“Prav je, da je tudi z Rogličevo pomočjo zmagal Kuss”

Kuss Roglič
Foto: Guliverimage

Čeprav je od zaključka dirke po Španiji minil že skoraj teden dni, pa je troboj Jumbo Visme za najvišjo stopničko zmagovalnega odra v Madridu še vedno vroča tema debat v kolesarskem svetu. Razplet Vuelte 2023 je za Sportklub na kratko pokomentiral Luka Mezgec, najizkušenejši izmed sedmih Slovencev v svetovni seriji.

“Videli smo zelo dominantno Jumbo Vismo, morda celo preveč. Dirko so naredili dolgočasno. A situacija je, kot je. Trenutno so najboljši, na dirki po bili brez prave konkurence. Kako so se dogovorili znotraj ekipe, pa je njihova stvar,” je dejal Luka Mezgec, kolesar ekipe Jayco AlUla.

35-letni Kranjčan na španski pentlji letos sicer ni nastopil – na Vuelti je do zdaj tekmoval štirikrat, nazadnje leta 2021 -, a je vseeno z zanimanjem pospremil razplet zadnjega grandtoura v sezoni. “Zdi se mi prav, da je na koncu zmagal Sepp Kuss, saj je rdečo majico oblekel po etapi, v kateri so v njegovi ekipi sami zastavili takšno taktiko in ga poslali v beg. Prav je, da so majico branili in da sta se na koncu tudi Primož in Jonas dala v vlogo pomočnikov. Kot je Sepp moral na kakšnih drugih dirkah čakati svoja kapetana, sta zdaj onadva počakala njega.”

A če bi bila konkurenca ostrejša, najbližji zasledovalci pa bližje trojici rumeno-črnih, bi verjetno videli drugačno taktiko. “Če bi bil Juan Ayuso bližje, dvomim, da bi dali v ekipi vse karte na Seppa. A je bil tako daleč zadaj, da so se lahko igrali in za zeleno mizo odločili, kdo bo rdeč. Kar je lepo, da se tudi pomočnikom vrne uslugo,” je zaključil Mezgec.

Luka Mezgec
Foto: Profimedia

Pojasnil, zakaj ga ni na evropskem prvenstvu

Gorenjca to nedeljo čaka pomembna francoska dirka Pariz-Chauny, na kateri bo spet v službi kapetana moštva Jayco AlUla Dylana Groenewegna. Ker je avgusta dobil drugega otroka, kmalu zatem pa je zbolel, je moral izpustiti tri dirke klubskega programa. Posledično pa se je odpovedal nastopu na evropskem prvenstvu, ki te dni poteka na Nizozemskem in kjer bi bil prvi adut slovenske reprezentance. “Če bi avgusta normalno dirkal, bi dobil zeleno luč za reprezentanco, tako pa se moram oddolžiti za manjkajoče dirke. Klub je tisti, ki me plačuje,” je zatrdil Mezgec, ki bo do konca sezone nato nastopil še na enodnevnih dirkah Sparkassen Münsterland Giro (3. oktobra) v Nemčiji in Visit Friesland Elfstedenrace (4. oktobra) na Nizozemskem.