Nad Hrvate takšna klapa, da sodeluje miže

Košarka 29. Jun 202216:00 > 16:14 1 komentar
Foto: Aleš Fevžer

Za slovensko košarko je pred vrati eden vrhuncev letošnjega poletja, ki bo ljubitelje tega športa znova pošteno razvajalo. V četrtek v okviru kvalifikacij za SP 2023 v razprodane Stožice prihajajo Hrvati. Za mnenje pred tekmo smo poklicali tri košarkarska imena, trenerja Würzburga Saša Filipovskega in dva nekdanja reprezentanta ter člana Olimpije Jako Daneva in Gorana Jagodnika.

Četrtkov spektakel, ki si ga boste lahko v neposrednem prenosu pogledali ekskluzivno na programu Sportklub 1, je že več tednov glavna tema košarkarskih pogovorov. Slovenska izbrana vrsta se je po okrnjenih zasedbah, ki so zaigrale na preteklih dveh reprezentančnih akcijah, znova zbrala v skoraj popolni zasedbi.

Po dveh porazih proti Finski so slovenski košarkarji pred jasno nalogo, proti Hrvaški in nato v nedeljo še na Švedskem potrebujejo dve zmagi, da bi si tako priborili čim boljše izhodišče pred avgustovskim nadaljevanjem. Da pred tekmama vlada prava evforija, je z vrnitvijo v izbrano vrsto poskrbel Goran Dragić, ki bo jutri še zadnjič na slovenskih tleh oblekel dres z državnim grbom.

Potrebno je poudariti, da obračun z južnimi sosedi še zdaleč ne bo tako enostaven, kot si morda kdo misli. Naj vas pogled na lestvico skupine C, na kateri je Hrvaška trenutno po štirih krogih z le eno zmago na zadnjem mestu, ne zavede. Tudi hrvaška reprezentanca je namreč močno okrepljena. Iz lige NBA sta prišla Bojan Bogdanović in Ivica Zubac. V Evropi izstopata Mario Hezonja in Ante Žižić.

Za Sportklub so Sašo Filipovski, Jaka Daneu in Goran Jagodnik spregovorili o prednostih in slabostih slovenske izbrane vrste, od kje preti največja nevarnost, če ima lahko morda velika evforija ob slovesu Gorana Dragića tudi negativen vpliv in kakšna je njihova napoved za dvoboj. Kaj so povedali?

Sašo Filipovski je lani nov izziv našel v nemškem Würzburgu, kjer zdaj že sestavlja ekipo za naslednjo sezono. Foto: Uroš Skaza

Kaj je največja prednost in slabost Slovenije?

Sašo Filipovski: “Prednost je brez dvoma kemija. Fantje so zelo povezani, delujejo kot celota in uživajo v igri. To je ogromna prednost. Slabost je, kot za vse, da ni veliko časa in je vse instantno, ni časa za taktično pripravo. Dobro je pa to, da se že dolgo poznajo in bodo lahko kljub temu našli eden drugega in nekateri sodelujejo že v miže.”

Jaka Daneu: “Zaradi Gorana Dragića je ta reprezentanca močnejša. Upam, da so vsi v formi in zdravi. Luke Dončića ni potrebno niti omenjati. Slabost je morda lahko, čeprav ne verjamem, ker je to od Gogija poslovilna tekma, da vsi preveč pričakujejo. Ali pa, da so preveč sproščeni. A mislim, da si fantje tako želijo in so tako dobra klapa, da težko naštejem kakšno slabost, če sem povsem iskren.”

Goran Jagodnik: “Največja prednost je na branilskih položajih, kjer sta Luka Dončić in Goran Dragić v vrhu svetovne košarke. Morda smo malce tanjši pod košem, kjer imamo le Mika Tobeyja in Žigo Dimca, tukaj je še Edo Murić, ki je bolj lažna štirica. Proti Hrvatom smo tukaj v minusu, glede na Ivico Zubca in Anteja Žižića.”

Jaka Daneu (desno ob Marijanu Kraljeviću)  zadnja leta ne deluje v košarki, temveč je zaplaval v poslovne vode. Foto: Aleš Fevžer

Od kje preti največja nevarnost?

