Ustoličenje Saše Dončića (VIDEO)

Košarka 18. Jan 202412:15 2 komentarja

Po vrnitvi iz Dalasa, kjer je obiskal sina in se prvič srečal še z vnukinjo, je Saša Dončić tudi uradno postal športni direktor Košarkarske zveze Slovenije.

Septembra bo minilo okroglih 20 let od krstnega nastopa Saše Dončića v dresu slovenske članske reprezentance. Na kvalifikacijski tekmi za nastop na EuroBasketu 2005 je na parketu mariborske dvorane Tabor prebil vsega pet minut, nato pa je zaigral še v tedaj zanj skoraj domači Škofji Loki, ko je proti Češki vknjižil tudi sedem točk. Pozneje ni več dočakal vpoklica. Dve desetletji zatem se 49-letni Ljubljančan  vrača na reprezentančno sceno, in sicer v upanju, da bo v novi vlogi pustil večji pečat.

Kar smo napovedali že pred dnevi, je danes tudi uradno potrdilo vodstvo Košarkarske zveze Slovenije. Dončić je postal športni direktor KZS. Gre za oživitev funkcije, s katero so se v preteklosti v dokaj epizodnih vlogah že spoprijemali Marijan Kraljević, Walter Jeklin in Matjaž Smodiš (omenjeni so bili športni direktorji reprezentance), v zadnjih letih pa je vsaj v praksi to vlogo uspešno opravljal kar generalni sekretar Radoslav Nesterović.

Oče in sin, Luka in Saša Dončić. Foto: Profimedia

Ob dejstvu, da bo novi generalni sekretar Aleš Križnar izrazito poslovno usmerjen, se je predsednik zveze Matej Erjavec podal v iskanje košarkarske opore. Izbral je Dončića, nazadnje športnega direktorja in pred tem tudi predsednik ter trenerja ljubljanske Ilirije, ki naj bi pod okriljem krovne zveze predstavljal vez med košarkarji, strokovnim štabom na čelu s selektorjem Aleksandrom Sekulićem in vodstvom KZS. Med vrsticami pa gre Dončićevo ustoličenje razumeti tudi kot dodatno krepitev okolja, prijaznega nesporni prvi zvezdi slovenke košarke.

“Njegovo delo presega okvire moške reprezentance. Usmerjal bo tudi mlade igralce. Težko najdemo bolj kvalificirano osebo od Saše. Bil je vse. Igralec, trener, predsednik. Ni pa se bilo lahko dogovoriti z njim. Zakaj? Sva dolgoletna prijatelja. S prijatelji pa ni lahko delati. Je bil pa, čeprav tega ni vedel, poleti na preizkušnji. Vesel sem, da smo z njim povečali družino,” je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik Erjavec in dejal, da na tekmah članske reprezentance Dončić ne bo sedel na klopi. Novi športni direktor KZS pa je potrdil, da ostaja v Iliriji, ki jo je označi za “svojega dojenčka’.

“Gre za velik izziv. In tudi čast. Takšnega vabila se ne zavrne. Zame osebno je to tudi potrditev, da sem v letih po karieri nekaj storil. Sem s epa pred končnim odgovorom pogovoril z Luko in nekaj ostalimi soigralci. Ne bi želel podirati zgrajenega,” je po imenovanju dejal Dončič, ki se je v preteklem tednu mudil v Dallasu, kjer je ob prvem srečanju z vnukinjo obiskal Luko Dončića. Slednji bo reprezentanci lahko na voljo šele poleti, ko se bo Slovenija poskušala še drugič zapored uvrstiti na olimpijske igre. Prihodnji mesec, ko se s tekmama proti Izraelu in Ukrajini v koprski Bonifiki začenja kvalifikacijski boj za EuroBasket 2025, pa se bo morala reprezentanca znajti brez prvega kapetana.

Slovenske tekme v letu 2024

Februar

Kvalifikacije za EuroBasket 2025

22. 2. ob 18.00: Slovenija – Ukrajina (Koper)

25. 2. ob 18.00: Slovenija – Izrael (Koper)

Junij

Prijateljske tekme

22. 6.: Litva – Slovenija (Kaunas)

25. 6.: Slovenija-Litva (Ljubljana)

28. 6.: Slovenija-Brazilija (Ljubljana)

Julij

Olimpijske kvalifikacije 

2. 7.: Slovenija-Hrvaška (Pirej)

4. 7: Slovenija-Nova Zelandija (Pirej)

Polfinale in finale (6. in 7. 7.)

Olimpijske igre v Parizu bodo na sporedu med 26. julijem in 11. avgustom

November

Kvalifikacije za EuroBasket 2025

22. 11.: Portugalska-Slovenija

25. 11.: Slovenija-Portugalska

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje