50 milijonov razlogov, da velikani že to poletje ujamejo Šeška

Nogomet 20. Maj 20245:00 0 komentarjev
Benjamin Šeško
Foto: Ulrik Pedersen/DeFodi Images

Kakšno bo poletje Benjamina Šeška? Pestro, zelo pestro. Slovenskega nogometnega dragulja kmalu čaka nastop s Slovenijo na Euru 2024 v Nemčiji, vzporedno s tem pa se odvija divja bitka velikanov za podpis pogodbe z 20-letnim napadalcem. Največji klubi sveta pa imajo zelo dober razlog, zakaj si želijo enega največjih talentov nogometne Evrope čim prej zvabiti v svoje vrste.

V zadnjem obdobju je Benjamin Šeško na nemških nogometnih zelenicah enostavno nezaustavljiv.

Napadalec Red Bulla iz Leipziga je zadel na sedmih zaporednih tekmah rdečih bikov v zaključku sezone. In s tem pravzaprav nakazal, kaj najverjetneje sledi, če bo ostal član nemškega bundesligaša.

V tej sezoni je skupno Šeško v vseh tekmovanjih dosegel 18 zadetkov. Pri čemer seveda ne smemo pozabiti, da je po poletni selitvi iz Salzburga v Leipzig nekaj časa iskal svoje mesto v začetni postavi nemškega prvoligaša, ko pa si je to mesto izboril, se ni oziral nazaj, mreže nasprotnikov je začel tresti kot za šalo.

Obeta se meteorski vzpon golov in posledično cene

In ker oziroma če bo v naslednji sezoni Šeško nesporna številka ena Leipzigovega napada, lahko upravičeno pričakujemo, da bo njegovo število zadetkov še krepko preseglo letošnji izkupiček. S tem pa bo seveda močno, močno narasla njegova cena na nogometni tržnici. Če se aktualne številke trenutno vrtijo okrog zneska 50 ali 60 milijonov evrov, lahko ta številka po naslednji sezoni naraste tudi do … ja, niti ne bomo preveč pretiravali, če zapišemo kar 100 milijon evrov.

In ravno to je ključni razlog za to, da so evropski velikani to poletje začeli tako intenziven boj za Šeškov podpis. Zelo aktivni so pred tem predvsem Italijani oziroma natančneje AC Milan. Dve naslovnici slovite La Gazzette dello Sport, ki ju je krasila podoba Benjamina Šeška, seveda nista naključje. Na Apeninskem otoku sestavljajo zgodbo, ki bi premamila Radečana, da za svojo naslednjo stopničko v karieri izbere enega najbolj trofejnih klubov v nogometni zgodovini.

Šeško Pogačar
Naslovnica izdaje Gazzette dello Sport. Foto: Gazzetta dello Sport

Najverjetnejša destinacija? Premier liga

V Italiji namreč še kako dobro vedo, da želijo Šeška v svoje vrste zvabiti tudi elitni klubi premier lige. In Milan finančno najmočnejšim angleškim klubom v trenutni nogometni realnosti ne more parirati. Številni obiski največjih stadionov na Otoku, na katere se redno odpravlja (in to deli tudi s sledilci na družbenih omrežjih, kar zbuja domišljijo navijačev in medijev) Radečanov zastopnik Elvis Bašanović, napovedujejo Slovenčev odhod v Anglijo.

Javna skrivnost je, da je Šeško zelo visoko na seznamu želja londonskega Arsenala. Topničarji pod vodstvom Mikela Artete še vedno sestavljajo ekipo, ki bi s prestola vendarle zrušila dominantni Manchester City. Ni malo tistih, ki so prepričani, da v tem kontekstu Londončani potrebujejo le še vrhunskega osrednjega napadalca oziroma ‘killerja’. Takšnih nogometašev na nogometni tržnici nikoli ni na pretek, Šeško pa bi kaj lahko v resnici bil rešitev v Arsenalovem iskanju klasičnega napadalca.

Pool via REUTERS ANDREW BOYERS
Bo Šeško v prihodnji sezoni z Arteto napadel naslov v premier ligi? (Foto: ANDREW BOYERS / Reuters)

A Arsenal ni edini angleški klub, ki ga povezujejo s Šeškom. Elvis Bašanović je že nekaj časa v dobrih odnosih tudi z vodstvom Chelseaja, veliko se omenja tudi možnost selitve v bogati Newcastle.

Letošnje poletje bo v vsakem primeru prelomnica

Velikanom se torej še kako mudi, da Šeška ujamejo po letošnji ‘diskontni’ ceni 50, 60 oziroma 65 milijonov evrov, kot njegovo odkupno klavzulo različno interpretirajo tudi mediji. Prvi med enakimi, ko je govora o svetu nogometnih novinarjev, Fabrizio Romano pa je včeraj udaril z novico, da je Leipzig slovenskemu reprezentantu ponudil novo pogodbo.

Kaj piše v njej, ni tako zelo težko uganiti. Zagotovo precej, precej višja plača, ki ga bo uvrstila med najbolje plačane posameznike moštva in ga tudi na papirju uvrstila med najpomembnejše posameznike Leipziga, predvsem pa še višja odkupna klavzula.

Poteza Leipziga je bila pričakovan in ni izključeno, da bo Šeško član rdečih bikov pod novimi pogoji ostal še eno sezono. Toda hkrati je ravno ponujena nova pogodba Slovencu jasno sporočilo nogometnemu svetu – pohitite, kajti vsako naslednjo sezono bo cena napadalca, ki se meteorsko vzpenja med evropsko nogometno smetano, samo še višja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!