Se bo Tadej Pogačar dokončno zapisal v zgodovino?

Tadej Pogačar
Foto: Guliverimage

Jutri se v škotski prestolnici Glasgowu začenja svetovno prvenstvo v kolesarstvu. Na njem bo nastopilo kar 37 Slovencev in Slovenk, a največ pozornosti slovenskih ljubiteljev tega športa bo na Otok zagotovo usmerjenih v nedeljo, 6. avgusta, ko bo na sporedu moška članska cestna dirka, in v petek, 11. avgusta, ko se bodo najboljši kolesarji sveta udarili še v kronometru. Na obe dirki se z visokimi cilji podaja tudi prvi kolesar sveta Tadej Pogačar.

Po ponedeljkovi predstavitvi seznama slovenske reprezentance, ki bo najštevilčnejši v zgodovini svetovnih prvenstev, dvoma o prvemu adutu ni. To je prvi kolesar Tadej Pogačar, ki je po krajšem premoru po koncu dirke po Franciji potrdil svoj nastop tako na cestni dirki kot na kronometru, kjer bo edini Slovenec.

V Glasgowu bo lovil kamenček v mozaiku, ki mu kljub izjemno uspešni karieri še manjka – kolajno s svetovnega prvenstva. Od leta 2019, ko je prvič tekmoval med člani, še ni bil višje od 18. mesta (prav ob debiju), lani je v Avstraliji zasedel še mesto nižje. Če bi se mu uspelo uvrstiti med najboljše tri, bi postal drugi Slovenec s kolajno s SP s cestne dirke, zaenkrat je to edinemu uspelo Pogačarjevemu športnemu direktorju Andreju Hauptmanu pred 22 leti (Lizbona 2001).

Trasa na Škotskem, ki bo dolga kar 271,1 kilometra in je izjemno tehnično zahtevna, sicer ni pisana Pogačarju na kožo. Start bo v Edinburghu, od koder se bo karavana nato podala proti zahodu, po nekaj manj kot 130 kilometrih pa bo prvič prispela v Glasgow. Tam čaka kolesarje še devet razgibanih krogov, pričakovati pa gre, da se bo o novem prvaku po 3570 metrih odločalo v zaključku. Pogačar je na spomladanskih klasikah sploh letos dokazal, da se znajde tudi na terenu, ki mu na papirju sicer ne ustreza – trasa v Glasgowu je precej podobna dirki Amstel Gold, ki jo je letos dobil.

Po številnih odpovedih – na Otoku ne bo Mateja Mohoriča, Primoža Rogliča in Jana Tratnika – bo selektor Uroš Murn Pogačarju na pomoč poslal Luko Mezgeca, Domna Novaka, Matevža Govekarja, Kristijana Korena, Tilna Finkšta, Jako Primožiča in Anžeta Skoka. Zagotovo ne najmočnejša postava Slovenije, sploh ko pogledamo na konkurenco. Izjemno močni so Belgijci, ki poleg samozavestnega branilca naslova Remca Evenepoela v boj pošiljajo še dva favorita – Jasperja Philipsena in Wouta van Aerta. Zraven bodo še Nizozemec Mathieu van der Poel, Francoz Julian Alaphilippe, Danca Mads Pedersen in Kasper Asgreen, pa Avstralec Michael Matthews in Eritrejec Biniam Girmay …

Trasa moške cestne preizkušnje za člane:

Foto: PCS

Nič lažji ne bodo tekmeci niti na kronometru, ki bo na sporedu 11. avgusta. Ta bo povsem ravninski, vsi vmesni klančki pa bodo krajši od enega kilometra. Najtežji bo sicer zaključek 48-kilometrske vožnje na čas – zadnjih osemsto metrov ima povprečni naklon 5,5 odstotka. Pogačar bo skušal izboljšati lansko šesto mesto iz Wollongonga, na poti do uspeha pa mu bodo stali številni specialisti za ravninske kronometre: že omenjena van Aert in Evenepoel, Britanec Geraint Thomas, branilec lanskega zmage Tobias Foss, Američan Brandon McNulty in Švicarja Stefan Küng in Stefan Bissiger. Glavni favorit pa je – tudi po mnenju stavnic – Italijan Filippo Ganna. Edino kronometrsko kolajno na SP za Slovenijo je leta 2017 v Bergnu osvojil Primož Roglič.

Trasa moške kronometrske preizkušnje za člane:

Foto: PCS

Ni kaj, pred Pogačarjem je težka naloga v lovu za žlahtno kovino, a tekmovalec iz Klanca pri Komendi je že večkrat dokazal, kakšen šampion je. Naj to potrdi tudi v prihodnjem tednu …

V ženski konkurenci bodo na elitni dirki (154,1 km) nastopile tri Slovenke – Urška Žigart, Urša Pintar in Špela Kern, v vožnji na čas pa poleg Žigart še Eugenia Bujak. Med mlajšimi člani bodo v Glasgowu tekmovali Gal Glivar, Boštjan Murn, Teo Pečnik in Natan Gregorčič, med mladinci pa Žak Eržen, Jakob Omrzel, Erazem Valjavec, Jaka Marolt in Marcel Skok. Pri mladinkah bodo dejavne Neža Zupanič, Ema Podberšič in Sara Pestotnik.

Ker bo prvenstvo v Glasgowu prvo vsekolesarsko SP v razširjeni obliki z različnimi disciplinami, bomo na Škotskem pesti stiskali še za številne druge Slovence in Slovenke. V gorskem kolesarstvu bo v spustu največji slovenski adut Monika Hrastnik, med moškimi bodo nastopili Luka Berginc, Jan Cimperman in Žak Gomilšček. V krosu bodo tekmovali Tanja Žakelj, Vita Movrin in Rok Naglič v članski konkurenci, med mladinci in mladinkami pa Žan Pahor in Hana Kranjec Žagar. S kolesi BMX bodo tekmovali Jaka Remec, Katja Stupar (U16) in Jošt Lozar (U13), zraven pa bo tudi parakolesar Anej Doplihar, ki ga čakata vožnja na čas in cestna dirka.