Nekdanji prvak Toura želi Kenijo postaviti na kolesarski zemljevid

Kolesarstvo 6. Dec 202322:01 0 komentarjev
Chris Froome
Foto: Profimedia

Štirikratni zmagovalec dirke po Franciji Chris Froome je v podkastu z nekdanjim moštvenim sotekmovalcem Geraintom Thomasom razkril, da si želi v kratkem v Keniji zagnati kolesarsko akademijo. Froome sicer kolesari z britanskim potnim listom, a se je rodil in prvih nekaj let otroštva preživel v tej vzhodnoafriški državi.

Najboljši kolesar zadnjega desetletja Chris Froome, ki bo prihodnje leto dopolnil 39 let, je v podkastu nekdanjega moštvenega kolega pri Ineosu Gerainta Thomasa prvič javno razkril svoje načrte po koncu kariere. Zmagovalec sedmih tritedenskih dirk se želi po zaključku profesionalnega kolesarstva vrniti tja, kjer se je vse skupaj začelo.

Čeprav je tri bronaste kronometrske kolajne na velikih tekmovanjih (OI 2012 in 2016, SP 2017) osvojil z britanskim potnim listom, pa se je angleškima staršema rodil v kenijski prestolnici Nairobi. Tam je preživel nekaj prvih let otroštva, preden se je z družino vrnil v Evropo.

“Svojo pot sem začel s tekom, s krosom. Vsakič ko smo imeli medšolska tekmovanja, so me Kenijci pustili daleč za sabo. Nič čudnega, to so najboljši dolgoprogaši na svetu. V vseh teh letih, ko sem zmagoval na Touru, sem se počutil kar malce smešno, saj sem vedel, da z vidika vzdržljivosti že samo v vzhodni Afriki obstajajo veliko boljši športniki, kot sem sam,” je dejal Froome.

Prav zato je prepričan, da to območje velja za neizkoriščen potencial v svetu kolesarstva. “Toda nimajo koles, tam kolesarstvo zares ne obstaja. Ni opreme, ni treningov, ni nikakršne strukture,” je nadaljeval. In dodal: “Nekje v ozadju mojih mislih je bila vedno želja, da bi v Keniji ustanovil kolesarsko akademijo. Zdaj, ko se moja kariera počasi izteka, je idealen čas, da s tem začnem. Vse skupaj bo v začetku nosilo moje ime, akademija pa bo locirana na Mount Kenya na približno 2000 metrih nadmorske višine,” je pripomnil.

“Verjamem, da bi lahko čez 10, 15 let videli podobno situacijo kot v Kolumbiji, od koder kolesarji po večjih vložkih v zadnjih letih na veliko vstopajo na kolesarsko sceno. Resnično sem prepričan, da bi lahko naredili velik preboj,” je še dodal trenutni član ekipe Israel-Premier Tech. Podobne načrte, torej z željo po ustanovitvi kolesarske akademije v Keniji, je že lani predstavila Froomova nekdanja ekipa Ineos Grenadiers, ki pri tem sodeluje s kenijskim olimpijskim šampionom v maratonu Eliudom Kipchogejem.

Najuspešnejši kolesar s črne celine je trenutno Biniam Girmay, član ekipe Intermarche-Circus-Wanty. Eritrejec je leta 2022 postal prvi temnopolti Afričan z zmago na eni od tritedenskih dirk, ko je slavil v 10. etapi Gira.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!