,” je Kontreca dopolnil predsednik HZS Matjaž Rakovec.

Terglav bo na klopi zamenjal dolgoletnega selektorja Matjaža Kopitarja, ki se je od klopi risov poslovil ob koncu julija. Po neuspešnem nastopu na majskem svetovnem prvenstvu, kjer Slovenija ni obstala med elito, si je vzel nekaj časa za premislek, nato pa generalnemu sekretarju HZS Dejanu Kontrecu sporočil, da je zgodba z njegove strani končana. Kopitar je slovenske hokejiste prvič prevzel v sezoni 2010/11, leta 2013 pa jih je premierno popeljal na olimpijske igre. Drugič je izbrano vrsto prevzel leta 2017 in jo vodil še na enih OI (Pjongčang 2022). Slovenijo je vodil na štirih prvenstvih elite, a vedno izpadel divizijo nižje. V tej kategoriji je rise vodil petkrat in jih trikrat popeljal med najboljše.

Največji izziv Terglava in sodelavcev v tej sezoni bo svetovno prvenstvo divizije I, ko bodo risi konec aprila in v začetku maja 2024 v družbi Madžarske, Italije, Južne Koreje, Romunije in Japonske v Bolzanu lovili takojšnjo vrnitev med elito. To bosta zagotavljali prvi dve mesti. Naslednje leto čakajo Slovence tudi kvalifikacije za zimske olimpijske igre 2026. Prvič se bo izbrana vrsta sicer zbrala že v novembrskem reprezentančnem premoru.

Kdo je Edo Terglav?

Danes 43-letni Gorenjec, rojen v Kranju, je svojo hokejsko pot leta 1995 (pri 15 letih) začel v Kanadi. V mlajših kategorijah je bil v deželi javorjev član treh različnih klubov, leta 1998 pa se je udeležil nabora lige NHL. Kot 249. po vrsti je bil v devetem krogu izbran s strani Buffalo Sabres, toda priložnosti v najmočnejši ligi na svetu ni dobil.

Kljub temu se je za dobro leto dni preselil v ZDA, od tam pa ga je pot za dve leti peljala k ljubljanski Olimpiji. Iz zmajevega gnezda se je preselil v Francijo, kjer se je ustalil pri Brianconu. V dresu kluba z jugovzhoda države je preživel kar osem let, svoje zaupanje pa je upravičil tudi v vlogi kapetana. V času igralske kariere je v vlogi napadalca za slovensko reprezentanco zbral 44 nastopov, nastopil je na treh svetovnih prvenstvih elite in enem divizije I.

Terglav Jan
Edo Terglav kot igralec v družbi Iva Jana. Foto: Profimedia

Z Brianconom je povezana tudi Terglavova trenerska pot. Že v sezoni 2012, svojem zadnjem letu kot igralec, je vzporedno opravljal vlogo pomočnika trenerja, leto zatem pa se je povsem posvetil tej vlogi. Leta 2014 je priložnost dobil še kot glavni trener, nato pa je že leto zatem zamenjal delovno okolje in glavni trener postal pri Grenoblu. V klubu iz francoske prestolnice v Alpah je aktiven še danes, a je mesto trenerja članske ekipe po pandemiji koronavirusa (2021) zamenjal s položajem trenerja ekipe do 20 let, z novo sezono pa se je vrnil v člansko moštvo in postal pomočnik trenerja. Pri Brianconu je pustil tak pečat, da so njegov dres s številko 9 v klubu upokojili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!