Pri Miamiju zaupajo trenerju, v Los Angelesu pa ranljivemu zvezdniku

Košarka 11. Jan 20249:17 0 komentarjev
Kawhi Leonard
Kawhi Leonard. Foto: Profimedia

Zvezdnik franšize Los Angeles Clippers Kawhi Leonard je podaljšal pogodbo in bo v Kaliforniji ostal vsaj še naslednje tri sezone. V treh letih bo v svoj žep pospravil kar 153 milijonov dolarjev. Mastno bo zaslužil tudi trener Miamija Erik Spoelstra, ki je postal najbolje plačani trener v zgodovini lige NBA.

Kawhi Leonard je v Los Angeles prišel leta 2019 – potem, ko je Torontu pomagal do prvega naslova prvaka. V prvih štirih sezonah se s Clippersi ni preveč proslavil. Ekipa je nekajkrat veljala za glavnega favorita za šampionski prstan, predvsem poškodbe pa so bile tiste, ki so močno krojile njihove sezone.

Košarkarji iz Los Angelesa so v mehurčku v sezoni 2019/20 končali v konferenčnem polfinalu, ko jih je s 4:3 v zmagah ugnal Denver, leto kasneje je bil v konferenčnem finalu boljši Phoenix po šestih tekmah, Sonca so bila usodna tudi lani v prvem krogu končnice. V sezoni 2021/22 se Clippersi tja sploh niso uvrstili.

V tem obdobju je Kawhi odigral zgolj 56 odstotkov od možnih tekem svoje ekipe (152 od 345). Slovi namreč za izjemno poškodbam nagnjenega košarkarja, težave mu je povzročalo predvsem koleno. Med drugim je izpustil celotno sezono 2021/22. Ob tem skoraj nikoli ni igral dveh zaporednih tekem.

Povsem drugačna zgodba pa je v letošnji sezoni. Kawhi je od prvih 37 tekem izpustil le štiri – zaradi lažje poškodbe kolka. Odigral jih je že 33, v povprečju pa dosega po 24 točk na tekmo ob 6 skokih in izjemno učinkovitemu metu iz igre (51-odstotno, 43-odstotno za tri točke).

Kawhi Leonard James Harden
Kawhi Leonard in James Harden. Foto: Profimedia

Poleg tega ekipa blesti. Začela je slabo, predvsem takoj po menjavi za Jamesa Hardena se varovanci Tyja Lueja niso znašli. Nato pa je sledil zasuk in vzpon po lestvici zahodne konference. S Hardenom kot novim organizatorjem so zdaj Clippersi pri razmerju zmag in porazov 21-11 (skupno v sezoni pri 24-13 in na četrtem mestu zahoda).

Vse to je očitno prepričalo vodilne pri franšizi, ki so z Leonardom še pred iztekom trenutne pogodbe podaljšali sodelovanje. V naslednjih treh sezonah bo prejel več kot 150 milijonov dolarjev.

Če bo zdravje moštvu služilo še naprej, bodo v končnici eni izmed glavnih favoritov za prvi naslov NBA prvaka, Leonardov tretji v njegovi karieri. Po koncu sezone pogodbe potečejo tudi Paulu Georgeu, Jamesu Hardenu in Russellu Westbrooku, pričakovati je, da bosta vsaj prva dva kmalu dobila novi,

Bogataš med trenerji

Nove pogodbe pa se je razveselil tudi trener Miamija Erik Spoelstra. Vročica mu je zaupanje izkazala z osemletno pogodbo vredno več kot 120 milijonov dolarjev.

Erik Spoelstra
Erik Spoelstra. Foto: Profimedia

Spoelstra velja za trenerja z drugim najdaljšim stažem pri eni ekipi med aktivnimi trenerji. Z Miamijem je že 29 let, na klopi pa sedi od leta 2008. Osvojil je dva naslova prvaka, v letih 2012 in 2013, z Miamijem pa je že šestkrat nastopil v finalu. Nazadnje v lanski sezoni, ko je bil na koncu boljši Denver s 4:1 v zmagah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!