UAE o Pogačarjevih ciljih: zmagati na vsaki dirki

Kolesarstvo 2. Jan 202418:15 2 komentarja
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Tadej Pogačar ne želi postati le prvi kolesar po Marcu Pantaniju, ki je v isti sezoni zmagal na dirki po Italiji in dirki po Franciji - zmagati želi na vseh dirkah, na katerih bo nastopil.

Ekipa UAE Team Emirates za Tadeja Pogačarja pripravlja skrbno pripravljen koledar dirk za leto 2024, ki vključuje tudi nastop na olimpijskih igrah in na svetovnem prvenstvu.

“S Tadejem se vedno osredotočamo na isto, to je zmagati na vsaki dirki,” je dejal športni direktor UAE Joxean Fernandez Matxin. “Osredotočili se bo na zmago tako na prvi dirki sezone kot tudi na zadnji. Tako dirka Tadej.”

Slovenski kolesarski as je prejšnji mesec razveselil navijače, ko je potrdil svoj nastop na Giru, vendar se je ideja o tem razvila že leto pred tem.

“To je odločitev, ki jo je sprejela celotna ekipa s 360-stopinjskim pogledom na njegovo kariero. Pogovori so se začeli lani. Pregledali smo, kako je okreval, koledar in druge dejavnike,” je še dodal športni direktor ekipe.

“Zato lani ni dirkal na Vuelti, saj bi bilo nemogoče, da bi opravil Tour, Vuelto ter Giro in Tour zaporedoma.”

Pogačar je na svoji prvi oziroma zadnji dirki leta 2023 obakrat slavil zmago, in sicer na dirki Jaen Paraiso in na zadnjem spomeniku sezone – dirki po Lombardiji.

Ekipa želi pritisniti na gumb za (vsaj) ponovitev lanskih uspehov, vendar s še višjimi vložki, ki vključujejo tudi olimpijske igre in svetovno prvenstvo.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

“Zapleteno, a ne nemogoče”

Kljub velikim ambicijam bo v Pogačarjevem koledarju nekaj pomembnih sprememb. Največja je prav ta, da izpusti severne klasike, kar pomeni, da ne bo branil zmage na dirki po Flandriji.

Ker bodo olimpijske igre in svetovno prvenstvo v drugi polovici leta, bo v uvodnih tednih sezone manj dirkanja.

“Letos imamo tudi olimpijske igre. S tem koledarjem je nemogoče narediti vse. In zaradi dirke po Franciji bo pripravljen na dirkanje na olimpijskih igrah,” je mnenja Fernandez Matxin.

53-letni Bask je dejal, da je kombinacija Giro-Tour leta 2024 še bolj praktična zaradi števila dni med obema dirkama ter razmeroma lahkega – vsaj po standardih Gira – zadnjega tedna.

Ekipa verjame, da je zdaj trenutek, ko je treba letvico dvigniti še višje.

“Čas je pravi. Star je 25 let. Verjamemo, da je pripravljen na ta izziv. Glavni cilj naslednjega leta ostaja Tour de France. Gre za to, da ohranimo izziv in mu postavimo nove cilje,” so prepričani pri Emiratih.

Hkrati so pri UAE že jasno potrdili, da je Pogačar kapetan ekipe za Giro in Tour.

“Zapleteno, a ne nemogoče. Tadej ima sposobnosti, zmogljivosti, značaj in je nekaj posebnega. Verjamem v ‘ful gas’ Tadeja. Je najboljši kolesar, kar sem jih kdaj videl,” je sklenil športni direktor ekipe UAE.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje