Nekdanji član Jumbo-Visme o Rogliču v drugi ekipi: Ne bi me čudilo

Jumbo-Visma
Foto: profimedia

Prihodnost Primoža Rogliča pri ekipi Jumbo-Visma je pod vedno večjim vprašajem. Zdaj se je oglasil še nekdanji kolesar moštva Amund Jansen, ki trdi, da ne bi bil presenečen, če bi Roglič v sezoni 2024 dirkal v novih barvah.

Primož Roglič je na nedavno končani dirki po Španiji zasedel tretje mesto, prehitela sta ga le moštvena kolega Sepp Kuss in Jonas Vingegaard. Zdaj se pojavlja vprašanje: ga Jumbo-Visma sploh potrebuje v boju za vrhunske uvrstitve na tritedenskih dirkah?

Roglič ne bo tako enostavno iz rok izpustil naziv kapetana na grand tourih, zato bi bilo mogoče bolje, da prestopi v katero drugo ekipo. Amund Jansen, ki je med leti 2017 in 2020 kolesaril za nizozemsko moštvo, je takole povzel dogajanje pri nekdanjem delodajalcu: “Pri Jumbo-Vismi vse poteka po planu. Ko začneš zmagovati in si v ritmu, se ti vse izide kot si želiš.”

Amund Jansen
Amund Jansen kot član Jumbo-Visme v majici norveškega prvaka. Foto: profimedia

Norvežan, ki od leta 2021 kolesari za ekipo Luke Mezgeca Jayco AlUlo, pa je dodal: “A mislim, da bomo čez dve leti vsi pozabili na to, kako močna je bila ekipa. V kolesarstvu se razmerja moči na vsake dve ali tri leta zamenjajo. Pred nekaj leti je dominirala ekipa Sky, zdaj je pač na vrsti Jumbo-Visma.”

Jansen se zaveda, da Roglič s tretjim mestom ni zadovoljen. “Ekipa ne more imeti preveč vrhunskih kolesarjev na enkrat. Vsi imajo svoje ambicije. Enkrat se bodo nekateri kolesarji odločili za prestop v drugo moštvo. Ne bi se čudil, če bi Roglič prestopil k Ineosu ali Lidl-Treku. To bi bila logična poteza,” je dodal.

“Če bo odšel, bo imel težje delo”

Zdi pa se, da si s tem pri Jumbo-Vismi ne belijo glavo. Šef moštva Merijn Zeeman je namreč nedavno zatrdil: “Če daš veliko dobrih kolesarjev v isto ekipo, bo seveda prišlo do konfliktov. V zadnjih nekaj letih smo to na lastni koži okusili kar nekajkrat.”

Merijn Zeeman
Merijn Zeeman. Foto: Profimedia

O morebitni selitvi Rogliča je dodal: “Nisem zaskrbljen. Primož je zrastel v pravega vodjo naše ekipe. Ob tem še naprej razvijamo nove mlade talente, ki bodo del moštva.”

Zeeman pa se vseeno seveda zaveda, kaj je Rogličeva želja: “Vem, da si Primož z ekipo Jumbo-Visma želi osvojiti rumeno majico na Touru. Če bi odšel, pa bi imel zagotovo težje delo, saj bi tekmoval proti Vingegaardu in Kussu. Bolje je biti ekipni kolega takšnih kolesarjev kot pa njihov tekmec.”

Primoža Rogliča sicer pogodba z nizozemsko ekipo Jumbo-Vismo veže vse do konca sezone 2025.