Sašo Filipovski: “Hrvaška zna biti agresivna, imajo kvaliteto in talent. Na tekmi bo odločala obramba, prednost je to, da smo mi precej hitri v prehodu v napad. Nevarnost bi lahko pretila na notranjih položajih. Verjamem, da bodo naši pripravili obrambne različice in onemogočili njihovo igro po globini.”

Jaka Daneu: “Težko rečem, ne poznam jih najbolje. Verjetno to, da so neobremenjeni, to je njihova največja prednost ta trenutek. Igrajo proti evropskim prvakom v skoraj kompletni postavi, manjkata le Klemen Prepelič in Vlatko Čančar.”

Goran Jagodnik: “Zagotovo je tukaj Bojan Bogdanović, ki je prva izbira v napadu pri Hrvaški. Plus oba visoka, Ante Žižić in Ivica Zubac. Ne smemo pozabiti še na Maria Hezonjo. To so štirje igralci, ki so res v vrhu evropske košarke. Bogdanović in Zubac sta celo v NBA. Če bi izpostavil le enega, pa je to brez dvoma Bogdanović.”

Goran Jagodnik se je iz reprezentance umaknil tik pred Dragićevim zenitom. Nazadnje je v košarki deloval v zdaj že nekdanji Sixt Premorski. Foto: Aleš Fevžer

Se Hrvate v vsej evforiji kar malce podcenjuje?

Sašo Filipovski: “Mislim, da ne. Nisem zasledil evforije ali podcenjevanja. Fantje so že dovolj zreli, vsi so nosilci v svojih ekipah. Niso mladi mulci, da bi si to dovolili. Smo dovolj izkušeni, da se znamo pripraviti tako, da ne dovolimo motenja koncentracije.”

Jaka Daneu: “To se lahko vedno zgodi. Čeprav, kadarkoli je ta reprezentanca od evropskega prvenstva igrala v popolni postavi, je mogoče kdaj delovalo, da koga podcenjuje, a pristop k igri je bil vedno v redu. Ni bilo šale. Goran Dragić in Luka Dončić jim pa dajeta to stabilnost, da ne pade komu na pamet kakšna neumnost.”

Goran Jagodnik: “Mislim, da se ne podcenjuje, a zagotovo je nekakšen obremenilni faktor, da se Goran Dragić poslavlja. To je zelo pomembna tekma za vso reprezentanco in vso dogajanje okoli tega ne bom rekel, da škodi, a koristi zagotovo ne. Verjamem, da to ne bo velika obremenitev, predvsem za Dragića in bodo fantje uspeli narediti to, kar vsi pričakujemo, da jutri dve točki ostaneta doma.”

Napoved tekme?

Sašo Filipovski: “Kot navijač Slovenije ne morem napovedati drugega kot zmago Slovenije. Imamo veliko kvalitete, hitrost in agresivnost. Naše veliko orožje je prav ta hitrost na zunanjih položajih, kjer nas ne morejo braniti.”

Jaka Daneu: “Pričakujem zmago. Verjetno ne bo gladka, čeprav na koncu bo morda izpadlo, kot da je. Pričakujem dobro tekmo, vsi bodo zelo motivirani na obeh straneh.”

Goran Jagodnik: “Pričakujem eno napeto in moško tekmo z veliko napetosti. Vložek je velik, na koncu verjamem in pričakujem zmago Slovenije pred polno dvorano.”

Slovenija SK

Vse pred tekmo Slovenija – Hrvaška

Dončić in Dragić: O tem ne smeva govoriti

Skupaj neporažena? Ne bo povsem držalo …

Hrvati napovedujejo presenečenje: Tega še niste videli

Zvezdniške skrivalnice pred Hrvati

Edo Murić: Gogija smo že malce omehčali

Video: Kako so Slovenci osvojili Trst 

Luka Dončić je javno dregnil kapetan Dragića 

20 let po Cimerotiću je na sceno stopil Dončić 

Vrnitev kapetana kronali s prepričljivo zmago

Nove skrbi za Hrvate

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje