Ancelotti po razrešitvi Maldinija posvaril lastnika Milana

Nogomet 8. Jun 202317:24 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Trener madridskega Reala Carlo Ancelotti je v intervjuju za časnik Il Giornale predstavil svoj pogled na nogomet in življenje. Hkrati je italijanski strateg poudaril da so klubi, ki dajejo prednost poslu pred športnimi dosežki, obsojeni na propad, in da razrešitev Paola Maldinija dokazuje na pomanjkanje kulture in nespoštovanje milanske tradicije.

Carlo Ancelotti je spregovoril o svoji preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. Italijanski strateg je predstavil tudi svoj pogled na možne rešitve za težave, ki po njegovem mnenju spremljajo nogomet: tehnologija, rasizem in kopičenje tekem.

“Tehnologija bi morala olajšati igro, saj bi se uporabljala le za prepovedani položaj in potrjevanje golov, slednja tako imenovana gol-tehnologija se v Španiji, mimogrede, še vedno ne uporablja . Pravzaprav je ustvarila resen precedens na tekmi med Espanyolom in Atleticom Madridom, ko so Madridčani dosegli zadetek, ki ne bi smel obveljati. VAR je sodniku odvzel izključno moč, saj sprejema odločitve, ki niso v skladu z duhom in realnostjo igre. Na primer igra z roko. Nobene objektivnosti ni, ampak gre za osebne odločitve. VAR se slabo uporablja, pravzaprav se uporablja preveč,” je bil jasen Ancelotti.

Italijanski strateg je mnenja, da bi morali v te odločitve vključiti nekdanje igralce in trenerje, ki bolje poznajo igro. Poleg tega je priznal, da čeprav spada v starejšo generacijo, tudi sam uporablja tehnologijo, toda v isti sapi povedal še: “Strinjam se z besedami Marcela Bielse, ki je dejal, da sta bili nekoč referenčni točki družina in šola, danes sta to družba in tehnologija.”

Velik problem tudi število tekem

“Moja ekipa je sezono končala s 73 tekmami. Od tridesetega decembra do dvanajstega marca smo igrali neprekinjeno, z izjemo enega tedna. Tako ni mogoče nadaljevati. Uefa začenja novo prvenstvo z več ekipami, Fifa začenja svetovno prvenstvo z več državami. Ali se bodo dogovorili med seboj ali pa zdravje igralcev ne bo več pomembno,” je dodal strateg madridskega Reala.

V zadnjih 48 urah se je prah po novici, da je AC Milan odpustil Paola Maldinija in Rickyja Massara, že skorajda polegel.

Sredina jutranja izdaja časopisa Corriere dello Sport se je poglobila v Maldinijevo odpustitev in najprej potrdila, da bodo odgovornosti, ki sta si jih delila Maldini in Massaro, zdaj prešle v roke integrirane delovne skupine, ki bo odgovarjala neposredno generalnemu direktorju Giorgiu Furlaniju.

Novi lastniki brez obzira na preteklost

Maldinijev odhod je bil klasična italijanska ločitev, kot navaja časnik, kar pomeni, da se je zgodil brez razprave, izmenjave idej ali pogovora o prihodnjih načrtih in dejanskih razlogih za konec razmerja.

Na koncu se je zdelo, da je lastnika Milana Gerryja Cardinala Maldinijeva slavna preteklost s klubom zelo malo ganila in da ni bil zadovoljen s sezono in prestopi, ki so sledili, potem ko mu je v okviru podaljšanja pogodbe dal popolno avtonomijo.

Nad to potezo lastnika rossonerov je bil izredno kritičen 63-letni strokovnjak.

“V Madridu sem se naučil, da je treba vedno spoštovati zgodovino kluba, tu so Di Stefano, Amancio, Gento, Puskas, do katerih se goji spoštovanje. Za ohranjanje zgodovine na najvišji ravni je treba ohranjati spomin na preteklost, to, kar se je zgodilo z Maldinijem, kaže na pomanjkanje kulture, spoštovanja milanske tradicije. Če je res, da z zgodovino ne zmagaš, je res tudi, da zgodovina uči, kako zmagovati,” je bil Ancelotti oster do poteze lastnika AC Milana.

“Nogometni klubi, ki prednostno obravnavajo posel pred športnimi dosežki, so obsojeni na propad.”

Popularizacija nogometa v ZDA in Savdski Arabiji

V zadnjem obdobju se vse več nogometnih zvezdnikov odloča, da bodo kariero nadaljevali izven Evrope. Najbolj očitna primera sta Savdska Arabija in ZDA, ki želita z velikimi imeni poskrbeti za večjo popularnost športa.

“Spoznali so, da nogomet pritegne zanimanje prebivalstva, strast narašča, svojo ligo želijo pripeljati na raven evropskih turnirjev. To jim lahko uspe. V Ameriki je bila in je konkurenca drugih disciplin, bejzbola, košarke in ameriškega nogometa, zelo močna,” je svoj pogled o nogometu izven stare celine predstavil Ancelotti.

“Potovanje po svetu me je naučilo, kako živeti. Italija je najboljši kraj, a Madrid je idealno mesto, London in Pariz sta fantastična, a preveč zahtevna, München ima svoj čudoviti obraz, Kanada je polna narave in svobode gibanja. Rad živim in ne zgolj preživljam. V Madridu se imam dobro, s Florentinom Perezom imam čudovit odnos, življenje tukaj je čarobno,” je sklenil trener madridskega Reala.