Kdor čaka, dočaka: kje bo start Toura 2026?

Kolesarstvo 18. Jun 202412:04 0 komentarjev
Barcelona Tour 2009
Prizori iz leta 2009, ko je Barcelona nazadnje gostila Tour. Foto: Guliverimage

Medtem ko ljubitelji kolesarstva odštevajo dneve do začetka dirke po Franciji 2024, so organizatorji tudi uradno potrdili, da se bo Tour čez dve leti začel v Barceloni. Katalonci naj bi se kar šest let pogajali za Grand Depart. To bo še četrti start zunaj francoskih meja v petih letih.

Organizatorji dirke po Franciji so razkrili informacijo, da se bo najprestižnejša dirka v svetu kolesarstva leta 2026 začela v Barceloni. Po Köbenhavnu 2022, Bilbau 2023 in Firencah bo to še četrti start Toura zunaj francoskih meja v petih letih. Prihodnje leto bo Grand Depart in začetek boja za rumeno majico gostil Lille.

Katalonci so sicer v svoji prestolnici že večkrat pozdravili dirko po Franciji, nazadnje leta 2009. Toda starta niso gostili še nikoli. Kot sta župan Barcelone Jaume Collboni in direktor Toura Christian Prudhomme razkrila na skupni novinarski konferenci, se bo to spremenilo čez dve poletji. Prve tri etape Toura 2026 bo Barcelona, ki je lani gostila start Vuelte, gostila 4., 5. in 6. julija 2026.

“To je zgodovinski mejnik, ki le potrjuje Barcelono kot mednarodno športno prestolnico. Postali bomo prvo mesto na svetu, ki je gostilo olimpijske igre, svetovno nogometno prvenstvo, Ameriški pokal in start Toura, štiri najbolj vplivne športne dogodke na svetu,” je dejal Collboni.

Pogajanja naj bi trajala kar šest let, izvedba čez dve leti pa bo še 27. v zgodovini, ko se Tour ne bo začel v Franciji.

Barcelona je poleg leta 2009 Tour gostila še leta 1957 in 1965.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!