Barcelona se je po 66 letih poslovila od Camp Noua

La liga 30. Maj 202313:26 0 komentarjev
Camp Nou
Foto: Profimedia

Na enem največjih nogometnih stadionov na svetu je bilo v nedeljo zvečer precej čustveno. Barcelona, ki si je že prej zagotovila naslov španskih prvakov, je po domači tekmi proti Mallorci (3:0) dvignila lovoriko za naslov in se poslovila od dolgoletnih članov ekipe Jordija Albe in Sergia Busquetsa, ob tem pa je skupaj z navijači v slovo pomahala še stadionu Camp Nou. Dan pozneje je vodstvo kluba pripravilo še kratko slovesnost. Zakaj?

Z zadnjo domačo tekmo v španskem državnem prvenstvu se pri blaugrani niso razveselili le nove prvenstvene lovorike in se poslovili od Jordija Albe in Sergia Busquetsa, pač pa so se poslovili tudi od stadiona, ki nosi uradno ime Spotify Camp Nou. Napočil je čas za veliko prenovo enega največjih stadionov na svetu, ki trenutno sprejme okrog 99 tisoč gledalcev. Posodobitev katalonskega ponosa se je sicer začela med svetovnim prvenstvom decembra v Katarju, ko je bilo s tribune odstranjenih okrog pet tisoč sedežev. Zdaj pa bo šlo zares.

Aktualni španski prvaki bodo namreč vsaj sezono in pol domače tekme primorani igrati na olimpijskem stadionu na hribu Montjuic, saj najobetavnejše časovnice zaključek prenove Camp Noua postavljajo v december 2024. A kot pišejo španski mediji, je bolj realno, da so se igralci in navijači od tega kultnega stadiona poslovili za dlje časa, morda celo do leta 2026. Barcelona bo tako v kratkem, tako kot njen večni rival Real iz Madrida, nastopala na sodobnem objektu. Camp Nou je bil dom katalonske ekipe kar 66 let, vse od inavguracije leta 1957.

Po nedeljski tekmi, po kateri je v Barceloni vladala prava norišnica, saj so nekateri navijači za spomin domov odnesli stole, nekateri pa tudi plakate z zidov stadiona, so se pri vodstvu nogometna kluba posvetili s kratko slovesnostjo. Na njej so bile prisotne številne zgodovinske osebnosti kluba, manjkala nista niti aktualni trener in kapetan modro-rdečih Xavi Hernandez in Sergio Busquets, ki sta v zbirko prispevala dres in kapetanski trak, predsednik Barcelone Joan Laporta pa je dodal še klubsko žogo in zastavo ter ceremonijo končal s pokopom omenjenih simbolom, s čimer bodo “spomini za vedno ostali na Camp Nouu”.

Posebno slovo v družbi 88.000 navijačev že v nedeljo: 

Kratka in simbolična slovesnost v ponedeljek: