Ali lahko Tadej Pogačar še zmaga Tour de France?

Kolesarstvo 18. Jul 202318:26 9 komentarjev
Foto: Profimedia

Danski as Jonas Vingegaard je z izjemno predstavo dobil 16. etapo dirke po Franciji. V vožnji na čas od Passyja do Comblouxa (22,4 km) je za kar minuto in 38 sekund ugnal drugouvrščenega slovenskega zvezdnika Tadeja Pogačarja in še izdatno povišal prednost v skupnem seštevku. "Tadej lahko še vedno osvoji Tour," pa kljub precejšnjemu zaostanku verjame nekdanji kolesar in Pogačarjev moštveni kolega Jan Polanc.

Tadej Pogačar se je po današnjem kronometru znašel v precejšnjih težavah. Če je njegov zaostanek za vodilnim Jonasom Vingegaardom še včeraj, po kar 2606 prevoženih kilometrih, znašal vsega 10 sekund, je ta po novem narasel na kar 1:48 minute. “Zdi se mi, da je Tadej zelo dobro odpeljal kronometer. Videli smo, da je že Wout Van Aart za Tadejem zaostal za minuto trinajst, torej ni bil počasen. A zdelo se mi je, da je tako kot že čez cel Tour Tadej deloval nezanesljivo pri spustu skozi ovinke, medtem ko se Jonasu vidi, da ga tu ni strah in se pelje zelo lepo. Kljub temu nisem pričakoval takšne razlike. Tudi na koncu se je s kolesom za kronometer vzpenjal hitreje kot Pogačar z običajnim kolesom,” je potek 16. etape pokomentiral 31-letni Jan Polanc, ki je prav letos sklenil bogato športno kariero.

Kot je ocenil Pogačarjev nekdanji moštveni kolega, tako prepričljiva zmaga kolesarja Jumbo-Visme nedvomno predstavlja precejšnji psihološki udarec za slovenskega šampiona, ki letos lovi svojo tretjo zmago na prestižni tritedenski dirki.

Tadej Pogačar Andrej Hauptman
Foto: Prodimedia

“Zagotovo, še toliko bolj, ker je bila na koncu razlika tako velika. A Tadej zdaj nima več kaj za izgubiti. Etap do konca ni več veliko, zato bo moral poskusiti že jutri, ko kolesarje čaka dolg vzpon. Če tekmecu ne steče, lahko tu narediš precejšnjo razliko, a če bo Danec tako suveren kot danes, potem bo najverjetneje vsega konec. Jonas na prejšnjih etapah sicer vseeno ni kazal, da bi bil toliko boljši na samih vzponih. Je pa Tadej v težkem položaju, to je jasno,” priznava Polanc, sicer mnenja, da vse le še ni izgubljeno za kolesarja iz Klanca pri Komendi.

Jan Polanc
Jan Polanc (Foto: Kolesarska zveza Slovenije/Vid Ponikvar-Sportida)

“Še vedno lahko osvoji Tour, saj nikoli ne moreš vedeti, kaj se bo zgodilo naslednji dan. Jutri je na sporedu kraljevska etapa in če je Tadeju še ostalo dovolj moči, mora jutri poskusiti pridobiti izgubljen čas. Bo zelo težko, a se nikoli ne ve. Je pa res, da je Jonas pokazal danes tako dobro formo, kot je na letošnjem Touru še ni,” je zaključil Polanc.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje