Po Grčiji padla tudi Bolgarija

Reprezentance 17. Nov 201921:05 > 21:18
KZS/Twitter

Slovenske košarkarice uvodni cikel kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2021 končujejo z dvema zmagama. Po četrtkovi zmagi nad Grčijo, so po hudem boju v Sofiji z 72:64 ugnale še bolgarsko izbrano vrsto. Do zmage so prišle z odlično obrambo v drugih dvajsetih minutah.

Dvoboj ekip, ki sta v prvem kolu zmagali – Bolgarke so na Islandiji slavile s 84:69, je bil bolj izenačen, kot je bilo pričakovati. Za to so poskrbele Slovenke, ki so se tekme lotile premalo zbrano in agresivno, kar so domačinke izkoristile in na začetku druge četrtine prišle do prednosti 13 točk (25:12).

Slovenija je potrebovala kar nekaj časa, da je vzpostavila ravnotežje (32:31), do prednosti, ki ji je omogočila mirno končnico, pa je po zaslugi individualne kakovosti prišla šele v zadnji četrtini (55:44). Slovenske košarkarice so tretjo četrtino dobile z 20:10, drugi polčas pa z 41:30.

Znova je izstopala Teja Oblak, ki je bila z 19 točkami prva strelka tekme. Na koš je iz igre vrgla kar 23-krat (7:17 za dve točki, 1:6 trojke), ob tem pa je imela osem skokov, pet ukradenih žog, štiri skoke, tri podaje in sedem izgubljenih žog. Nika Barič je dosegla 13 točk (met iz igre 5:14, 6 podaj), dvanajst ob stoodstotnem metu jih je zbrala Tina Trebec (8 skokov), po deset pa sta jih prispevali Annamaria Prezelj (7 skokov) in Tina Jakovina (9 skokov).

Damir Grgić, selektor slovenske ženske članske reprezentance:
“Čestitke igralkam za težko prigarano zmago. Bilo je težje, kot smo pričakovali, saj smo tekmo začeli zelo slabo. Do polčasa smo vzpostavili ravnotežje, v tretji četrtini naredili razliko in jo v četrti zadržali. Zadovoljen sem, da smo kljub težavam s poškodbami zabeležili dve zmagi, s katerima smo bližje evropskemu prvenstvu, predvsem pa me veseli dejstvo, da smo na teh dveh tekmah dobili igralsko širino, torej da so v ospredje stopile igralke, ki do zdaj niso imele pravih priložnosti. To je za reprezentanco iz majhne Slovenije zagotovo zelo spodbudno, saj bomo imeli v naslednjem kvalifikacijskem ciklu širši nabor igralk.”

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo se nadaljujejo čez leto dni. Slovenke bodo v drugem ciklu obakrat gostovale. V četrtek, 12. novembra 2020 se bodo najprej v tretjem kolu pomerile z Islandijo ter v nedeljo, 15. novembra 2020 še z Grčijo. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile zmagovalke devetih kvalifikacijskih skupin ter pet najbolje drugouvrščenih reprezentanc.