Arena: Italija dokaz, da je v kvalifikacijah možno vse

Ashley Allen/Getty Images

Zdaj že nekdanji selektor Združenih držav Amerike Bruce Arena je še vedno mnenja, da je neuvrstitev ZDA na svetovno prvenstvo velik neuspeh, a hkrati poudarja, da je izpad Italije dokaz, da mesta na mundialu nima zagotovljenega nobena reprezentanca.

Kent Horner/Getty Images

Bruce Arena je reprezentanco Združenih držav Amerike znova prevzel sredi kvalifikacij, kjer si je s svojimi varovanci po nekaj dobrih rezultatih zagotovil, da na zadnji tekmi proti Trinidadu in Tobagu sami odločajo o svoji usodi. Potrebovali so le točko, a v gosteh doživeli težek poraz, kar pomeni, da bodo prihajajoče svetovno prvenstvo spremljali z domačih foteljev.

Vedeli smo, da bo leto 2017 za nas velik izziv,” je pogovor začel Bruce Arena in nadaljeval: “Zavedali smo se tudi dejstva, da se bodo kvalifikacije najverjetneje odločile v zadnjem krogu. V letu 2017 nam je uspelo tudi nekaj dobrih stvari. Kar 14 tekem smo odigral brez poraza, osvojili smo tudi Gold Cup. Na tekmi proti Trinidadu in Tobagu smo potrebovali le točko, ki bi nam zagotovila svetovno prvenstvo, a je nismo uspelo osvojiti. Za to ni nobenega opravičila.

Nogometna javnost je sicer pričakovala, da se bodo ZDA brez večjih težav uvrstile v Rusiju, a je zasedba, ki jo je Arena drugič v svoji karieri prevzel 22. novembra 2016, razočarala. To pa lahko rečemo še za kar nekaj favoritov kvalifikacij. Ob ZDA bodo na mundialu tako manjkale tudi reprezentance Italije, Nizozemske, Čila in Gane. Prav neuvrstitev omenjenih vsaj nekoliko zmanjša neuspeh zdaj že nekdanjega selektorja ZDA. 

Ko se ozrete po svetu, vidite, da mesta na svetovnem prvenstvu nima zagotovljenega nobena reprezentanca. Videli ste, da je izpadla tudi Italija. To je le še en dokaz, da je v kvalifikacijah možno vse,” je zaključil Arena.

ZDA so v torek odigrale prijateljsko tekmo proti Portugalski. Srečanje se je končalo z neodločenim rezultatom (1:1), na klopi ZDA pa je sedel začasni selektor Dave Sarachan.